Νέα δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι μόλις μία μονάδα χωρίζει τους οπαδούς της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας απ΄ αυτούς που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα εν αναμονή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να κρίνει το πολιτικό του μέλλον αλλά και την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε.
Για τους πολιτικούς αναλυτές, ρόλο-κλειδί στο δημοψήφισμα έχουν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι φθάνουν το 23%.
Εννέα ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο "NS Scotland" σε δείγμα 900 συμμετεχόντων έδειξε ότι, οι οπαδοί της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας ανέρχονται στο 38% των ψήφων ενώ στο 39% υπολογίζονται οι ψήφοι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, στην ερώτηση που δεν βάζει όρους απλά καλεί τους Σκωτσέζους να απαντήσουν μ΄ ένα "ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ανεξαρτησία", υπάρχει απόλυτη ισοψηφία 41%.
«Αυτή η έρευνα δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου» δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου "TNS", Τομ Κόστλι υπενθυμίζοντας πως πριν από ένα μήνα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το "όχι" έχει γερό προβάδισμα.
"Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις αλλά και οι δύο πλευρές κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών της εκστρατείας,θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για τα οφέλη των εκστρατειών τους, πρόσθεσε.
Για τους οπαδούς της εκστρατείας "Better Together" (Καλύτερα Μαζί) που θέλουν την παραμονή της Σκωτίας στην ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ένα σημάδι ότι θα μετρήσει κάθε ψήφος.
Επιπλέον, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εντείνουν και την πίεση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον βρετανικό λαό την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμα κι εάν κερδίσει το «ΝΑΙ».
Αν οι Σκωτσέζοι αποφασίζουν να αποσχιστούν από τη Βρετανία στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αφού αναμένεται να κινητοποιηθούν οι ευρωσκεπτικιστές.
Αν ξεσηκωθούν οι πολέμιοι της Ε.Ε , όπως αναφέρει ο βρετανικός "Independent", μπορεί να εξωθήσουν το Λονδίνο να εγκαταλείψει την ΕΕ. Για τους αναλυτές, ο Σκωτσέζος εθνικιστής, Αλεξ Σάλμοντ, διεξάγει μία αποτελεσματική λαϊκίστικη εκστρατεία για την απόσχιση της Σκωτίας από τη Βρετανία πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ε.Ε για τους ακόλουθους λόγους: Οι Σκωτσέζοι είναι πιο ευρωπαϊστές από τους άλλους Βρετανούς.
Σε περίπτωση δημοψηφίσματος με θέμα της αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε το 2017,όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, οι Σκωτσέζοι δεν θα ψηφίσουν και θα είναι πιο δύσκολο να πειστούν οι υπόλοιποι Βρετανοί να παραμείνουν. Η απουσία της Σκωτίας θα μπορούσε να μειώσει έως και 3% τα ποσοστά εκείνων που θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Επίσης,οι πιθανότητες να διενεργήσει η Βρετανία δημοψήφισμα θα είναι μεγαλύτερες επειδή θα είναι πιθανότετρο να παραμείνουν οι Συντηρητικοί στην εξουσία.
Σήμερα, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει 41 βουλευτές από τη Σκωτία, ενώ οι Τόρις μόνο έναν. Η Βρετανία έχει συνολικά 650 βουλευτές αλλά,αν εξαιρεθούν οι Σκωτσέζοι, θα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνήσει τη χώρα το Εργατικό Κόμμα που έχει πει ευθέως ότι δεν θα διεξάγει δημοψήφισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κάμερον θα είναι ο νικητής στις επερχόμενες εκλογές το Μάιο του 2015 καθώς οι Σκωτσέζοι θα διατηρούν δικαίωμα ψήφου ακόμα κι αν στις 18 Σεπτεμβρίου αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, δεν πρόκειται να αποσχιστούν από τη χώρα πριν το Μάρτιο του 2016. Για τους αναλυτές, οι επόμενες κινήσεις του Κάμερον θα είναι καταλυτικές. Ο Κάμερον δεν είναι φανατικός ευρωπαϊστής και, όπως όλα δείχνουν, θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση του Λονδίνου με την Ε.Ε πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας.Αν η Σκωτία αποσχισθεί, θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους του "διαζυγίου". Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να διαπραγματευτούν τους όρους της προσχώρησης της Σκωτίας στη Ε.Ε που δεν θα είναι εύκολο.
Αλλά και για την Βασίλισσα Ελισάβετ η έκβαση του δημοψηφίσματος θα είναι ένα γερό τεστ για το αξίωμά της. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θέτει το ενδεχόμενο διαίρεσης του βασιλείου της, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η βασίλισσα Ελισάβετ θα είναι και βασίλισσα της Σκωτίας αφοί οι περισσότεροι Σκωτσέζοι επιθυμούν την παραμονή της ως αρχηγού του κράτους τους ακόμα κι αν αποφασίσουν να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Η ημέρα του πιθανού διαχωρισμού Βρετανίας- Σκωτίας είναι η 24η Μαρτίου του 2016, μία ημερομηνία με μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς εκείνη την ημέρα θα έχουν παρέλθει 413 χρόνια από την ημέρα που τα στέμματα των δύο κρατών συνενώθηκαν μετά το θάνατο της Ελισάβετ Α το 1603.
Η εκλογική διαδικασία
Aπό τις 26 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας δι' αλληλογραφίας στη Σκωτία. Τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, περίπου 700.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την επιστολική ψήφο. Συνολικά, περίπου 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι που κατοικούν στη Σκωτία μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα. Οι Σκωτσέζοι της διασποράς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι διατυπωμένη ως εξής: "Η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;" Παρόλο που οι πρώτοι ψηφοφόροι,ηλικίας 16 ετών και άνω, έχουν ήδη ψηφίσει,η καταμέτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της 18ης Σεπτεμβρίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες