29/1/14

Ισχυρό ράπισμα στην πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου

Ιδιωτικοποιήσεις: Ισχυρό ράπισμα στην πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου, από τους Ιταλούς

Ιδιωτικοποιήσεις: Ισχυρό ράπισμα στην πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου, από τους Ιταλούς
 http://www.sportandbusiness.gr/

Ισχυρό ράπισμα στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αλλά και των κυρίων Σαμαρά-Βενιζέλου, για την πολιτική που ακολουθούν στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αποτελεί το αντίστοιχο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ιταλική Κυβέρνηση, η οποία επέλεξε την παραμονή της πλειοψηφίας των κρατικών επιχειρήσεων στο Δημόσιο!

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το 1990, ύψους 12 δισ. ευρώ και μέσω αυτού απέδειξε ότι σέβεται τους Ιταλούς φορολογούμενους, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην χώρα μας, στις περισσότερες των μέχρι τώρα προσπαθειών ιδιωτικοποίησης υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων.

Το πιο εντυπωσιακό στις ανακοινώσεις της ιταλικής Κυβέρνησης αφορά στο ότι αποφάσισε και ξεκαθάρισε ότι θα πωληθούν μόνο μειοψηφικά πακέτα κρατικών εταιρειών και ότι η πλειοψηφία τους θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Επιπλέον, οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν τμηματικά και μέσω χρηματιστηρίου, με την διαδικασία των δημόσιων εγγραφών, προκειμένου κατά αυτόν τον τρόπο να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές πώλησης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ιταλικών Ταχυδρομείων (Poste Italiane), ποσοστό 40% των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι, μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ η πλειοψηφία του Ομίλου θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Πρόκειται για μία επιχείρηση, με τζίρο 24 δις ευρώ και κέρδη ενός δις ευρώ.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η ιταλική Κυβέρνηση και το χρέος της θα μειώσει και επιτυγχάνει την παραμονή της πλειοψηφίας των κρατικών επιχειρήσεων στο Δημόσιο, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από ότι πράττει η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση ΟΠΑΠ.

Θυμίζουμε ότι ο Οργανισμός πωλήθηκε με βάση τα ιστορικά χαμηλά κερδών, στα οποία τον οδήγησαν, ενώ τώρα το Δημόσιο δεν έχει ούτε μία μετοχή του.

Ο αντίλογος δε, προς όσους ισχυρίζονται ότι τους το επέβαλε η Τρόικα, προέρχεται ακριβώς από τις αποφάσεις της ιταλικής Κυβέρνησης περί ιδιωτικοποιήσεων και απαξιώνει πλήρως τις όποιες αιτιάσεις τους, καθώς η Ιταλία θυμίζουμε πως έχει δημόσιο χρέος- κρατηθείτε!- 2 τρις ευρώ!!!

Ακριβώς όσα αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση, θα έπρεπε να είναι οδηγός και για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει στόχο τη πώληση και των τελευταίων ασημικών του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά την διατήρηση της πλειοψηφίας της δημόσιας περιουσίας και της αξιοποίησης, με τον καλύτερο δυνατό και αποδοτικό τρόπο, των υπόλοιπων μειοψηφικών ποσοστών.

Το κυριότερο, όμως, είναι -πέραν των ποσοστών- το σε ποια τιμή πουλάμε και σε ποια τιμή αγοράζουμε...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me