21/7/14

Ελληνικά funds κάνουν παιχνίδι

 
21 Ιουλίου 2014 
Του ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
newspaper@parapolitika.gr
 
Η δίψα των ελληνικών επιχειρήσεων για φρέσκο χρήμα, που θα βοηθήσει την ανάπτυξή τους, και ο περιορισμός του παραδοσιακού ρόλου των τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας έχουν διαμορφώσει ένα νέο «γήπεδο» στον τομέα του financing, στο οποίο φιλοδοξούν να διακριθούν -εκτός από τα ξένα- και τα ελληνικά private equity funds.  
 
Νέα πρόσωπα, που αναδύθηκαν από τις «στάχτες» του τραπεζικού κλάδου, και παλαιότεροι, έμπειροι παίκτες, που αντιλήφθηκαν γρήγορα τις νέες ευκαιρίες στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων, ετοιμάζονται για… μεγάλη μπάλα. Πρώτη σέντρα, τα 300 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να χορηγηθούν σε μεσαίου βεληνεκούς προγράμματα το επόμενο διάστημα. 
Εδώ και αρκετούς μήνες η εικόνα στον τομέα των επενδύσεων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Το επιχειρείν μπορεί συνολικά να μην έχει «σηκώσει κεφάλι», αλλά οι όροι του παιχνιδιού γίνονται σαφείς. Οπως επίσης το ποιος μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί και ποιος όχι. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στον τομέα ανάληψης κινδύνου. 

Την ίδια στιγμή, οι περιορισμοί στις τράπεζες για πιστωτική επέκταση εξακολουθούν να δημιουργούν εικόνα ασφυξίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι τράπεζες λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων όχι μόνο πρέπει να κρατήσουν χαμηλά τον δανεισμό, αλλά και να πουλήσουν επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να εκκαθαρίσουν ή να εξυγιάνουν πολλές υπερχρεωμένες εταιρείες και ομίλους που είναι δανεισμένες από αυτές. 

Το κενό αυτό σπεύδουν να καλύψουν δυναμικοί fund και wealth managers, που μέσα από νέα σχήματα ή τη μετεξέλιξη παλιών επιχειρούν να μετατρέψουν την περίσταση σε ευκαιρία για τους επενδυτές τους και για τους ίδιους. Οπλο τους, η βαθιά γνώση της αγοράς και του επιχειρηματικού παρασκηνίου και ο στόχος τους, διπλός: είτε να μπουν με κρίσιμα ποσοστά σε εταιρείες που χρειάζονται άμεσα φθηνό χρήμα για να επεκταθούν (και οι ίδιοι να ωφεληθούν από την ανάπτυξη), είτε να βρουν τους στρατηγικούς επενδυτές που, αναλαμβάνοντας ένα υπολογισμένο ρίσκο, θα μπορέσουν να δώσουν φτερά σε «ταλαιπωρημένες» επιχειρήσεις. Ολα βέβαια θα κριθούν στο ταμείο…
ASSETWISE. Παλιός γνώριμος της αγοράς, ως επικεφαλής της Eurobank ΑΕΔΑΚ, ο Κωστής Μοριανός «επιστρέφει» την περίοδο αυτή με την AssetWise Capital Management, σε συνεργασία με τον επίσης γνώριμο Νίκο Παντελάκη της ομώνυμης χρηματιστηριακής. 

Η AssetWise έχει επίσημο αντικείμενο τη διαχείριση επενδύσεων με νέα εργαλεία στις διεθνείς αγορές, αλλά κεντρικός της στόχος είναι να προχωρήσει στην ίδρυση επιμέρους funds, που θα επενδύουν και θα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το επιτελείο της πλαισιώνουν γνωστά στελέχη, όπως ο Γιάννης Γεωργιάδης, πρώην επικεφαλής στην Εθνική Τράπεζα, ο Αλέξανδρος Τσουκόπουλος, πρώην στέλεχος της Eurobank, και ο προερχόμενος από τη UBS Νίκος Πίττης.
DECA. Ενα νέο private equity fund έχει στα σκαριά ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος βέβαια έχει και παλαιότερα… απειλήσει με «ολική επαναφορά» στο επενδυτικό προσκήνιο, χωρίς να πραγματοποιήσει την απειλή του, δεν έχει εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της λουξεμβουργιανής DAMMA Holdings. Αυτή τη φορά, όμως, υποστηρίζει ότι το εννοεί, ιδιαίτερα καθώς το νέο του σχήμα, που ονομάζεται DECA, έχει καταθέσει και αίτηση άδειας στην Κεφαλαιαγορά. 

Η DECA θα κινηθεί στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα βασικά μεγέθη των οποίων υπόσχονται ταχεία ανάπτυξη, και θα τις χρηματοδοτεί με φθηνά κεφάλαια. Η αρχική σκέψη είναι να συγκεντρωθεί ένα «πουγκί» 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατεθεί για χρηματοδοτήσεις της τάξης των 10-20 εκατ. ευρώ ανά περίπτωση. Κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα θα έχει ο προερχόμενος από τη Διεθνική και την NΒG Asset Management Γιώργος Παπουτσής, που έχει περάσει από ετών στο δυναμικό της DAMMA, και ενδεχομένως ο Παντελής Οικονόμου. 

Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι «μπορεί» ο ίδιος ο Δασκαλόπουλος. Το 2012 η έκθεση της DAMMA στα ελληνικά ομόλογα με 110 εκατ. ευρώ όχι μόνο προκάλεσε τις γκρίνιες των συνεπενδυτών του, αλλά διαμόρφωσε μια ισχυρή πηγή αμφισβήτησης για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. 

Εκτοτε η μόνη «κίνηση» που είχε να επιδείξει ο «επίτιμος» ήταν η εξαγορά του 5% της «Κορρές», οι άκαρπες προσπάθειες διεκδίκησης της Ελαΐδας και η απόκτηση του 34% της ελληνικής ζυθοποιίας Αταλάντης έναντι 2,5 εκατ. Ισως σοβαρότερη να είναι η πιο πρόσφατη κίνηση στην αγορά της νέας τεχνολογίας LED, με την ιταλική Sirecled, σε συνεργασία με τον Γιώργο Δαυίδ της 3Ε και τη V+O των Βαρβιτσιώτη - Ολύμπιου.
Οι στρατηγικές και τα… στοιχήματα

Σε σχέση με τον Δ. Δασκαλόπουλο της DAMMA, οι προσδοκίες είναι αναμφίβολα περισσότερες στην αγορά για έναν «παλιό» γνώριμο. Ο λόγος για τον Αγγελο Πλακόπητα, της Global Finance. Ο επενδυτής, ο οποίος μετά την περιπέτεια της «Νίκας» πήρε το αίμα του πίσω με την Ευρωκλινική, βγάζοντας στον ανταγωνισμό ένα νοσοκομείο-μοντέλο, έχει εντελώς αντίθετη στρατηγική. 

Το επενδυτικό σχήμα που ετοιμάζει θα έχει και αυτό κεντρικό κεφάλαιο της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά θα το διοχετεύει σε εταιρείες με ανταγωνιστικά προϊόντα οι οποίες βρέθηκαν να έχουν μεγάλο δανεισμό. Κεφάλαια σχεδιάζεται να διοχετευθούν και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα, εφόσον η κίνηση υποστηρίζεται και από τις τραπεζικές αναγκαιότητες. 

Κι ενώ στην αγορά πέφτουν μέχρι και… στοιχήματα σχετικά με το πιο μοντέλο θα είναι αποδοτικότερο, πολλοί περιμένουν την επαναδραστηριοποίηση του Νίκου Σταθόπουλου της BC Partners στα ελληνικά πράγματα. 

Αλλωστε, ο πρωταγωνιστής των deals της TIM (νυν Wind Hellas) και του «Hyatt» (Καζίνο Πάρνηθας) διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και χρεοκοπίας της (που αποτέλεσαν και τους λόγους για τους οποίους κράτησε «απόσταση» κατά τα προηγούμενα χρόνια η BCP) έχουν παρέλθει…

Fund ετοιμάζει και η Eurocorp του Ιωνα Κουφοπαντελή. Εδώ το επίκεντρο είναι οι ελληνικές μετοχές και στόχος, οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Στο ερώτημα τι μπορούμε να περιμένουμε, η απάντηση είναι «πολλά». Αλλωστε, σε ακόμη πιο δύσκολες περιόδους μέσα στην κρίση του 2012-13 χρηματιστηριακές όπως η Euroxx, η Beta και η Solidus μπόρεσαν να μαζέψουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ.

- See more at: http://www.moneypro.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/91606/Default.aspx#sthash.6mbjKRRM.dpuf

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me