11/7/14

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ

Στρατής Πολυχρονέας

Καίτοι έχουμε εισέλθει σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων β΄3μήνου στις ΗΠΑ, με το πρώτο δείγμα (αυτό των αποτελεσμάτων της Alcoa) να είναι θετικό, το ενδιαφέρον των επενδυτών περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον χρονικό ορίζοντα που θα ξεκινήσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και από τα αποτελέσματα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.


Με τον Τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είναι λογικό αρνητικές εξελίξεις όπως, η μη καταβολή των τόκων από τη Banco Espirito Santo στην Πορτογαλία που εμπίπτει σε περίπτωση πτώχευσης να ενισχύει την προσφορά, σε μετοχές και ομόλογα, που είχε ήδη ξεκινήσει στην Περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα, μέχρι και την ολοκλήρωση των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η ύπαρξη παρόμοιων φαινόμενων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και το προηγούμενο του "bail in".

Το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να προσφύγει στις Αγορές, εν μέσω αυτής της αρνητικής συγκυρίας, όχι τόσο γιατί υπήρχε η ανάγκη άντλησης κεφαλαίων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όσο γιατί υπήρχε ανάγκη ενίσχυσης του διαπραγματευτικού ατού, που ονομάζεται άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς Αγορές, στις διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα.

Άλλωστε η λήξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρώπη στις 30/6/14, "αφαίρεσε τον προστατευτικό μανδύα" που υπήρχε για τη Χώρα, με τους Ευρωπαίους, παρά τις θετικές εκθέσεις που υπάρχουν, να αναφέρονται σε επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων και ακόμα και στην πιθανότητα ενός τρίτου οικονομικού πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται η Ελληνική Κυβέρνηση.

"Αυτό που οφείλει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι στην τρέχουσα φάση, η υποχώρηση των αποδόσεων σε εγχώρια Κρατικά χρεόγραφα, αλλά και εταιρικές εκδόσεις, φαίνεται να επιβραδύνεται σημαντικά, καθώς η αύξηση του κινδύνου της Περιφέρειας ενισχύεται, όπως και η τιμή των Γερμανικών Κρατικών χρεογράφων" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me