10/3/14

«Παράδειγμα η Κύπρος», υποστηρίζουν οι Γερμανοί

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014



«Από τη στιγμή που η πρόθεση είναι σαφής, θα υπάρξει και γεγονός». Αυτή ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη μιλώντας σήμερα στο SuperSport FM σε σχετική ερώτηση για την πρόθεση για οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία με τη μορφή της ανάπτυξης και των επενδύσεων προς την Κύπρο. 

Υπενθυμίζουμε πως την Πέμπτη στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Δουβλίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία είχε πάρα πολλά θετικά σχόλια για το ότι η Κύπρος τα καταφέρνει τόσο γρήγορα ενώ εξεφράστηκε η πρόθεση για οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία με τη μορφή της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Ανάλογο πρόγραμμα είχε δρομολογηθεί για την Πορτογαλία κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Η ΜΟΡΦΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως μέχρι την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 6 Μαΐου στο Βερολίνο, όπου θα έχει πολύ σημαντική συνάντηση με την κ. Μέρκελ, θα οριστικοποιηθεί και το θέμα αυτής της μορφής στήριξης αλλά και άλλα θέματα. 


«Ακόμη είναι σε διαβούλευση το ποσό και αυτό που συζητήθηκε και θα έλεγα ότι είναι κοινή θέση και απόφαση είναι ότι η Κύπρος πρέπει να τύχει της συνδρομής και στήριξης από τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη ειδικά τα μεγάλα όπως είναι η Γερμανία» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης. Με βάση αυτό το σκεπτικό κρίθηκε σκόπιμο αφού υπήρχε και ένα άλλο ανάλογο παράδειγμα με την Πορτογαλία, να υπάρξει μια τέτοια οικονομική στήριξη που να αφορά κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Τόνισε πως οι Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Κύπρο ως παράδειγμα για το πώς μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής καταφέρνει μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να ομαλοποιεί και να σταθεροποιεί την οικονομία της και να έχει προοπτικές πλέον να επανεκκινήσει την οικονομία της πάνω σε πιο υγιή βάση. 


Συμπλήρωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κύπρος καταφέρνει να ανακτά την αξιοπιστία και το κύρος και ανακτά αυτής της μορφής συμμαχίες, οι οποίες της προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες αύξησης της ρευστότητας της οικονομίας, η οποία είναι το υπόβαθρο για να κτιστεί μια νέα μορφή ανάπτυξης.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως έχουν αλλάξει πολλά τον τελευταίο χρόνο όσο αφορά την οικονομία και τη βοήθεια που δέχεται η Κύπρος. Τόνισε πως μία μορφή βοήθειας είναι ότι πήγαμε σε συγχρηματοδότηση 95%, προσθέτοντας πως ετοιμάζονται ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία η συμμετοχή του Κυπριακού κράτους θα είναι πολύ λίγη, του επιπέδου του 5%. 


«Είναι μια μορφή στήριξης η οποία επετεύχθη όπως καλά γνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουλίου και βρίσκεται στην διαδικασία της εφαρμογής και της υλοποίησης. Φανταστείτε που ήμασταν πέρσι. Μιλάμε για μόνο ένα χρόνο, οι άλλες χώρες πέρασαν τρία και πέντε χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην δύνη της κρίσης, εφαρμόζοντας ακόμη μνημονιακές υποχρεώσεις», ανέφερε.

Ο ΚΟΣΜΟΣ. Όσο αφορά το... βασικό πρωταγωνιστή της επιτυχίας αυτού του χρόνου, δηλαδή να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ομαλοποιηθούν τα πράγματα, η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ήταν ο Κύπριος πολίτης του οποίου έπλεξε το εγκώμιο, τονίζοντας πως ο Κυπριακός λαός έδειξε ωριμότητα και αυτό αναγνωρίζεται.

alithia.com.c

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me