17/11/14

Φάκλαρης: Δεν είναι αυτός ο κύριος νεκρός του τύμβου

«ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΤΗ ΛΥΣΗ»
 

Στην εκτίμηση ότι τα οστά που βρέθηκαν στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης δεν ανήκουν στον κύριο νεκρό του τάφου, προχώρησε ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Φάκλαρης, ο οποίος παρατήρησε μία σοβαρή ανακολουθία στην ταφή του νεκρού της Αμφίπολης και στο ίδιο το μνημείο.

Φάκλαρης: Δεν είναι αυτός ο κύριος νεκρός του τύμβου
 
Σε συνέντευξή του στο TheTOC.gr ο κ. Φάκλαρης, τόνισε ότι οι διαστάσεις της «θήκης» όσο και το υλικό του πωρόλιθου που δημιουργήθηκε, είναι εξαιρετικά λιτότερες απ' ό,τι θα αναλογούσε σε ένα τόσο μνημειώδες ταφικό σύνολο, όπως πολύ λιτότερη είναι και η επιλογή του ενταφιασμού του νεκρού έναντι της πολύ δαπανηρότερης καύσης.

«Με βάση όσα επιλεκτικά έχουν ανακοινωθεί, δεν προκύπτει ότι αυτός είναι ο κύριος νεκρός του τύμβου», επεσήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ταφή να είναι προγενέστερη ή μεταγενέστερη από αυτή για την οποία φτιάχτηκε το μνημείο. Ο κ. Φάκλαρης υποστηρίζει επίσης ότι «το DNA μας δεν γράφει το όνομά μας. Μόνο μια επιγραφή θα μας έδινε ονομαστικά την ταυτότητα του νεκρού»

«Στην Αμφίπολη, αν τα στοιχεία επιτρέψουν να καταλήξει η ανασκαφέας σε υποψήφια πρόσωπα που θα είναι ιστορικά και αν έχουμε στοιχεία για την παθολογία αυτών των προσώπων από τα αρχαία κείμενα, τότε θα μπορούσε να διαπιστωθεί κάτι παραπάνω με βάση το ανθρωπολογικό υλικό, υπό την προϋπόθεση ότι τα οστά θα έχουν υποστεί εν ζωή βλάβες που να οφείλονται στους τραυματισμούς που αναφέρονται στις πηγές, και τότε θα ήταν δυνατή η ταύτιση. Καταλαβαίνετε όμως ότι αυτή η μεγάλη ακολουθία προϋποθέσεων, μάλλον εκμηδενίζει τις πιθανότητες», σημείωσε ο καθηγητής.

«Ο σκελετός της Αμφίπολης πιστεύω πάντως ότι θα μας δώσει πολλά στοιχεία, κυρίως γιατί δεν προέρχεται από καύση. Και μόνο το κρανίο θα δώσει πληροφορίες. Θεωρώ επίσης απαραίτητο να μην εξεταστεί μόνο από μία ομάδα ανθρωπολόγων. Η πολυφωνία είναι εξόχως σημαντική και στην ανθρωπολογία. Είναι πολύ εκτός πραγματικότητος όμως να προσδοκούμε ότι το σκελετικό υλικό θα λύσει το μυστήριο του τύμβου. Μόνο η ολοκλήρωση της έρευνας του τύμβου και η μελέτη των ευρημάτων της θα λύσουν το μυστήριο. Είναι σίγουρο ότι ο Καστάς θα μας απασχολήσει πολύ, εμάς και τους φοιτητές μας», πρόσθεσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me