8/1/14

ΕΛΒΑΛ: «Μαύρο» στη δημόσια πρόταση από τη μειοψηφία

8/01/14

του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μέτοχοι της εταιρίας ανέφεραν στη σημερινή Γ.Σ. πως τυχόν δημόσια πρόταση θα σημάνει υφαρπαγή των μετοχών, καθώς το προσφερόμενο τίμημα κυμαίνεται γύρω στο 50% της λογιστικής αξίας και ο δείκτης τιμής/ λειτουργικά κέρδη διαμορφώνεται μόλις στο 3.
ΕΛΒΑΛ: «Μαύρο» στη δημόσια πρόταση από τη μειοψηφία
Δεν συντρέχει κανένας λόγος προστασίας των μικρομετόχων μέσα από τη δημόσια πρόταση, και μάλιστα η υλοποίησή της θα προκαλέσει ζημία στους μικρομετόχους, αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΒΑΛ.
Μέτοχοι μάλιστα ανέφεραν πως τυχόν δημόσια πρόταση θα σημάνει υφαρπαγή των τίτλων καθώς το προσφερόμενο τίμημα κυμαίνεται γύρω στο 50% της λογιστικής αξίας και ο δείκτης τιμής/λειτουργικά κέρδη διαμορφώνεται μόλις στο 3.
Η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ επανέλαβε τις γνωστές της θέσεις ότι δεν πιστεύει πως απαιτείται δημόσια πρόταση γιατί ο νόμος εξαιρεί ρητά την περίπτωση απόκτησης δικαιωμάτων ψήφου που προκύπτει από τη συγχώνευση μητρικής με θυγατρική.
Επίσης, τυχόν δημόσια πρόταση θα βλάψει τα συμφέροντα των εισηγμένων εταιριών πολλαπλά: πρώτον, γιατί θα προκύψει αφαίμαξη ρευστότητας από τη μητρική Viohalco SA και, δεύτερον, ίσως οδηγήσει σε απόσυρση των θυγατρικών από το Χ.Α., γεγονός που θα απαγορεύσει μελλοντικά την κεφαλαιακή τους ενίσχυση από το επενδυτικό κοινό.
Τέλος, η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να υποχρεώσει τη δημόσια πρόταση, αλλά μπορεί να επιβάλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει έως τα 3 εκατ. ευρώ.
Στη σημερινή γενική συνέλευση παρέστη το 82% των μετόχων, ψήφισε όμως μόνο το 7% καθώς το υπόλοιπο ποσοστό ελεγχόταν από τη Βιοχάλκο και τις θυγατρικές της.
Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται και η γενική συνέλευση της ΕΤΕΜ για τον ίδιο λόγο, ενώ αύριο και μεθαύριο αναμένεται να γίνουν οι Γ.Σ. και των υπόλοιπων θυγατρικών της Βιοχάλκο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me