20/10/14

Μεταξύ της Σκύλλας των εκλογών και της Χάρυβδης της τρόικας



bankingnews.gr

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θα επαναφέρει τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης, προειδοποιεί, σε αυστηρό τόνο, η Societe Generale, μέσω νέας 9σέλιδης έκθεσής της, υπό τον τίτλο "What outlook for GGBs and impact on peripherals?".

Όπως εκτιμά η γαλλική επενδυτική τράπεζα, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, υπό το βάρος των σεναρίων για πρόωρες εθνικές εκλογές και στη σκιά του διαλόγου για τον ακριβή ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα, κατά τους προσεχείς μήνες.

Η Societe Generale δηλώνει θετική (positive) για την Ελλάδα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2015, εκτιμώντας πως οι Έλληνες θα ψηφίσουν με γνώμονα τη σταθερότητα.

Ταυτόχρονα δηλώνει εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην εφαρμογή καίριων μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα, μετά από δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέες, σοβαρές προκλήσεις, καθώς δεν αποκλείεται ο κίνδυνος πρόωρων εθνικών εκλογών στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Όσο θα πλησιάζει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο θα κορυφώνεται η αβεβαιότητα, αλλά και οι πιέσεις προς τα ελληνικά ομόλογα.

Εξαιρετική αβέβαιο φαντάζει, στην τρέχουσα συγκυρία, και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Μόλις η Αθήνα κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, τότε θα καθοριστούν επακριβώς το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό κενό της χώρας, εξελίξεις οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο στη συζήτηση για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης να στηρίξει την υφιστάμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, υπό το βάρος του φόβου για την εναλλακτική επιλογή.

Εάν η τρόικα χαλάρωνε ελαφρώς την εποπτεία της στην Ελλάδα, τότε θα "γέμιζε" το όπλο της κυβέρνησης, ισχυροποιώντας την ενόψει των κρίσιμων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει εντός των ερχόμενων μηνών.

Όμως η διάθεση των ξένων δεν αφήνει περιθώρια για μια τέτοια εξέλιξη...

Όπως προσθέτει στη συνέχεια η Societe Generale, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εξής πραγματικότητα: 


Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο σε καίριους τομείς της οικονομίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η εξής:

Να επιστρέψει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί το χρέος της.

Για την κάλυψη αυτού του στόχου, θα απαιτηθούν χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προβλέπει χαρακτηριστικά η γαλλική επενδυτική τράπεζα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο των πρόωρων εθνικών εκλογών, προκειμένου να μη διαταραχθεί ή ανακοπεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί και με στόχο να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα επανεμφάνισης της απειλής διάσπασης της Ευρωζώνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me