11/7/14

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ

- Βαγγέλης Σιούτης

Έντονα πτωτική η τρέχουσα εβδομάδα με αυξημένους τζίρους είχε σαν αποτέλεσμα την διάσπαση σημαντικών στηρίξεων, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε πριν την αναταραχή που προκάλεσε στις διεθνείς Αγορές και κυρίως στις Αγορές του "Νότου" η υπόθεση της Πορτογαλικής Τράπεζας BES. 


Αρχικά η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να κινηθεί πάνω από τις 1260 μονάδες και η εσωτερική επικαιρότητα που αφορά την αβεβαιότητα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών ενόψει "stress tests", τα "κόκκινα δάνεια", την καθυστέρηση σε μια απόφαση για τα warrants που θα επιτάχυνε την ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών, την έλευση της τρόικας και το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, έφερε τις πρώτες ρευστοποιήσεις των ενεργών επενδυτών, που έγιναν εντονότερες με την αναταραχή στις Αγορές της Περιφέρειας.

Η διάσπαση των ΚΜΟ 200 ημερών (απλού και εκθετικού) ενίσχυσε τις πωλήσεις, ενώ και το "σπάσιμο" των "margins" επιδείνωσε το αρνητικό κλίμα στην Αγορά. Οι ενεργοί επενδυτές σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και άσχημης τεχνικής εικόνας, επιλέγουν την διατήρηση ή δημιουργία ρευστότητας χωρίς να βιάζονται για τοποθετήσεις, παρόλο που διαμορφώνονται ελκυστικές τιμές σε επιμέρους μετοχές.

Η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1165 μονάδες και η άμεση επαναφορά πάνω από τις 1185 μονάδες που είναι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών, θα ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας, αλλιώς η περιοχή των 1100 με 1060 μονάδες είναι η επόμενη περιοχή στήριξης που θα κρίνει πολλά για την μελλοντική πορεία του Δείκτη.

Η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη είναι επίσης πτωτική, με τις επόμενες στηρίξεις στις 150 με 144 μονάδες ενώ για να αλλάξει η εικόνα του θα πρέπει να επανέλθει αρχικά πάνω από τις 164 μονάδες και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 177 μονάδων. 

Η βραχυχρόνια εικόνα των δεικτών και των μετοχών, δεν αλλάζει το γεγονός των υψηλών τοποθετήσεων ξένων επενδυτών στην Ελληνική Αγορά (μετοχές, ομόλογα) ούτε τις θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την πορεία ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

Η αντίδραση της Παρασκευής είχε καθαρά τεχνικό χαρακτήρα με μειωμένο τζίρο, που δεν αλλάζει την βραχυχρόνια εικόνα της Αγοράς. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εταιρειών στις Η.Π.Α, ενώ περιμένουμε και την κατάληξη των συζητήσεων με την τρόικα, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me