20/8/14

Μικρομέτοχοι εναντίων hedge funds (Του Π. Λ - bankingnews.gr)

Αν αποτιμήσουμε ποιοι έχουν έρθει στην Ελλάδα να επενδύσουν στο ελληνικό χρηματιστηριακό success story και υπό άλλες συνθήκες, τότε αυτά τα hedge funds ούτε από τα Βαλκάνια δεν θα έπρεπε να επιτρέπαμε να περάσουν. 



Τα περισσότερα εκ των hedge funds είναι funds ''απατεώνες'', που δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των ελληνικών τραπεζών αλλά ποντάρουν στην κερδοσκοπία της στιγμής.

Να θυμίσουμε ότι στις παλαιές εποχές του 2006 ή 2007 όπου το χρηματιστήριο έκανε ράλι και βρισκόταν στις 5200 μονάδες ξέρετε ποιο group μετόχων κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών τραπεζών; Οι μικρομέτοχοι κατείχαν π.χ. το 43% της Εθνικής ή το 38% της Alpha bank.

Ξέρετε τι ποσοστό κατέχουν οι μικρομέτοχοι την τρέχουσα περίοδο στις τράπεζες; Μόλις το 2-3%. 

 
Δεν σας κινεί την περιέργεια γιατί το 2007 οι μικρομέτοχοι… ήταν μεγαλομέτοχοι κατά μια έννοια και το χρηματιστήριο ανθούσε, ενώ το 2014 οπου τα hedge funds που ελέγχουν τις τράπεζες το χρηματιστήριο είναι στα τάρταρα; 

Το 2007 τα πράγματα δούλευαν σωστά, όχι το 2014. Το 2007 οι τράπεζες είχαν ξένους επενδυτές, έλληνες μικρομετόχους και γενικώς σοβαρούς θεσμικούς.

Το 2014 οι ελληνικές τράπεζες έχουν μαζέψει κάθε καρυδιάς καρύδι. Οι μικρομέτοχοι του 2007 ήταν εν δυνάμει αγοραστές αλλά το ΧΑ βρισκόταν στις 5200 μονάδες.

Το 2014 τα hedge funds που κάνουν κουμάντο στις τράπεζες είναι εν δυνάμει πωλητές και το χρηματιστήριο βρίσκεται στις 1100 μονάδες. Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Απλά γιατί...

Στην Ελλάδα έχουν έρθει λάθος μέτοχοι – επενδυτές. Στις τράπεζες έχουν επενδύσει λάθος επενδυτές. Έτσι εξηγείται γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μπάχαλο, μια ακυβέρνητη χρηματιστηριακή αγορά που άγεται και φέρεται. Μια αγορά που ντροπιάζει την χώρα της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me