31/1/14

... ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ

Citi: Μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στο ελληνικό Χρηματιστήριο


... ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ

Citi: Υφεση 1,9% το 2014

Μετά από ένα ράλι διάρκειας 20 μηνών, από τα χαμηλά του Ιουλίου του 2012, η αδυναμία της ελληνικής αγοράς είναι αναμενόμενη, σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2014 η Citi. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, με στήριξη από τις εισροές κεφαλαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, καθώς η ελληνική αγορά παρουσιάζει μικρότερο συναλλαγματικό κίνδυνο, όπως αναφέρεται, κι έτσι η βραχυπρόθεσμη αδυναμία συνιστά μακροπρόθεσμη ευκαιρία.

Αφού απομακρύνθηκε από το χείλος της εξόδου από το ευρώ το 2012, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να κάνει μικρά βήματα προς τα εμπρός το 2013 και, παρά τη συνεχιζόμενη λιτότητα, υπάρχουν κάποιοι λόγοι αισιοδοξίας όπως η σταθεροποίηση της ανεργίας στο 27% και η βραδύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμό 3%, σχολιάζουν οι αναλυτές της Citi.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι και το 2014 η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, με πτώση του ΑΕΠ κατά 1,9%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ που κάνει λόγο για μικρή άνοδο.

Παίρνοντας ως βάση την εμπειρία από οικονομίες που στο παρελθόν εμφάνισαν βίαιη πτώση του ΑΕΠ, η Citi αναμένει ότι η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων θα ομαλοποιηθεί το 2020 – που σημαίνει ότι διαπραγματεύονται σήμερα με discount 36% σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Αν η ομαλοποίηση αναμένεται το 2025, τότε το discount περιορίζεται σε 4%, που σημαίνει ότι η σημερινή τους αποτίμηση είναι αρκετά δίκαιη.

Ο οίκος ξεχωρίζει ως top-pick τον ΟΤΕ, που αποτελεί και τη μοναδική μετοχή με σύσταση “buy” μεταξύ των 13 ελληνικών μετοχών που καλύπτει ο οίκος. Η τιμή-στόχος της Citi για τον ΟΤΕ είναι 13,50 ευρώ.

Κατά μέσο όρο (εξαιρουμένης της Coca-Cola HBC), το σύνολο των ελληνικών μετοχών υπό την κάλυψη του οίκου εμφανίζει περιορισμένα περιθώρια ανόδου, της τάξης του 7%, συνυπολογίζοντας τα μερίσματα.

Πιο αναλυτικά, οι συστάσεις και τιμές-στόχοι που δίνει η Citi έχουν ως εξής:

Μετοχή
Σύσταση
Τιμή-Στόχος (ευρώ)
ΑΡΑΙΓ
Neutral
7,6
ΕΕΕ
Neutral
19,5*
ΜΠΕΛΑ
Neutral/High Risk
11,5
ΕΧΑΕ
Neutral/High Risk
8,0
ΜΟΗ
Neutral/High Risk
8,2
ΜΕΤΚ
Neutral/High Risk
13
ΤΙΤΚ
Sell
19
ΟΠΑΠ
Sell/High Risk
7,7
ΟΤΕ
Buy
13,5
ΔΕΗ
Neutral
11
ΠΕΙΡ
Neutral
-
ΕΤΕ
Neutral
-
ΑΛΦΑ
Neutral
-
*Η τιμή-στόχος για την Coca-Cola HBC είναι σε στερλίνες

Για τις μετοχές των τραπεζών ο οίκος δεν δίνει τιμές-στόχους, κυρίως λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που αφορά τα προβληματικά πάγια και αναμένει, όπως αναφέρει η έκθεση, τα στοιχεία της ΤτΕ πριν λάβει πιο ξεκάθαρη στάση.

Επισημαίνει ωστόσο ότι θετικός παράγοντας για τις ελληνικές τράπεζες είναι η διαμόρφωση ολιγοπωλίου στην ελληνική αγορά, καθώς τους δίνει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων σε επίπεδο τιμολόγησης και σε επίπεδο περικοπών κόστους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me