10/3/14

Καθημερινές συνήθειες μας γερνούν

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Τα γεράματα είναι αναπόφευκτα. Εξάλλου, αυτός είναι ο κύκλος της ζωής. Μήπως, όμως με τις καθημερινές μας συνήθειες γερνάμε πριν από την ώρα μας;...


Μπορεί να αισθανόμαστε μικρότεροι από ό,τι φαινόμαστε, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κούραση της δουλειάς, το καθημερινό τρέξιμο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια στο σώμα και κυρίως στο πρόσωπο μας. Οι ειδικοί μας προτείνουν κάποιους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να γυρίσουμε τον χρόνο…πίσω.

Είστε νυχτοπούλι;

Εαν συνηθίζετε να κοιμάστε αργά, πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνήθειας σύντομα θα τα δείτε να «χαράσσονται» στο πρόσωπό σας. Η στέρηση ύπνου προκαλεί σακούλες κάτω από τα μάτια, πεσμένα, κουρασμένα βλέφαρα και ωχρότητα, σημάδια που σας κάνουν να φαίνεστε λιγότερο υγιείς άρα και λιγότερο ελκυστικοί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κρατάτε κακία;

Αν είστε σε θέση να αφήσετε πίσω το παρελθόν και τις όποιες δυσάρεστες αναμνήσεις έχετε από αυτό, μπορείτε να προσθέσετε χρόνια στο …σώμα σας. Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η συγχώρεση και η μετάνοια έχουν εμφανή, θετικά σημάδια στον οργανισμό.

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral Medicine το 2005, έδειξε ότι η έλλειψη συγχώρεσης αυξάνει τη δραστηριότητα των νευρώνων, η οποία μειώνει την ποιότητα του ύπνου.

Επιπλέον, η μνησικακία αυξάνει το άγχος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή του στρες στη συνέχεια, συμβάλλει στην… αύξηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και του κινδύνου του διαβήτη.


Ασκείστε μόνο όταν «πρέπει»;

Αν τα σχέδιά σας για το γυμναστήριο ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου, στο πνεύμα των μεγάλων αποφάσεων για το νέο έτος, προκειμένου να χάσετε τα κιλά των γιορτών, τότε ίσως να πρέπει επιτέλους να παραδεχτείτε την αλήθεια: κοροϊδεύετε τον εαυτό σας.

Αντίθετα, πολλές μελέτες δείχνουν, ότι η τακτική άσκηση βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών που αφορούν στην ηλικία, ενώ παράλληλα παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Η καθημερινή άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και αυξάνει τις ευεργετικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, ενώ βοηθά στον έλεγχο της υψηλής πίεσης του αίματος, βελτιώνει τη διάθεση και κρατά ισχυρό και ευέλικτο το σώμα καθώς γερνά.

Είστε γλυκατζήδες;

Αν δεν λέτε ποτέ όχι σε επιδόρπια και γλυκά, μπορεί σύντομα να χρειαστεί να πείτε «ναι, έχω ρυτίδες». Ακολουθώντας μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, δε θα βλάψει μόνο την περιφέρεια της μέσης, αλλά θα αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα στο δέρμα.

Όταν τρώτε ζάχαρη, συμβαίνει μια διαδικασία, που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, κατά την οποία όταν η ζάχαρη στο αίμα συνδέεται με τις πρωτεΐνες, σχηματίζουν νέα μόρια που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή για συντομία… γήρανση. Με απλά λόγια, η ζάχαρη, ενεργοποιεί μία διαδικασία, η οποία καταστρέφει την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντας πιο έντονες τις ρυτίδες. Προσοχή ιδιαίτερη στην… κρυμμένη ζάχαρη!!!

Ακόμα καπνίζετε; Και πίνετε;

H σύνδεση μεταξύ καπνίσματος, αλκοόλ και μακροζωίας είναι αναμφισβήτητη. Άρα, όσο νωρίτερα σταματήσετε το κάπνισμα και το ποτό, τόσο περισσότερα (και καλύτερα) χρόνια θα προσθέσετε στη ζωή σας.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health το 2002 έδειξε, ότι οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα στην ηλικία των 35 προσθέτουν περίπου οκτώ χρόνια στη ζωή τους, σε σύγκριση με τα άτομα που συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα στην ηλικία των 65, προσθέτουν περίπου δύο έως τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και ο πρόωρος θάνατος.

Αντίστοιχα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης κίρρωση του ήπατος και αύξηση του σωματικού βάρους.

Μήπως τρίβετε τα μάτια σας;

Έχετε κουρασμένα μάτια και συνηθίζετε να τα τρίβετε; Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Όταν τρίβετε τα μάτια σας, διασπάται το κολλαγόνο και η ελαστικότητα γύρω από την περιοχή, η οποία δημιουργεί ρυτίδες και σπασμένα τριχοειδή αγγεία.

Το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι απίστευτα λεπτό και εξαιρετικά ευαίσθητο και ευάλωτο. Για την ανακούφιση από την κούραση ή τα ερεθισμένα μάτια, αντί να τα τρίβετε, δοκιμάστε να τοποθετήστε δύο φακελάκια πράσινου τσαγιού. Αφήστε τα να κρυώσουν και τοποθετήστε τα στα μάτια σας για 10 λεπτά. (Δοκιμάστε, επίσης και την… πατάτα!)

Κοιμάστε με το πρόσωπό στο μαξιλάρι;


Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, εάν κοιμάστε με το πρόσωπο στο μαξιλάρι μπορεί να γεράσετε…νωρίτερα. Μάλιστα αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους:

1) πιέζοντας επίμονα το πρόσωπό σας σε ένα μαξιλάρι, τραυματίζετε το δέρμα σας και με την πάροδο του χρόνου, αυτό το τραύμα, επιδεινώνεται και μπορεί να δημιουργήσει μόνιμες ρυτίδες, διασπώντας το κολλαγόνο.

2) Επίσης, η ικανότητα του δέρματος να αναπλάθεται κινδυνεύει, καθώς διαταράσσετε την κυκλοφορία του αίματος στο τμήμα του προσώπου που πιέζεται.

Τρώτε «στο πόδι»;

Εάν συνηθίζετε να καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό, το οποίο είναι πλούσιο σε νάτριο και λιπαρά, αυξάνετε τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό σας και ενισχύετε τη διαδικασία της γήρανσης, συμβάλλοντας παράλληλα στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Με την αύξηση του σωματικού βάρους έχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Αντίθετα, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και του λίπους στη διατροφή σας, μειώνετε σημαντικά όλους αυτούς τους κινδύνους.

Πίνετε σπάνια νερό;


Η αύξηση της ποσότητας του νερού, που πίνετε κάθε μέρα μπορεί να είναι το κλειδί για τη νεανική επιδερμίδα. Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και βοηθά στην επίτευξη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο δέρμα.

Επιπλέον, το νερό βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να αναζωογονηθούν γρηγορότερα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, το δέρμα αφυδατώνεται, άρα προκαλείται ξηρότητα, χάνει την ελαστικότητά του και είναι επιρρεπές στις ρυτίδες.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me