28/7/14

Στις γειτονιές της Αθήνας: Άστεγος με... χαλί, μπρέικ ντανς και εικόνες ερήμωσης

PROTOTHEMA

Ελλάδα

Ανάμεσα στους δρόμους

Εν μέσω... εκπτώσεων και βροχών περιπλανήθηκε στην πρωτεύουσα ο φωτογραφικός φακός μας

Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου ήταν αρκετά ανεβασμένος ο υδράργυρος, αν και τα μπουρίνια με βροχές και καταιγίδες έδωσαν το «παρών» τους, αναγκάζοντας τους Αθηναίους να ανοίξουν και πάλι τις ομπρέλες.

Παράλληλα, άρχισαν και οι εκπτώσεις, ανεβάζοντας έτσι κάπως την κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας και των πέριξ περιοχών.

Μέσα στους δρόμους αυτούς κινήθηκε και ο φωτογραφικός φακός μας.

Άστεγος μεν, αλλά το χαλί... χαλί

Μια πόρτα εισόδου με σκαλάκια σε ένα νεκρωμένο διαμέρισμα στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου μετατράπηκε από έναν άστεγο σε κατοικία.

Στρώμα, κουβέρτες, μαξιλάρι, ρούχα σε νάιλον σακούλες, καλαθάκι αχρήστων (και μάλιστα γεμάτο) είναι το ντεκόρ.

Στους δίπλα τοίχους δεκάδες αφίσες, η μία πάνω στην άλλη, και τα αναγκαία γκράφιτι, δένουν το όλο σκηνικό.

Φυσικά τη διαφορά την κάνει ένα μεγάλο χαλί που είναι μπροστά από το πρώτο σκαλάκι της εισόδου, σαν είναι το σαλόνι του σπιτιού θα έλεγε κανείς. Το χαλί και μόνο λέει πολλά για το παρελθόν του ενοίκου.

Απέναντι βρίσκονται δύο καφετέριες. Κανείς δεν ενοχλείται. Η συνύπαρξη των δύο αυτών αντιθέσεων πέρασε στην καθημερινότητά μας.



Άστεγοι παντού στους δρόμους

Όπου μπορείς να φανταστείς βρίσκεις στην Αθήνα άστεγους. Τους συναντάς ανεξάρτητα  εάν είναι πρωί ή βράδυ.

Μπορεί ακόμη και να τους πατήσεις εάν δεν προσέχεις στο πεζοδρόμιο ή μπορεί, για να μην  τους πατήσεις, να παραπατήσεις και να πέσεις κάτω.

Βέβαια, πάντα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό του κάθε πολίτη και να μην το ξεχνά ποτέ ότι υπάρχει κράτος πρόνοιας.





Εικόνες βομβαρδισμού

Κάποτε έσβησε από τον κόσμο η στοά Αρσακείου. Πλέον του ότι τα ενοίκια ήταν απλησίαστα, έπρεπε να δοθεί απαραίτητα και «αέρας» (χρηματικό ποσό λόγω της μεγάλης εμπορικής αξίας).

Μεγάλες ιστορικές ελληνικές εταιρείες που ήταν φίρμες είχαν τα καταστήματά τους στην στοά Αρσακείου.

Σήμερα η στοά θυμίζει εγκαταλελειμμένη πόλη, από την οποία όλοι έφυγαν μετά από ένα πόλεμο.

Μόνη της έχει μείνει στο μέσον της στοάς η παλαιά λινοτυπική μηχανή, όπως ακριβώς γίνεται με τα άρματα μάχης και τα στρατιωτικά αυτοκίνητα, που τα εγκαταλείπουν στα πεδία των μαχών, όταν χαλάσουν ή βληθούν από τον εχθρό.

Η τραγική οικονομική κρίση που μαστίζει τους Έλληνες μετά τις επιλογές που έκαναν οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων ετών, έχει διαλύσει και εξαφανίσει το εμπόριο στην πρωτεύουσα, ενώ επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, κ.λπ. οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία.

Τα υπουργικά αυτοκίνητα διασχίσουν την Αθήνα με ταχύτητα, περιστοιχισμένα από τις συνοδευτικές μηχανές και τα αυτοκίνητα ασφαλείας, ενώ οι τροχονόμοι ανοίγουν δρόμο.

Έτσι, οι υπουργοί δεν προλαβαίνουν να δουν ποια είναι η εικόνα της πόλης για την τύχη της οποίας αυτοί αποφασίζουν.

Την αδιάψευστη πραγματική εικόνα της προ μνημονίου εποχής και της σημερινής μνημονιακής εποχής αποδίδουν οι δύο πρώτες φωτογραφίες.

Προ μνημονίου



Μνημονιακή εποχή







Εμπορική ερήμωση

Η εμπορική ερήμωση δεν είναι προνόμιο της στοάς Αρσακείου. Είναι φανερή σε όλους τους δρόμους της Αθήνας. Στα περισσότερα μαγαζιά βλέπεις μόνο «ενοικιάζεται» ή «πωλείται», ενώ σε άλλα οι προσόψεις των τζαμαριών είναι γεμάτες γκράφιτι.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι έμποροι, εγκαταλείποντας τα μαγαζιά τους νύχτα, αφήνουν στις βιτρίνες κούκλες και άλλα στοιχεία της διακόσμησης.



Σιντριβανάτες ζηλευτές καρύδες

Ένα ευρώ έχει το κομμάτι η ξωτική καρύδα στους δρόμους της Αθήνας και άλλο τόσο ο χυμός της καρύδας.

Πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο πάγκο έχουν τοποθετηθεί κομμάτια από καρύδα, τα οποία βρέχονται από μικρά σιντριβανάκια που υπάρχουν εντέχνως τοποθετημένα πάνω στο πάγκο.

Δίπλα ακριβώς από τα σιντριβανάκια πωλείται επεξεργασμένη καρύδα σε σχήμα μπαστουνιού.
Η πωλήτρια, που όπως όλα δείχνουν είναι κόρη του μικροπωλητή, όταν δεν έχει πελάτες, παίζει με το ροζ κινητό της.





Μπρέικ ντανς στους πεζόδρομους της Αθήνας

Μια μικρή ομάδα νέων, με τη συνοδεία στερεοφωνικού, δίνουν παράστασή μπρέικ ντανς σε κεντρικό πεζόδρομο της Αθήνας.

Ένα-ένα τα μέλη της παρέας κάνουν φιγούρες, ενώ στο τέλος του χορευτικού σόου όλοι μαζί κάνουν κοινή εμφάνιση.

Στο ενδιάμεσο, κάποιος από τη νεανική παρέα περιφέρεται μεταξύ των θεατών με ένα καπέλο ανάποδα (άλλες φορές το καπέλο αφήνεται στη μέση της πίστας) και όποιος έχει ευχαρίστηση ενισχύει οικονομικά την παρέα.

Η έντονη μουσική και οι εναέριες φιγούρες δεν αφήνουν αδιάφορους τους περαστικούς, οι οποίοι κάθονται και τους χαζεύουν.




Νεανικό ακροατήριο στο σόου του μπρέικ ντανς

Η νεολαία που παρακολουθεί το σόου του μπρέικ ντανς παρασύρεται από τη μουσική και συμμετέχει χτυπώντας παλαμάκια, ενώ κάποιες κοπέλες λικνίζονται.




Είναι δυνατή η αποστολή πρόσφατων φωτογραφιών προς δημοσίευση. Η αποστολή μπορεί να γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση tsimpopan@ath.forthnet.gr με την ένδειξη ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Κατά την αποστολή να αναγράφεται η περιοχή λήψης της φωτογραφίας και προαιρετικά σύντομο σημείωμα έως 80 λέξεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me