17/11/14

Ετοιμες να «ρίξουν» στην αγορά 7 δισ. ευρώ είναι οι τράπεζες

ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Από το τέλος του πρώτου τριμήνου 2015 η αγορά θα αρχίσει να «νιώθει» τα θετικά αποτελέσματα από την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις

Νέα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ προγραμματίζουν να «ρίξουν» στην αγορά το 2015 οι τράπεζες, χρηματοδοτώντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

 

Από το τέλος του πρώτου τριμήνου 2015 η αγορά θα αρχίσει να «νιώθει» τα θετικά αποτελέσματα από την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις

Το ποσό, αν συνυπολογιστούν και οι κοινοτικοί πόροι για τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, ενδεχομένως να φτάσει και τα 8,5 δισ. ευρώ.

Eτσι, μετά την επιτυχή έκβαση των πρόσφατων stress tests, οι τράπεζες ανοίγουν και πάλι την κάνουλα των χορηγήσεων, για πρώτη φορά ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα που είχαν περιοριστεί αποκλειστικά στις αναδιαρθρώσεις και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων.

Το «φρέσκο» χρήμα θα κατευθυνθεί σε ποσοστό 75% προς τις επιχειρήσεις και 25% προς τα νοικοκυριά.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, το 2015 θα αρχίσουν και πάλι να εκταμιεύονται καταναλωτικά δάνεια και να εγκρίνονται αιτήματα για πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα οι τράπεζες σχεδιάζουν να εγκρίνουν περί τις 200.000 νέες πιστωτικές κάρτες, οι οποίες, όμως, θα έχουν μικρά πιστωτικά όρια της τάξης των 1.500 με 2.000 ευρώ.
  • Η ρευστότητα
Από το τέλος του πρώτου τριμήνου 2015, σημειώνουν τραπεζικές πηγές, η αγορά θα αρχίσει να «νιώθει» τα θετικά αποτελέσματα από την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις σε ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

Ειδικότερα, από τα 7 δισ. ευρώ των νέων χορηγήσεων τα 5 δισ. ευρώ θα αφορούν νέα επιχειρηματικά δάνεια, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Ακόμα τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως στόχος είναι το 2015 να κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλο 1,5 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ, μέσω συγχρηματοδοτούμενων δανείων.

Παράλληλα σχεδιάζουν να εκταμιεύσουν περί το 1,5 δισ. ευρώ για στεγαστικά δάνεια, καθώς, όπως λένε, η ύφεση δημιούργησε ένα τεράστιο στοκ απούλητων ακινήτων, τα οποία προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές.

«Μπροστά», όμως, παίρνει και πάλι η καταναλωτική πίστη, που αποτελεί τον πλέον «κόκκινο» τομέα των χορηγήσεων με τις καθυστερήσεις σχεδόν στο 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2015 θα αρχίσουν και πάλι να εκταμιεύονται καταναλωτικά δάνεια -με έμφαση την αγορά αυτοκινήτου-, ενώ θα εγκρίνονται και πιστωτικές κάρτες.

Ο λόγος που οι τράπεζες αποφάσισαν να ξεμπλοκάρουν και πάλι τις εγκρίσεις για «πλαστικό χρήμα» έχει να κάνει κυρίως με το πλήθος των αιτημάτων που δέχθηκαν φέτος από φορολογουμένους οι οποίοι ζητούσαν να τους χορηγηθεί πιστωτική κάρτα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 1 εκατομμύριο πολίτες πλήρωσαν τους φόρους τους με «πλαστικό χρήμα».

Οι προσδοκίες για το 2015 είναι αισιόδοξες, ωστόσο το 2014 θα κλείσει με αναιμικές χορηγήσεις.  

Στο 7μηνο 2014 το «φρέσκο» χρήμα που έπεσε στην αγορά ήταν μόλις 125 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ ήταν δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τα 30 εκατ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και τα 30 εκατ. ευρώ για στεγαστικά δάνεια.

Και προς το παρόν οι νέες εκταμιεύσεις δανείων δεν φτάνουν να καλύψουν τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων ή τις τυχόν διαγραφές δανείων, με αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση να παραμένει αρνητική.

Εφη Καραγεώργου
ETHNOS.GR

------------------------------------------------------------------------------

Πέφτει χοντρό δούλεμα από τις ''Λατρεμένες''...

Για το πόσο ''ξεφτυλες'' είναι, αρκεί η αναφορά ότι στο 7μηνο του 2014 το φρέσκο χρήμα που έπεσε στην αγορά ήταν 125 μόλις εκατ. ευρώ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me