6/8/14

Το κύριο πρόβλημα είναι να διορθωθεί ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο "τρελός" αυτός νόμος

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Εντολή Σαμαρά να επανέλθουν οι αποτιμήσεις γης στα περυσινά επίπεδα

Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Τη διαπίστωση «ότι σήμερα επιχειρείται ένας απαράδεκτος αποπροσανατολισμός σε ό,τι αφορά τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ» διατυπώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

 

«Είναι όλως δευτερεύον ζήτημα να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, όπου έγιναν, να αρθεί το σκόπιμο αλλά ασήμαντο στην πράξη "φούσκωμα" της επιβάρυνσης των πολιτών (π.χ. με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που στις περιπτώσεις λαθών ή ελλείψεων στη δήλωση επιβάλλει τη δυσμενέστερη για το φορολογούμενο λύση) ή να δοθούν περισσότερες δόσεις για την εξόφληση του φόρου. 

Το κύριο πρόβλημα είναι να διορθωθεί ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο "τρελός" αυτός νόμος, για τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας, με κυριότερες την απάνθρωπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων, την τιμωρητική μεταχείριση για τις δήθεν μεγάλες περιουσίες που η ίδια η φορολογία ισοπέδωσε με τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο, και ειδικότερα τη διπλή φορολόγηση της αστικής ιδιοκτησίας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ.

Να επανεξετάσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών τη φορολογία των ακινήτων στο σύνολό της, ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, καθώς, όπως υποστηρίζει, με την παρούσα μορφή, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αφανισμό και τις περιουσίες τους σε μπαράζ πλειστηριασμών.

«Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξελίσσεται σε ένα νέο χαράτσι κατά πολύ βαρύτερο και πιο άδικο από το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ» τονίζει κ. Μίχαλος και προσθέτει: «Ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επαγγελματική στέγη, αλλά και για τους ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει τις περιουσίες τους σε πλήρη απαξίωση».

Η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μεγαρο Μαξίμου. 

Η εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα, με συνεργάτες του, είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα.Εξάλλου, τη δέσμευση ότι θα θεραπευθούν τα προβλήματα, που ανέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ, και ότι «θα δουλέψουμε πολύ για να βοηθήσουμε τους πολίτες», ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. 

Ο κ. Χαρδούβελης, αναφέρθηκε στο ζήτημα παραδεχόμενος αρχικώς ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος, που, επειδή δεν βασίζεται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει (δηλαδή, στο εισόδημά του) αλλά στο τι κατέχει, έχει μια δόση αυθαιρεσίας, για να σημειώσει ότι «εκεί πρέπει να το προσέξουμε». 

Αιτιολογώντας δε τα λάθη, τα οποία διαπιστώνονται, ο κ. Χαρδούβελης (αφού ανέφερε πως η προσπάθεια έγινε για να αποκτήσει το κράτος έναν σωστό φόρο κατοικίας και ακίνητης περιουσίας) εξήγησε ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε η αλλαγή αυτή και σε μεγάλη έκταση - αφορά 6 εκατ. φορολογούμενους. 

Προσθέτοντας δε πως για 4.000 οικισμούς στη χώρα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην Ελλάδα ο λόγος που έγιναν τα τεράστια λάθη είναι η κληρονομιά του παρελθόντος. 

«Βρέθηκε μια φόρμουλα και αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε σύντομα. Δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε», κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me