8/1/14

Πατάει νέες κορυφές το Χρηματιστήριο

Από «ρεκόρ σε ρεκόρ» το Χ.Α. που «πατά» πλέον και τις 1.270 μονάδες. Στο παιχνίδι της προεξόφλησης και οι τράπεζες, με τα πακέτα στα warrants να προοιωνίζονται εξελίξεις σύντομα. Πρωταγωνιστούν ΕΥΠΡΟ, ΟΤΕ, Alpha και κατασκευές.

Όλο και ενισχύονται βασικοί δείκτες και μετοχές, με τις συναλλαγές να αυξάνονται αισθητά μετά την καταγραφή των «νέων υψηλών» και για τον FT 25.Είναι ενδεικτικό πως ο τζίρος υπερδιπλασιάστηκε όταν μετά τις 11.40 η αντίδραση του 25άρη έπεισε κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Σχεδόν κατακόρυφη η αντίδραση του δείκτη, που συνοδεύτηκε από πληθώρα πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων σε μετοχές και τραπεζικά warrants.
Ειδικότερα, τα πακέτα στις μετοχές των Τιτάν και Motor Oil δεν θεωρούνται συναλλαγές «κορύφωσης», αλλά κινήσεις προεξόφλησης υψηλότερων τιμών.
Σε εμφανή μόχλευση πλέον οι τράπεζες, με νέα πακέτα warrants στην Πειραιώς, τη μετοχή της Alpha Bank προς το 0,70 ευρώ και τη μετοχή της Εθνικής στα 4,15 ευρώ. Μόχλευση που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται και με τις εξελίξεις στον κλάδο, καθώς όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ψήφιση του σχετικού νόμου.
Σύμμαχος όσων έχουν ποντάρει από τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2013 σε ένα πρώιμο... January effect και ο «αέρας» του Δουβλίνου. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιθανές συνέπειες και τα ενδεχόμενα που αφορούν και τη χώρα μας αναφέρονται λεπτομερώς από το euro2day.gr.
Σε διαδοχικά υψηλά η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς με την τελευταία εθελουσία ελαφρύνεται σημαντικά το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού. Εδώ τα «ισχυρά χέρια» έχουν τον πρώτο λόγο και η μετοχή από τα 10,48 ευρώ εχθές εκτινάχθηκε νωρίτερα έως τα 10,95 ευρώ που αποτελούν και νέα κορυφή από τις αρχές Νοεμβρίου του 2009.
Έως τα υψηλά των 11,83 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που «επιστρέφει» στα επίπεδα τιμών του Απριλίου του 2011.
Σε διαδικασία επαναφοράς και ο ΟΠΑΠ, που από τα 10,18 ευρώ «επανέρχεται» στα επίπεδα των αρχών του Αυγούστου 2011.
Αγοραστές σε μετοχές που δικαιολογούν τη μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά τους και παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση μεγεθών. Ενδεικτική η περίπτωση της Jumbo, με νέο ιστορικά υψηλό στα 13,20 ευρώ, δηλαδή επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα και συγκεκριμένα στην περίοδο του Μαΐου 2007.
Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ από σήμερα η Eurobank Properties, με τη μετοχή να αντιδρά έως τα 7,98 ευρώ (όμως στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης). Προτείνει επιστροφή κεφαλαίου 0,92 ευρώ ανά μετοχή η διοίκηση της Βογιατζόγλου, κατά 19,69% ενισχύεται η μετοχή στο 1,52 ευρώ.
Σχετική κινητικότητα σήμερα και σε επιλεγμένα μεσαία-μικρά χαρτιά. Από Βογιατζόγλου που αναφέραμε, Ιασώ, μέχρι Έλαστρον, Κλουκίνα-Λάππα, Κρι Κρι.
Ωστόσο, η μόχλευση μέχρι τώρα στα «μεσαιομικρά» παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού γίνεται στη μεγάλη κατηγορία.
Είναι ενδεικτικό πως από τα περίπου 75 εκατ. ευρώ που έχουν αλλάξει χέρια μέχρι τις 13.10, σχεδόν τα 70 εκατ. έχουν γίνει στις 25 μετοχές του FT 25. Με περίπου 10 εκατ. ευρώ να έχουν αλλάξει χέρια στον ΟΤΕ.
Να σημειωθεί πως η τελευταία ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου εξελίσσεται ερήμην των ευρωπαϊκών. Παράλληλα, υπεραποδίδει και έναντι των χρηματιστηρίων της ευρωπεριφέρειας, με ενδεικτική την υποαπόδοση του πορτογαλικού PSI και του ιρλανδικού ISEQ στο Δουβλίνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me