20/10/14

Διπλή νάρκη σε Βερολίνο-ΔΝΤ καίει Σαμαρά

Υπό παραίτηση ο Έλληνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ. Θυμίζει Βερολίνο το σκηνικό. Αιχμές για το περιβάλλον του πρωθυπουργού και από τους δυο αξιωματούχους
http://sofokleousin.gr/admin/articles.php
Διπλή νάρκη σε Βερολίνο-ΔΝΤ καίει Σαμαρά
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας
Σχετικά tags
 Σε μια ακόμη πολιτική δίνη μπαίνει η ελληνική κυβέρνηση καθώς η έλλειψη ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού εντείνει τα αδιέξοδα και προκαλεί κλυδωνισμούς σε καίρια σημεία του κρατικού μηχανισμού, δίνοντας εικόνα και αίσθηση ασθμαίνουσας και πανικόβλητης ομάδας. 

Μετά την ηχηρή παραίτηση του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται τώρα να διαχειριστεί την επαπειλούμενη έξοδο του Θάνου Κατσάμπα, του εκπροσώπου της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  • Του Χρήστου Φράγκου

Η μια κατάσταση από την άλλη δεν απέχει πολύ, καθώς είναι και οι δυο αποτέλεσμα εσφαλμένων κυβερνητικών χειρισμών στο ζήτημα της απεμπλοκής από το Μνημόνιο και διαμόρφωσης των απαιτούμενων συσχετισμών προς αυτή την κατεύθυνση. Οι καταγγελίες και των δυο ανδρών όπως εκφράζονται σε εμπιστευτικές επιστολές προς τους πολιτικούς προϊσταμένους τους είναι ταυτόσημες, αποδεικνύοντας παράλληλα το δις εξαμαρτείν του πρωθυπουργού.


Τόσο ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ όσο και ο τέως πρέσβης στο Βερολίνο διαμαρτυρήθηκαν –υπήρεσιακώς- για κακό συντονισμό ενεργειών, αποκλεισμό τους από το σχεδιασμό των κινήσεων και πλημμελή ενημέρωση για τις θέσεις, τις πρακτικές και τους στόχους της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας συναντήσεις να καταλήξουν σε πολιτικό φιάσκο.


Η βεβιασμένη και υπό πίεση συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ είναι προφανές ότι δεν απέφερε ούτε τα στοιχειώδη (σσ πολιτική στήριξη), ενώ και το «ραντεβού» της τριμελούς αντιπροσωπείας, Χαρδούβελη, Στουρνάρα, Παπασταύρου, με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πολ Τόμσεν και τον Τζέρι Ράις αποκάλυψε τη σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, αντί του συναινετικού διαζυγίου.


Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού –που έχουν βρεθεί πολλές φορές εσχάτως στο επίκεντρο της κριτικής- προσπάθησαν να χρεώσουν τις απανωτές αποτυχίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους οποίους όμως αντιλαμβάνονται ως «εκτελεστικά όργανα» και όχι ως «αντιπροσώπους» της χώρας στο εξωτερικό.


Το σκηνικό αυτό όμως επιβαρύνει την ήδη βεβαρυμένη πολιτική ατμόσφαιρα στο εξωτερικό, αποκαλύπτοντας παράλληλα προχειρότητα στους σχεδιασμούς και χρεώνοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό με σπασμωδικές κινήσεις και μικροπολιτικά κίνητρα.

Σε ευρύτερη κλίμακα η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται υπό το άγχος της πολιτικής επιβίωσης που την οδηγεί σε νάρκες.

Το ζήτημα όμως γίνεται ευρύτερο αν συνεκτιμηθεί και η προσπάθεια του Γιάννη Στουρνάρα να χρεώσει λανθασμένες και πολιτικά επιλήψιμες αποφάσεις του Γιώργου Προβόπουλου στον διοικητικό και ελεγκτικό μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ενώ επιβαρυντική για την συνολική εικόνα της κυβέρνησης είναι η πρόσφατη κρίση ηγεσίας στο οικονομικό επιτελείο, όπου η εξωθεσμική παρέμβαση των κκ Παπασταύρου και Λαζαρίδη παρ’ ολίγον να προκαλέσει την παραίτηση του Γκίκα Χαρδούβελη, η οποία αποσοβήθηκε στο και πέντε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me