28/7/14

Πάει για νέα αμκ η Eurobank

Σκληρά παζάρια με Τράπεζα της Ελλάδας και ΤΧΣ. Διάτρητα τα stress tests Προβόπουλου
Πάει για νέα αμκ η Eurobank
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου
Ενώ η ανάδειξη νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές από τα stress tests της ΕΚΤ/SSM θεωρείται βέβαιη οι τραπεζίτες αναζητούν τώρα λογιστικά τρικ και πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να μην προσφύγουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου. 

Η διοίκηση της Eurobank φαίνεται όμως ότι θα προσφύγει εκ νέου στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων και μάλιστα πριν από το Νοέμβριο.


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Eurobank έχει ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα στο ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος και βρίσκεται εν αναμονή εγκρίσεων. 

Η διοίκηση της τράπεζας χαρακτηρίζει «προληπτική» τη νέα αύξηση κεφαλαίου, ενώ υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο εκτός από την κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας επιτυγχάνεται και η πλήρης ιδιωτικοποίησή της.

Άλλες πηγές επισημαίνουν ότι το εγχείρημα της νέας αμκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αποκαλύπτει σαθρά stress tests της BlackRock και της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η νέα αμκ της Eurobank αναμένεται να κινηθεί στα 700 εκατ., ενώ τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διοχετευθούν στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διοίκηση της τράπεζας τηρεί χαμηλούς τόνους, αφενός για να μην προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο σύστημα και αφετέρου για να μπορέσει να ελιχθεί σε περίπτωση αλλαγής των πολιτικών συνθηκών και απόρριψης του αιτήματος από τις εποπτικές αρχές.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me