13/10/13

To μήλο της Αpple δάγκωσε 186 δισ. δολάρια

Το αίμα του... πίσω πήρε ο Τιμ Κουκ. Το νέο μεγάλο αφεντικό της Apple, που έχει δεχτεί άπειρες κριτικές και συγκρίσεις με τον άνθρωπο που άλλαξε την ψηφιακή εποχή -τον Στιβ Τζομπς- κατάφερε να ανεβάσει φέτος την εταιρεία με σήμα το πασίγνωστο δαγκωμένο μήλο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των πλέον καινοτόμων επιχειρήσεων.

To μήλο της Αpple δάγκωσε 186 δισ. δολάρια


Η επιτυχία του 52χρονου Τίμοθι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα νέα μοντέλα του iPhone (5s και 5c), τα οποία μόλις το πρώτο Σαββατοκύριακο διάθεσής τους (στα τέλη Σεπτεμβρίου) σημείωσαν πωλήσεις - ρεκόρ 9 εκατομμυρίων συσκευών!


Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένα προϊόν που δεν υπήρχε τον Μάιο του 2007 φέρνει πλέον έσοδα ύψους 88,4 δισ. δολαρίων, περισσότερα από αυτά των μεγαλύτερων 474 εταιρειών που συμμετέχουν στον αμερικανικό δείκτη Standard & Poor's.


Με άλλα λόγια αν αυτό το μοναδικό προϊόν είχε τη δική του εταιρεία στον S&P 500, π.χ. την iPhone Inc., θα εμφάνιζε μεγαλύτερο τζίρο από τις 474 επιχειρήσεις του δείκτη - κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στην Wells Fargo (90,5 δισ. δολ.) και τη Marathon Petroleum (84,9 δισ. δολ.).


To μήλο της Αpple δάγκωσε 186 δισ. δολάρια


Επιπλέον, τα ετησιοποιημένα έσοδα των 88,4 δισ. δολαρίων του iPhone ξεπερνούν αυτά των 21 από τις 30 συνολικά εταιρείες που συνθέτουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones. Κατά συνέπεια η iPhone Inc θα μπορούσε να είναι η ένατη μεγαλύτερη μετοχή στον Dow 30...


Και όπως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, το iPhone είναι αυτή τη στιγμή το πιο επιτυχημένο προϊόν στην παγκόσμια ιστορία, ανεξαρτήτως της μελλοντικής πορείας της εταιρείας του. Ερευνα που δημοσιεύτηκε πρό­σφατα στο Bloomberg Bu­sines­sweek, κατέδειξε ότι οι αγορές του iPhone την προηγούμενη χρονιά, ξεπέρασαν τις εισπράξεις των Microsoft, Amazon, Comcast και Google. Μάλιστα, μόνο το iPhone ξεπερνά σε πωλήσεις την Coca-Cola και τα McDonald's μαζί, δύο από τα πιο διάσημα brands.


Αιχμή του δόρατος

Εντύπωση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Apple πηγάζει από αυτό το μοναδικό προϊόν -οι πωλήσεις του iPhone (88,4 δισ. δολάρια) ξεπερνούν το σύνολο των πωλήσεων όλων των άλλων προϊόντων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων του iPad, των υπολογιστών Mac, φορητών και laptop και των iTunes- που καταγράφουν συνδυαστικά πωλήσεις ύψους 81 δισ. δολαρίων. 


Οπως και να 'χει η Apple κατάφερε να κλέψει από την Coca-Cola το στέμμα της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο. Από το 2000 που καταρτίστηκε για πρώτη φορά ο κατάλογος του αμερικανικού γραφείου Interbrand, το οποίο ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών σε επιχειρηματίες, η αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών κατείχε πάντα την πρώτη θέση, καθώς θεωρείτο η εταιρεία με την υψηλότερη αξία στον κόσμο.


Τώρα πια το σκήπτρο ανήκει στην Apple, η αξία της οποίας ανέρχεται σύμφωνα με το γραφείο σε 98,31 δισ. δολάρια και έχει σημειώσει αύξηση 28%. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε ένα άλλο μεγάλο όνομα της νέας οικονομίας, την Google, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 93,29 δισ. δολάρια (+34%), σύμφωνα με την έρευνα. Ακριβώς μετά ακολουθεί η Coca-Cola (79,21 δισ. δολάρια, +2%).


Την 4η και την 5η θέση καταλαμβάνουν στη συνέχεια αντίστοιχα η IBM (78,80 δισ. δολάρια, +4%), και η Microsoft (59,54 δισ. δολάρια, +3%). Η Apple βρισκόταν στην 8η θέση της κατάταξης αυτής το 2011. Πάντως το Interbrand προειδοποιεί: 


«Η Apple είναι μια εταιρεία η αξία της οποίας σημειώνει μεγάλη αύξηση. Για να διατηρήσει την πρώτη της θέση το ερχόμενο έτος, θα πρέπει να παρακολουθεί την ορμή της βασικής της αντιπάλου, της Samsung, στην αγορά κινητών τηλεφώνων».


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kosma@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me