1/8/14

Το Χ.Α. και ο διεθνής παράγοντας... του Μάνου Χατζηδάκη - Beta Securities

Δημοσιεύθηκε: 01 Αυγούστου 2014, 17:22 , Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2014, 17:29


Ότι κατάφερε η αγορά στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας χάθηκε με εκκωφαντικό τρόπο υπό το βάρος των εξελίξεων στο εξωτερικό. Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λιβύη, Πορτογαλία και Αργεντινή αποτέλεσαν γεωγραφικές εστίες εντάσεων ή αρνητικών χρηματοοικονομικών εξελίξεων που λειτούργησαν σχεδόν ταυτόχρονα ανασταλτικά στην συνέχιση της ανοδικής τάσης της εγχώριας αγοράς και όχι μόνο.

Η αποτύπωση των παρενεργειών ήταν καθολικά αρνητική στις αγορές καθώς οι επενδυτές αναδιπλώθηκαν σε συντηρητικότερες επενδυτικές τακτικές κλειδώνοντας την ίδια στιγμή μέρος των ισχυρών κερδών που είχαν σημειωθεί από την αρχή της χρονιάς.

Στο εσωτερικό η ταλαιπωρία της αγοράς συνεχίστηκε με χαμηλούς τζίρους υπό την φημολογία που αφορούσε τα στρες τεστ των τραπεζών ενώ στα αποτελέσματα του εξαμήνου απουσιάζει ακόμα κάποια μεγάλη έκπληξη ή ανατροπή σε σχέση με το τι περιμένει η αγορά.

Αν και η πίεση σε επίπεδο τζίρων δεν ήταν τέτοια που να παραπέμπει σε εικόνα «ξεπουλήματος» η έλλειψη «δυνατών χεριών» ή κάποιων μετοχών που θα διαφοροποιηθούν -πιθανότατα και λόγω εποχικότητας- ήταν αρκετή για να μείνει.

Ο Γενικός Δείκτης στο κόκκινο και στα πέντε κλεισίματα των συνεδριάσεων της εβδομάδας. Ακόμα και αν η οικονομία αναβαθμιστεί από την Moody’s η επίδραση μιας θετικής έκθεσης είναι πολύ πιθανό να περάσει σε δεύτερη μοίρα όσο ο εξωτερικός παράγοντας συνεχίζει να μην προσφέρει ορατότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις να μην δείχνουν σημάδια εκτόνωσης.

Δεν είχε την ανάλογη συνέχεια η δυνατή ανοδική κίνηση της προηγούμενης Παρασκευής παρά τα ευνοϊκά τεχνικά δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί από την διάσπαση των 1.210 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης στο καθοδικό γύρισμα του έκλεισε μεν το ανοδικό κενό στις 1.177 μονάδες διέσπασε ωστόσο καθοδικά και τους τρεις κινητούς μέσους (15, 30, 200 ημέρες) ενεργοποιώντας σήματα πωλήσεων σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μόνο το αγοραστικό σήμα του MΑCD άντεξε το οποίο δεν βρίσκεται πλέον σε απόσταση ασφαλείας και σε υποχώρηση κάτω από τις 1.150 μονάδες θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Η επιδείνωση των τεχνικών δεδομένων προήλθε αρχικά από τον τραπεζικό κλάδο και εν συνεχεία απέκτησε διάχυση και στην υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η όποια ουσιαστική ανάκαμψη τιμών επομένως θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί καθώς εκτός από την συγκέντρωση των συναλλακτικών όγκων εκεί φαίνεται να βρίσκεται και η για την αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς.

Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων αρχικού ενδιαφέροντος 625 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα λίγο πριν την καθιερωμένη δεκαπενθήμερη ανάπαυλα που αποδίδεται στις καλοκαιρινές διακοπές.
Συγκεκριμένα, την προσεχή Τετάρτη ανακοινώνουν ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος ενώ την επομένη ανακοινώνει η Frigoglass, η Coca Cola, ο ΟΤΕ και η Eurobank Properties. Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή (8/8) είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο στο οποίο περιέχονται τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης του 1 δις ευρώ.
Share

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me