7/10/13

Τσοχατζόπουλος: Ποινή 20 ετών, έξω σε 4 χρόνια

Τσοχατζόπουλος: Ποινή 20 ετών, έξω σε 4 χρόνια
Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλλε την ανώτερη των ποινών, ήτοι φυλάκιση 20 ετών, στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε σε κανέναν από τους 17 συγκατηγορούμενους πλην του Νίκου Ζήγρα «λόγω της συνεισφοράς του στην υπόθεση».

Μπορεί η εισαγγελία και το δικαστήριο να εξάντλησαν την αυστηρότητά τους, στην πράξη ωστόσο ο τέως υπουργός Άμυνας πιθανότατα θα βρίσκεται εκτός φυλακής σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια (περίπου 44 μήνες), δεδομένων των προβλέψεων του νόμου για άτομα άνω των 70 ετών.

Οι καταδικασθέντες άνω των 70 ετών εκτίουν τα 2/5 της ποινής τους, αντί τα 3/5 που ισχύουν για τους υπόλοιπους κρατουμένους σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης.

Επιπλέον, στους άνω των 65 ετών κάθε ημέρα έκτισης υπολογίζεται διπλή. Στην περίπτωση μάλιστα που ο κρατούμενος εργάζεται, κερδίζει άλλη μισή. Δηλαδή, κάθε ημέρα υπολογίζεται για δυόμισι.

Ως εκ τούτου, οι καταδικασθέντες που ηλικιακά εμπίπτουν σε αυτές τις διατάξεις, αποφυλακίζονται έχοντας εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

Το ίδιο ισχύει και για τον ξάδερφό του, Νίκο Ζήγρα.

Τον Δεκέμβριο ο Άκης Τσοχατζόπουλος συμπληρώνει το 74ο έτος της ηλικίας του, ενώ ο Νίκος Ζήγρας θα κλείσει τα 76 τον Οκτώβριο, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισής του.

Μάλιστα, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα πιο ευνοϊκά για τον Ν. Ζήγρα, ο οποίος αντιμετωπίζει και πρόβλημα υγείας.

Εφόσον ο τελευταίος καταθέσει αίτηση αναστολής (π.χ για λόγους υγείας) και γίνει δεκτή, ή διαταχθεί η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του, θα μπορούσε να αποφυλακιστεί νωρίτερα και από την έκτιση του 1/5 της ποινής του.


Σε ό,τι αφορά τους συγκατηγορούμενους, επιβλήθηκαν οι εξής ποινές κάθειρξης:

Αστέριος Οικονομίδης: 12 έτη
Εφροσύνη Λαμπροπούλου: 13 έτη
Νίκος Ζήγρας: 6 έτη
 Γεώργιος Σαχπατζίδης: 13 έτη
 Αρετή Τσοχατζοπούλου: 12 έτη
 Βίκυ Τσοχατζόπουλου: 12 έτη
 Ιωάννης Σμπώκος: 16 έτη
Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα: 10 έτη
 Νίκος Γεωργουλάκης: 10 έτη
Παν. Σταμάτης: 6 έτη
Οράτιος Μελάς: 10 έτη
Κωνσταντίνος Αντωνιαδης: 10 έτη
Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου: 6 έτη
 Φώτης Αρβανίτης: 6 έτη
Νικόλαος Καρατζας: 6 έτη
Γεώργιος Κωνσταντάτος: 10 έτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me