11/7/14

"Αιχμή το δόρατος" για άλλη μια φορά το "ταλαιπωρημένο τόξο"

- Απόστολος Μάνθος

"Σε εκτεταμένες πωλήσεις και άντληση ρευστότητας έχουν οδηγηθεί από τα τέλη Ιουνίου επενδυτικοί οίκοι και Foreign Institutional Investor (FII) για την αντιμετώπιση των επερχόμενων πιθανών χρηματοδοτικών αναγκών των τουλάχιστον 128 Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ενόψει των αξιολογήσεων από την ΕΚΤ και την απαρχή της Τραπεζικής εποπτείας (Single Supervisory Mechanism)" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.


"Αιχμή το δόρατος" για άλλη μια φορά το "ταλαιπωρημένο τόξο" του Νότου με πρωταγωνίστρια τη Πορτογαλία. Έτσι, αν και ήδη "οχυρωμένες", κατά ένα μεγάλο ποσοστό, οι Ελληνικές Τράπεζες από τις πραγματοποιηθήσεις ΑΜΚ, η μείωση ανάληψης ρίσκου και θέσεων από τους "υπέρβαρους" πλέον ξένους επενδυτές, έφερε στην αναγνωρισμένη "ρηχή" Αγορά, τα πάνω, κάτω με το Γενικό Δείκτη να κατεβαίνει δέκα - δέκα τις μονάδες καταστρατηγώντας στο διάβα τις στηρίξεις των 1220, των 1180 και των 1160 μονάδων.


Η επιβεβαιωμένη διάσπαση της κατά 25% παράλληλης των "Pitchfan", στις 1135 μονάδες περίπου, για τουλάχιστον 2+ συνεδριάσεις με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα εγείρει θέμα καθοδικής ώθησης προς τη ζώνη στήριξης των 1115 με 1095 μονάδων. Αντιθέτως εάν ο Γενικός Δείκτης επανακτήσει με αξιώσεις τις 1160 μονάδες μπορεί να "αρπάξει" ανοδικά τις 40 μονάδες, που υπολείπονται έως τις 1200 μονάδες.

Η πολλαπλή άρνηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να διασπάσει ανοδικά τις 410 μονάδες, κατεβάζοντας το τζίρο συναλλαγών για τρεις τουλάχιστον συνεδριάσεις πέριξ των 405 μονάδων, δημιούργησε τη κατάλληλη τεχνική "καχυποψία" για την επερχόμενη καθοδική λύση.

Έτσι "μη χάνοντας ευκαιρία" ο δείκτης ακολούθησε κατά πόδας το αρνητικό momentum διασπώντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το προηγούμενο χαμηλό του Ιουνίου, στις 390 μονάδες. Το γεγονός αυτό, έδωσε την πτωτική ώθηση για την πρώτη στήριξη των 365 μονάδων έχοντας όμως κατά νου την επόμενη των 340 με 330 μονάδων.

Σε πολύ βραχυχρόνιο πεδίο και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η πιθανή διακράτηση των 365 μονάδων μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια ανοδική ανάσα προς τις 384 με 390 μονάδες. 

Όσο για τον άμεσα εμπλεκόμενο Τραπεζικό Δείκτη μιας, που συν τοις άλλοις (stress test / EKT) έχουν και τη μεγαλύτερη έκθεση τα ξένα funds, έχει ήδη παραδώσει καθοδικά ένα 15% διολισθαίνοντας προς την ισχυρή στήριξη των 142 μονάδων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me