20/2/18

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς - σήμερα ο Δημήτρης Τζάνας της ΚΥΚΛΟΣ ΑΕΠΕΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ - Διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

  • Αν τις προηγούμενες εβδομάδες η αναταραχή των Διεθνών Αγορών, με τη συμπεριφορά του δείκτη VIX να αποτυπώνει τον αυξανόμενο φόβο ευθυνόταν και για τη δική μας αναταραχή, η σημερινή καθοδική κίνηση συνδέεται με λόγους μόνο δικούς μας.

Ειδικότερα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch και οι ευοίωνες προοπτικές που διατύπωσε, ιδιαίτερα για το χρέος, δεν είχε την ευκαιρία να αποτυπωθεί στην Αγορά αφού την Καθαρά Δευτέρα οι δραστηριότητες όλων μας ήταν διαφορετικές. Έτσι, η απόφαση του Eurogroup, αν και δεν εξέπληξε, εκδηλώθηκε με τρόπο που ενόχλησε ακόμη και τον, ψύχραιμο κατά κανόνα, Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, καθώς υπενθύμισε έμμεσα το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης με τον οποίο συνεχίζουν να περιβάλλουν οι Δανειστές τη Χώρα μας διατηρώντας το πνεύμα του Σόιμπλε αμετάβλητο.
______________
______________
Λογικό επακόλουθο της υπενθύμισης ότι τα 2 από τα 110 προαπαιτούμενα (Ελληνικό και e-πλειστηριασμοί) δεν έχουν ακόμη ολοκληρωτικά εκπληρωθεί, οδηγώντας την εκταμίευση στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης στον επόμενο μήνα.
Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου, που ήδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις πετύχαινε θετικές επιδόσεις ελέω της αναβάθμισης από τη Bofa της Δεικτοβαρούς ΕΕΕ και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα υποτονικές, ήταν αναπόφευκτα να οδηγηθεί σε πτωτική πορεία.
Με την Αγορά ομολόγων να συνεχίζει να διατηρεί τις αποδόσεις υψηλά (πάνω από το 4,4% τα δεκαετή) και χωρίς να υπάρχουν άλλοι θετικοί καταλύτες για να υποβοηθηθεί η ψυχολογία των αγοραστών, καθώς η έκδοση των ετήσιων αποτελεσμάτων (με την εξαίρεση της ΕΕΕ) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει.
Ταυτόχρονα, η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πολιτική αντιπαράθεση λόγω Novartis και το ανοικτό μέτωπο περί την ονομασία των Σκοπίων, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και συνιστούν περιβάλλον αποθάρρυνσης για νέες οικονομικές πρωτοβουλίες, τόσο από τους Επιχειρηματίες, όσο και από τους Καταναλωτές στο ήδη βεβαρημένο από φορολογικής πλευράς περιβάλλον.
Ενόψει των παραπάνω, το σενάριο της συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο, με ελεγχόμενου εύρους κίνηση του Γενικού Δείκτη, χωρίς την παραβίαση των ορίων που οδηγούν κάτω από τις 800 μονάδες, αποτελεί βραχυπρόθεσμα μια μάλλον θετική προοπτική, περιμένοντας τη βελτίωση των δεδομένων που μπορεί να βελτιώσουν και την επενδυτική ψυχολογία.
Παραμένει, ωστόσο, σε ισχύ η εκτίμηση ότι η πιθανολογούμενη αναπτυξιακή δυναμική για το 2018, η ομαλή έκβαση των "stress tests" και οι θετικές εξελίξεις περί την πιθανολογούμενη ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την εξεύρεση της χρυσής τομής για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, διατηρούν την αισιοδοξία για επάνοδο του Χρηματιστηρίου σε τροχιά πάνω από 900 μονάδες.
Ως προς το διεθνές περιβάλλον, τα κρίσιμα ερωτηματικά συνεχίζουν να λαμβάνουν απαντήσεις με χαρακτήρα στα όρια του διφορούμενου.
Η επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2,1% τάραξε αρχικά, αλλά "χωνεύθηκε" στη συνέχεια, καθώς πιθανολογείται ότι η σχετική συγκράτηση του σκληρού πυρήνα (χωρίς Ενέργεια και Τρόφιμα) θα ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις της Federal για τις προσεχείς επιτοκιακές αναπροσαρμογές, ώστε να μη γίνουν φέτος περισσότερες από 3.
Παράλληλα, η συντονισμένη αναπτυξιακή προοπτική των Οικονομιών διατηρεί την αισιοδοξία για τα εταιρικά κέρδη, διαμορφώνοντας την πεποίθηση για διατήρηση υψηλού βαθμού μετοχικών τίτλων από τους μεγαλύτερους Διαχειριστές, παρά τη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me