20/10/14

Χρηματιστήριο: Η παρτίδα έχει πολύ σασπένς ακόμη...

http://sofokleousin.gr
Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά το εντυπωσιακό +7,21% του ΓΔ την Παρασκευή, που αντανακλά την πρόσκαιρη(;) αλλαγή κλίματος, μετά τις παρεμβάσεις στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ-ΕΚΤ και Ευρωπαίους. 


Η εντυπωσιακή αντίδραση απέτρεψε την ολοκληρωτική κατάρρευση, έδωσε “ανάσα” στην αγορά και δημιούργησε προσδοκίες. Ομως οι λόγοι που προκάλεσαν την προηγηθείσα δραματική και παρατεταμένη πτώση δεν έχουν πραγματικά εκλείψει. Πέρασαν απλώς σε δεύτερο πλάνο και θα επανεμφανισθούν στο προσκήνιο, συντηρώντας την αβεβαιότητα.

Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου τα “σύννεφα” συσσωρεύονται και το επενδυτικό χρήμα αποσύρεται από  τοποθετήσεις αυξημένου ρίσκου, αφήνοντας περισσότερο χώρο σε επιθετικούς κερδοσκόπους.

Ούτε λοιπόν οι εσωτερικές εξελίξεις, ούτε το διεθνές περιβάλλον συνηγορούν σε ομαλή, προβλέψιμη πορεία του ΧΑ. Το σκηνικό θα παραμείνει εύθραυστο και η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην ανά πάσα στιγμή. Μια αγορά ευαίσθητη, φοβική και “υποψιασμένη” αλλάζει εύκολα γρήγορα κατεύθυνση, μεγαλοποιώντας υπαρκτούς ή υποτιθέμενους κινδύνους.

Προς το παρόν, η χρηματιστηριακή εβδομάδα φαίνεται να ξεκινά με καλούς οιωνούς. Με τις μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις που έγιναν Πέμπτη-Παρασκευή και τη δυναμική που δημιουργήθηκε, η ανοδική αντίδραση μπορεί να συνεχισθεί, ώσπου να υπάρχει δυνατότητα κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.

Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, διότι “έχοντας.... καεί στο χυλό”, προτιμούν να... φυσήξουν και να περιμένουν για να σιγουρευτούν. Οπως επισημαίνεται σε πολλές αναλύσεις, οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε κίνηση του ΓΔ τουλάχιστον έως τις 950 μονάδες ως πρώτο βήμα, με επόμενο στόχο της 980.


Ομως, όλοι ξέρουν σε περιόδους τόσο έντονης αβεβαιότητας και με τόσο ισχυρούς αστάθμητους εξωτερικούς παράγοντες, οι τεχνικές ενδείξεις δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή οδηγό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me