27/12/13

27 Δεκεμβρίου του 537: Το Φως της Αγίας Σοφίας

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Σαν σήμερα, στις 27 Δεκεμβρίου του 537, έγιναν τα εγκαίνια από τον Ιουστινιανό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή του Ναού έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Η Αγία Σοφία είναι για την Ορθοδοξία η οικουμενική πρωτεύουσά της.


Η Αγία Σοφία θεμελιώθηκε το 326 από τον Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε επιστρέψει από τη Σύνοδο της Νίκαιας λίγους μήνες νωρίτερα. Αφιερώθηκε στη Θεία Σοφία, τη Σοφία του Λόγου ή το Λόγο του Θεού – δηλαδή στον ίδιο το Χριστό.

Όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη (324 μ.Χ.), έτσι κι ο ναός της Αγίας Σοφίας χτί­στηκαν για πρώτη φορά και οι δύο από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα τον Κωνσταντίνο. Ο ένας στη Δύση και ο άλλος στην Ανατολή.

326: Θεμελιώθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο

360: Εγκαίνια της Μεγάλης Εκκλησίας επί βασιλείας του Κωνσταντίου Β΄

404: Ο ναός καταστρέφεται από πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της Στάσης που ακολούθησε την καθαίρεση του πατριάρχη Ιωάννου Χρυσοστόμου

415: Εγκαίνια της Αγίας Σοφίας από τον Θεοδόσιο Β΄

532: Ο ναός καίγεται κατά τη διάρκεια της Στάσης του Νίκα

537: Εγκαίνια της καινούργιας τρουλαίας βασιλικής του Ιουστινιανού Α΄

1204: Ο μητροπολιτικός ναός λεηλατείται από τους σταυροφόρους.

1453: Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄

1717: Το μεγαλύτερο μέρος των σωζόμενων ψηφιδωτών στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας καλύπτεται.

1931: Το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο αρχίζει συστηματικές εργασίες αποκάλυψης και αποκατάστασης των ψηφιδωτών

1934-1935: Το Αγία Σοφία τζαμί μετατρέπεται σε μουσείο.

Η Αγία Σοφία στέκεται όρθια περίπου 1500 χρόνια αντέχοντας 64 σεισμούς μέχρι 7,4 Ρίχτερ.

Το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, μελετάει γιατί αντέχει στους σεισμούς η Αγία Σοφία. Είναι περίεργο με τέτοιο Τρούλο πως αντέχει, Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τρούλος. Αιωρείται.

Ψάχνουν να βρουν γιατί δεν πέφτει ο Παρθενώνας και η Αγία Σοφία, αυτά τα δυο. Το Φως της Αγίας Σοφίας και το μεγαλείο του Παρθενώνα. Αυτά τα δυο θα φωτίζουν για πάντα.

Και οι δυο Ναοί φτιάχτηκαν από ελεύθερους ανθρώπους, όχι από δούλους. Για την Αγιά Σοφία συνεισέφεραν όλοι και οικονομικά. Ελεύθερα. Έλληνες σχεδίασαν τον Παρθενώνα, Έλληνες σχεδίασαν και την Αγιά Σοφιά.

Η Αγία Σοφία, είναι ο Χριστός, η ενσαρκωμένη Σοφία του Θεού, δια του Λόγου.

Οι Τούρκοι έχουν επικαλύψει τα πάντα, το Μέγα ψηφιδωτό του Χριστού όμως κείται ακάλυπτο, η απεικονισμένη ευλογία είναι η ωραιότερη που υπάρχει. Στην αχνή μισοκαλυμμένη επιφάνεια, διακρίνεται η ψηφιδωτή μορφή ενός τεράστιου Χριστού. Ξεχωρίζουν τα μαλλιά, το μέτωπο, τα πράα μάτια του Σωτήρα και το αχνό περί­γραμμα της μορφής του. Το δεξί χέρι, με γλυκύτητα, είναι απλωμένο σε μια ανείπωτη ευλογία και, με την κίνηση του, μοιάζει να αγκα­λιάζει τον άγνωστο επισκέπτη. Μέσα στις σκιές, νιώθει κανείς πως ο Χριστός στέκει ακοίμητος φρουρός πάνω από τους ανθρώπους του.

Όλων τα γόνατα κόβονται όταν αντικρίζουν την Αγία Σοφία. Είναι το συγκλονιστικό οικοδόμημα, αλλά και όλα όσα αντιπροσωπεύει. Κι ας μη τα σκέφτεται ο επισκέπτης. Τα κουβαλάει μέσα του. Όλη τη δόξα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, όλη την ιστορία της Ορθοδοξίας και την Προοπτική της στους αιώνες των αιώνων.

Η Αγία Σοφία αντιπροσωπεύει για την Ορθοδοξία την οικουμενική πρωτεύουσά της. Παρ' όλες τις προσπάθειες μεταμόρ­φωσης της Αγίας Σοφίας, τα χριστιανικά της χαρακτηριστικά δεν απαλείφονται.

Η ίδια της η κατασκευαστική δομή δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις του ισλαμικού τελε­τουργικού. Μοιάζει με έναν περήφανο αιχμάλωτο που, σιωπηρά, με αστείρευτη υπομονή αλλά και απίστευτη επιμονή, δεν παύει να αντιστέκεται στις αλυσίδες του.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ δημιουργήθηκε από Ορθόδοξους Χριστιανούς και λειτούργησε ως Ορθόδοξος Ναός για αιώνες και θα στέκεται στους αιώνες των αιώνων. Κάθε άλλη χρήση της είναι καταχρηστική και παράνομη και προσβάλλει την Ορθόδοξη Πίστη της οποίας ήταν και είναι το κέντρο της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me