10/3/14

Αποκόμιση κερδών στο Χρηματιστήριο

10/03/14

του Μιχαήλ Γελαντάλι
 
Διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.342 και ο FT 25 προς τις 432 μονάδες. Έπεσε ο ρυθμός, μειώθηκαν οι συναλλαγές, χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών, καθώς επιχειρείται μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Απώλειες και για Coca Cola, Τιτάνα.

 
Σε ήπιο ρυθμό, με σαφώς λιγότερες συναλλαγές και με μεγαλύτερη πίεση στα warrants των Πειραιώς και Alpha Bank, συνεχίζεται η συνεδρίαση. Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.343 μονάδων και με τον FT 25 στις 432,52, με τον τζίρο στα 55 εκατ. ευρώ (λίγο πριν από τις 13.20).
 Μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται η στήριξη για τον FT 25, αλλά όχι για τον Γενικό Δείκτη, απόκλιση που αποδίδεται στο -2,07% της Πειραιώς και στο -3,30% της Alpha Bank.
Όπως προαναφέραμε, από τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας σημαντικής διόρθωσης των warrants μετά τις 11.50-12.00 είναι η αυξημένη προσφορά και η... απόσυρση των μέχρι εκείνη την ώρα αγοραστών.
Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το warrant είναι ένα «δικαίωμα» που σχετίζεται άμεσα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της κάθε τράπεζας ξεχωριστά. Η αξία του κάθε warrant θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τιμή ανά μετοχή όπου θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και συγκεκριμένα της Πειραιώς και της Alpha Bank.
Ακόμη δεν έχουν ρυθμιστεί σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής των κατόχων warrants στις επικείμενες ΑΜΚ, καθώς οι αυξήσεις δεν πρόκειται να υλοποιηθούν με τη συμμετοχή και των παλαιών μετόχων. Θα πρέπει σε εύλογο χρόνο να βρεθεί η ακριβής φόρμουλα συμμετοχής και των κατόχων των warrants, γεγονός που όμως εξαρτάται από τον ορισμό της τιμής ανά μετοχή όπου θα γίνει η σχετική διαδικασία.
Λογικά, όπως σημειώναμε και στο σχόλιό μας του Σαββάτου, οι μετοχές και τα warrants και σύντομα η τιμή της μετοχής εν όψει ΑΜΚ θα πρέπει να λειτουργήσουν με μια σχετική αντιστάθμιση (arbitrage). Πρακτικά η μετοχή της Πειραιώς κυμαινόταν νωρίτερα στο 1,88 ευρώ (-2,59%), το ΠΕΙΡΤΠ στο 0,79 ευρώ (-8,14%). Θα γίνει η ΑΜΚ της Πειραιώς στα επίπεδα τιμών που φημολογούνται από την Παρασκευή (1,70-1,77 ευρώ); Εάν ναι, τότε θα πρέπει σύντομα η μετοχή και το warrant να ισορροπήσουν λίγο χαμηλότερα.
Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρούσε στο 0,673 ευρώ (-3,59%), το δε ΑΛΦΑΤΠ στο 1,32 ευρώ (-5,71%). Ζητούμενη και στην περίπτωση αυτή είναι η τιμή ανά μετοχή της ΑΜΚ.
Αντιθέτως, ελάχιστη είναι η πίεση στο ΕΤΕΤΠ, καθώς η Εθνική ξεκαθαρίζει πως δεν θα πάει σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ για τη Eurobank και την Attica Bank, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν εκδοθεί warrants.
Μετά τις 11.50-12.00 έγινε εμφανέστερη η διάθεση μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, όπως αναμενόταν άλλωστε και όπως είχε αναφερθεί στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας (11.36).
Η μετοχή της Εθνικής διατηρείται στα 3,49 ευρώ, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πολύ σημαντική θεωρείται η υπεραντίδραση της Eurobank και της Attica Bank. Κι αυτό γιατί για τη μεν Eurobank είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις για την προοπτική κάλυψης των 2,9-3 δισ. ευρώ που είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της, ενώ για την Attica Bank είχαν φημολογηθεί μέχρι κι ακραία αρνητικά σενάρια.
Η κίνηση της μετοχής της Eurobank με 8,89% και με συναλλαγές 2,4 εκατ. τεμαχίων αλλά και το +10,24% για τη μετοχή της Attica Bank με 3,4 εκατ. τεμάχια φαίνεται να αποτυπώνουν θετικότερες, παρά αρνητικές εξελίξεις για τις δύο τράπεζες.
Από τη στιγμή που έπεσε ο ρυθμός και ο FT 25 γύρισε από τις 437,88 μονάδες, ήταν θέμα χρόνου να χαθούν τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη για τις περισσότερες μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έτσι, η μετοχή του ΟΤΕ από τα 13 ευρώ διολίσθησε σταδιακά στα 12,95, του ΟΠΑΠ από τα 12,85 ευρώ προς τα 12,62, της ΔΕΗ από τα 12,70 ευρώ προς τα 12,39.
Χάθηκε όμως και μεγάλο μέρος από τα αρχικά κέρδη μετοχών όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα των μετοχών του FT Mid, με Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Autohellas, Fourlis, ΕΥΑΘ, Ελληνικά Καλώδια, Intracom, Υγεία να συνεχίζουν υψηλότερα.
Κοντά στα υψηλά της 6ης/3 διατηρείται η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, κοντά στα τελευταία υψηλά των 6,90 ευρώ διατηρείται η μετοχή του Πλαισίου, η μετοχή της Autohellas διαγράφει ένα εντυπωσιακό ανοδικό σερί από τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ και η Intracom παραμένει κοντά στα υψηλά του 0,868 ευρώ.
Στις 13.30 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 57 εκατ. ευρώ, ο FT 25 άγγιζε τις 432 μονάδες, ο δε Γενικός Δείκτης με οριακή άνοδο ήταν στις 1.342,38 μονάδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me