22/10/14

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα ποτά που συνδέονται με την κατάθλιψη

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα ποτά που συνδέονται με την κατάθλιψη

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα ποτά που συνδέονται με την κατάθλιψη

Μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας καταδεικνύει ότι η συστηματική υπερκατανάλωση συγκεκριμένου τύπου αναψυκτικών, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για την εμφάνιση κατάθλιψης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι Αμερικανοί ερευνητές κατέγραψαν την κατανάλωση ροφημάτων και το ιστορικό κατάθλιψης σε 265.000 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 71 ετών.
Η παρακολούθηση των στοιχείων συνεχίστηκε για 10 χρόνια.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, όσοι κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα κουτάκια αναψυκτικών σε ημερήσια βάση, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 30% να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν αναψυκτικά.
Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους εθελοντές που προτιμούσαν τα λάιτ αναψυκτικά.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο καφές φαίνεται πως ασκεί προστατευτική δράση, καθώς όσοι κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διέτρεχαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χόνγκλεϊ Τσεν, από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ διευκρίνισε, βέβαια, ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ώστε να προκύψουν περισσότερα στοιχεία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η μελέτη δείχνει απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/item/320786-oi-epistimones-proeidopoioyn-gia-ta-pota-pou-syndeontai-me-tin-katathlipsi#ixzz3GqiTdLxL

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me