17/11/14

Γύρω... γύρο από τη Wall street ο Νίκας


Yστερα από το ελληνικό γιαούρτι, ακόμη ένα προϊόν «σήμα κατατεθέν» της χώρας μας -ιδιαίτερα για τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα-, ο γύρος, κατακτά σιγά σιγά και την αμερικανική αγορά.

Γύρω... γύρο από τη Wall street ο Νίκας
Ο Γιώργος Νίκας (της γνωστής οικογένειας που ήλεγχε την αλλαντοβιομηχανία πριν την αποκτήσει η Global Finance) διέκρινε εγκαίρως την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Αμερικανών και με «όχημα» την εταιρεία «Μέγας Γύρος» κατάφερε ήδη να διεισδύσει στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, όπου λειτουργούν τρία ψητοπωλεία με την επωνυμία «GRK», και να ετοιμάσει το άνοιγμα για ακόμη δύο μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ας δούμε όπως πώς μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να «γιγαντωθεί» η «Μέγας Γύρος», να βάλει... «πόδι» στην αγορά των ΗΠΑ, να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του βεληνεκούς ενός Δασκαλόπουλου και να βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εφόσον μάλιστα τα σχέδια του Γιώργου Νίκα στις ΗΠΑ πάνε κατ' ευχήν, η πρόθεση είναι η είσοδος σε βάθος χρόνου κάποιας εκ των εταιρειών που ελέγχει και στη... Wall Street.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 με βασικό μέτοχο τον Γιώργο Νίκα και το Νίκο Λούστα να «τρέχει» ουσιαστικά την εταιρεία από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κατέχοντας παράλληλα ποσοστό της τάξης περίπου του 23%. Ο κ. Λούστας έχει προϋπηρεσία άνω των 20 ετών στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς είχε ιδρύσει την «Ελληνικός Γύρος», η οποία εξαγοράστηκε μαζί με την αλλαντοβιομηχανία από την Global Finance το 2003.
Ο Γιώργος Νίκας, γιος του ιδρυτή της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας Παναγιώτη Νίκα, είδε από το 2012 την αλλαγή των διατροφικών τάσεων στις ΗΠΑ προς... όφελος του ελληνικού γύρου
Ο Γιώργος Νίκας, γιος του ιδρυτή της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας Παναγιώτη Νίκα, είδε από το 2012 την αλλαγή των διατροφικών τάσεων στις ΗΠΑ προς... όφελος του ελληνικού γύρου
Το εργοστάσιο της «Μέγας Γύρος», το οποίο βρίσκεται σε μία έκταση 7.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, παράγει σε ημερήσια βάση περίπου 35 τόνους κρεατοσκευάσματα και σουβλάκια, ενώ τροφοδοτεί περί τα 1.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έχοντας παρουσία και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και Μετρό.
Εισαγωγές
Tην πρώτη ύλη η εταιρεία την εισάγει κυρίως από Δανία, Ολλανδία και Γερμανία, καθώς η εγχώρια παραγωγή χοιρινού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αγορά του παραδοσιακού ελληνικού έτοιμου φαγητού (πίτα γύρος και σουβλάκι) υπολογίζεται ότι προσεγγίζει πλέον το 1 δισ. ευρώ, με τις τρεις κύριες βιομηχανικές μονάδες να είναι οι Μέγας Γύρος, Ελληνικός Γύρος και PFC, ενώ την υπόλοιπη «πίτα» της αγοράς μοιράζονται περίπου 50 ακόμη μικρότερες βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
Γύρω... γύρο από τη Wall street ο Νίκας
Σε ολόκληρη την Ελλάδα λειτουργούν περί τα 35.000 ψητοπωλεία (υπερτριπλάσια από ό,τι πριν από την κρίση), από τα οποία τα 20.000 βρίσκονται στην Αθήνα και τα άλλα περίπου 15.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οπως εξηγεί ο κ. Λούστας, «η κρίση στη χώρα έστρεψε αρκετό κόσμο στη δημιουργία ψητοπωλείων, όχι όμως στη μορφή την οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά πιο μεγάλων και πιο σύγχρονων με επενδύσεις που προσεγγίζουν τα επίπεδα των 800.000-1.000.000 ευρώ.
Στη θέση γνωστών αλυσίδων έτοιμου φαγητού και πιτσαριών μπήκαν πλέον τα σουβλατζίδικα, καθώς το σουβλάκι είναι ένα ελληνικό προϊόν που βρίσκεται πιο κοντά στα γούστα των Ελλήνων καταναλωτών».
Το «μπαμ» στις ΗΠΑ
Γύρω... γύρο από τη Wall street ο Νίκας
Το μεγάλο «μπαμ» ωστόσο από τη «Μέγας Γύρος» έγινε τα τελευταία χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πιο συγκεκριμένα, πριν από περίπου τρεις μήνες, την 1η Αυγούστου συγκεκριμένα, ξεκίνησε η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας επεξεργασίας κρέατος της «Μέγας Γύρος» στο Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ -την οποία διαχειρίζεται η θυγατρική της Megas Yeeros Llc- με την παραγωγική της δυναμικότητα να φθάνει τους 17 τόνους και τα 160.000 σουβλάκια ημερησίως. Πρόκειται για μία επένδυση το ύψος της οποίας άγγιξε τα 5 εκατ. δολάρια. Για την ώρα η παραγωγή της κυμαίνεται γύρω στους 4 τόνους ημερησίως, ωστόσο σταδιακά, και με το άνοιγμα των νέων καταστημάτων GRK η παραγωγή θα αυξάνεται. Ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι τα τρία ψητοπωλεία που λειτουργεί ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας στην Αμερική.
Γύρω... γύρο από τη Wall street ο Νίκας
Πρόκειται για πολύ μεγάλους χώρους, της τάξης των 200-300 τ.μ. Με έξι μηχανές γύρου, τα οποία σε ημερήσια βάση πουλάνε περίπου 500-600 κιλά γύρο. Και οι πελάτες τους δεν αφορούν όπως θα νόμιζε κανείς τους Ελληνες ομογενείς, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λούστας, «τα εστιατόρια τα επισκέπτονται στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων που βρίσκονται πλησίον» και τα οποία πληρώνουν περίπου 8 δολάρια για το κάθε σουβλάκι.
Το πρώτο «γυράδικο» GRK Fresh Greek άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο... «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης, με τους πελάτες να κάνουν... «ουρές» για ένα σουβλάκι. Ετσι ακολούθησαν ακόμη δύο (ένα ακόμη στο Μανχάταν και ένα στην Ουάσιγκτον) και θα ακολουθήσουν άλλα δύο μέσα στο προσεχές δίμηνο, και πιο συγκεκριμένα σε Νιου Τζέρσεϊ και Λας Βέγκας. Στόχος του Γιώργου Νίκα είναι να επεκταθεί σε όλες τις βασικές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Η θυγατρική «Megas Yeeros» λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας κρέατος στο Νιου Τζέρσεϊ, παράγοντας 17 τόνους και 160.000 σουβλάκια ημερησίως.
Η θυγατρική «Megas Yeeros» λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας κρέατος στο Νιου Τζέρσεϊ, παράγοντας 17 τόνους και 160.000 σουβλάκια ημερησίως.
Εκτός βέβαια από την αλυσίδα GRK, ο «Μέγας Γύρος» επιθυμεί να είναι ο βασικός προμηθευτής και των άλλων 50.000 ψητοπωλείων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.
«Εκτός από την ποιότητα των προϊόντων μας», προσθέτει ο κ. Λούστας, «η εταιρεία επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην καινοτομία και την πρωτοτυπία, με τη σχετική ομάδα να δίνει 2-3 νέα προϊόντα κάθε χρονιά. Για παράδειγμα έχουμε δημιουργήσει το πρώτο εργονομικό "καλαμάκι", το οποίο φέρει πάνω του το όνομα της εταιρείας, ενώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα λανσάρουμε στην αγορά κεμπάπ με γιαούρτι και κρέμα Philadelphia».
Γύρω... γύρο από τη Wall street ο Νίκας
Σημειώνεται ότι για τα προϊόντα με την κρέμα Philadelphia η «Μέγας Γύρος» έχει υπογράψει συμφωνία με την Kraft, ενώ για το προϊόν με το γιαούρτι, η εταιρεία αναμένεται να προσεγγίσει την γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ που έχει ήδη παρουσία με παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ.
Εκτός από τις ΗΠΑ, η «Μέγα Γύρος» εξάγει τα προϊόντα της σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.ά. όπου ανταγωνίζεται κυρίως τα γνωστά τουρκικά ντονέρ.
Μέγας γύρος
Τζιράρει 21 εκατ. ευρώ, 400% πάνω τα κέρδη
Γύρω... γύρο από τη Wall street ο Νίκας
Η ραγδαία ανάπτυξη των ψητοπωλείων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το τοπίο και στον τομέα της παραγωγής γύρου και σουβλακίων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί σε 4-5 μεγάλους «παίκτες» από την κατακερματισμένη εικόνα που υπάρχει σήμερα. Αναμένεται να συμβεί δηλαδή ότι έγινε πριν από 20 χρόνια στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας.
Ηδη, ο κλάδος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη «Μέγας Γύρος» -η οποία αποτελεί την κορυφαία δύναμη του κλάδου παράγοντας 120.000 σουβλάκια ημερησίως, όταν ο δεύτερος ακολουθεί με 30.000- πρόσφατα μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από τους πλέον γνωστούς Ελληνες επιχειρηματίες, όπως ο πάλαι ποτέ επικεφαλής της ΔΕΛΤΑ και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και κορυφαίος εφοπλιστής, οι οποίοι απέκτησαν το 10% της εταιρείας, διαβλέποντας τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του γύρου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ.
Τα golden boys είναι τακτικοί πελάτες των GRK. Ονειρο του ιδρυτή της εταιρείας είναι κάποια μέρα να διαπραγματεύονται και τις μετοχές του ομίλου.
Τα golden boys είναι τακτικοί πελάτες των GRK. Ονειρο του ιδρυτή της εταιρείας είναι κάποια μέρα να διαπραγματεύονται και τις μετοχές του ομίλου.
Το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας παραμένει στα χέρια του Γιώργου Νίκα ενώ ένα 23% ανήκει στον Νίκο Λούστα, με τη σύνθεση των μετόχων να συμπληρώνουν οι κ. Γ. Βάνης και Τ. Σολωμός.
Χρηματιστήριο
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, οι προβλέψεις για φέτος είναι ότι ο τζίρος θα κυμανθεί στα 21 εκατ. ευρώ από 17,756 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα προ φόρων καθαρά κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ από 511.000 ευρώ πέρυσι.
Νίκος Λούστας: Αντιπρόεδρος: Εκτός από τις ΗΠΑ, η «Μέγα Γύρος» εξάγει τα προϊόντα της σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία
Νίκος Λούστας: Αντιπρόεδρος: Εκτός από τις ΗΠΑ, η «Μέγα Γύρος» εξάγει τα προϊόντα της σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία
Η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη δρομολογήσει την εισαγωγή της «Μέγας Γύρος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας ως στόχο να αντλήσουν περίπου 5 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του 20% στο επενδυτικό κοινό. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε η διαδικασία της παραγωγής γύρου να είναι πλήρως βιομηχανοποιημένη, καθώς επίσης και για συμμετοχή της εταιρείας σε διεθνείς εκθέσεις για την καλύτερη δυνατή προβολή των προϊόντων της.
Μάλιστα, παρότι τους τελευταίους μήνες το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών είναι πτωτικό και οι επενδυτές προτιμούν να πουλούν παρά να αγοράζουν, οι διοικούντες τη «Μέγας Γύρος» εμφανίζονται σίγουροι για την επιτυχία της έκδοσης, καθώς διακρίνουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για έναν κλάδο ο οποίος έχει λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Το πρώτο «γυράδικο» GRK άνοιξε στο... «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης.
Το πρώτο «γυράδικο» GRK άνοιξε στο... «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me