13/10/13

Η καλλονή που σκανδάλισε τον Ερντογάν

ΓΚΙΟΖΝΤΕ ΚΑΝΣΟΥ

Είναι πλέον η γυναίκα με το πιο «διάσημο» ντεκολτέ στην Τουρκία, όμως, όπως φαίνεται, το καλλίγραμμο σώμα που εξέθεσε στον φακό ήταν μόνο η αφορμή που την οδήγησε στην έξοδο από το τουρκικό κανάλι όπου εργαζόταν.

Η καλλονή που σκανδάλισε τον Ερντογάν


Η γνωστή Τουρκάλα τηλεπαρουσιάστρια και ηθοποιός Γκιοζντέ Κανσού, εκτός από τα τηλεοπτικά στούντιο, έδινε δυναμικά το «παρών» και στο πάρκο Γκεζί, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο την έχει θέσει εδώ και μήνες στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης.


Ολα ξεκίνησαν στην τελευταία εκπομπή του δημοφιλούς ριάλιτι τραγουδιού «Veliaht» του δικτύου ΑΤV, το οποίο παρουσίαζε η Κανσού. Το ντύσιμό της ήταν εντυπωσιακό: η 33χρονη ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια ανέβηκε στη σκηνή με ένα μαύρο φόρεμα με βαθύ, αλλά όχι και τόσο τολμηρό, ντεκολτέ, ενώ, στο πλαίσιο ενός χορευτικού που έκανε στο σόου, σήκωσε το ασύμμετρο φόρεμά της αποκαλύπτοντας και τα καλλίγραμμα πόδια της.


Ομως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, που την ίδια ημέρα ήρε την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες έπειτα από 90 χρόνια, δεν είχε την ίδια γνώμη για την εμφάνιση της 33χρονης ηθοποιού, χαρακτηρίζοντας την ενδυματολογική της επιλογή «ακραία» και «απαράδεκτη».


Γρήγορα διαδόθηκε η φήμη ότι η τηλεπαρουσιάστρια είχε απολυθεί, την ώρα που το κανάλι ενημέρωνε το κοινό ότι θα απουσιάζει την επόμενη εβδομάδα από το σόου λόγω «φορτωμένου προγράμματος», για να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια η φήμη από την εφημερίδα «Hurriyet».


Ομως, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, δεν ήταν το φόρεμα που την οδήγησε στην έξοδο από την τηλεοπτική εκπομπή. Αφενός η κυβέρνηση την είχε στη «μαύρη λίστα» για τη δυναμική συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις στο πάρκο Γκεζί.


Εκεί η δημοφιλής τηλεπερσόνα γινόταν ένα με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ωστόσο τραβούσε τα βλέμματα, με αποτέλεσμα πολλοί να σπεύδουν να της ζητήσουν αυτόγραφο. Αφετέρου το κανάλι υποστηρίζει ότι τα ποσοστά τηλεθέασης της εκπομπής της είχαν πάρει την κατιούσα και αυτός ο λόγος ίσως έπαιξε επίσης ρόλο για την απομάκρυνσή της.


Και αυτό έναν χρόνο αφότου η εντυπωσιακή εμφάνιση της γεννηθείσας στη Σμύρνη ηθοποιού ήταν αυτή που της άνοιξε τις πόρτες των τηλεοπτικών πλατό του δικτύου ATV και του υψηλής τηλεθέασης ριάλιτι «Veliaht», της τουρκικής εκδοχής του «The Voice», που αναδεικνύει νέα ταλέντα στο τραγούδι.

Η Γκιοζντέ Κανσού βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν εξαιτίας της συμμετοχής της στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τις εργασίες στο πάρκο Γκεζί.
 
 
Η Γκιοζντέ Κανσού βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν εξαιτίας της συμμετοχής της στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τις εργασίες στο πάρκο Γκεζί.
 
 
Φυσικά η Κανσού δεν έκατσε με τα χέρια σταυρωμένα και απάντησε ανάλογα στην κυβέρνηση και στο τηλεοπτικό κανάλι για την απόφαση να απομακρυνθεί. Φόρεσε ξανά το επίμαχο φόρεμα, αλλά με... αθλητικά παπούτσια αυτήν τη φορά, για να φωτογραφηθεί για την εφημερίδα «Hurriyet» και να διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο της. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στη χώρα μας, όπου έχουμε τόσα προβλήματα, έχει γίνει τόσο σημαντικό θέμα το ντεκολτέ μου.

Λυπάμαι φυσικά για μένα, αλλά και για όλες τις γυναίκες αυτής της χώρας», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα και επέκρινε και το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο, αν και είχε εγκρίνει το φόρεμα, υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις και δεν θέλησε να αναλάβει τις ευθύνες του. «Αυτό είναι ξεκάθαρη παρέμβαση στον τρόπο ζωής μας. Ας μας αφήσουν ήσυχες.

Δικό μας είναι το σώμα, δική μας είναι η ζωή, δικό μου είναι και το ντεκολτέ μου», ήταν το σύνθημα της Κανσού. «Πιστεύω το θέμα δεν είναι μόνο το ντεκολτέ στην εκπομπή. Τους ενόχλησε πως μια γυναίκα στην οθόνη ήταν τόσο δυναμική, τόσο έξυπνη, πως έχει αυτοπεποίθηση.

Δηλαδή κάποιοι στο δικό τους μυαλό θέλουν τη γυναίκα πιο βαριά», τόνισε η Τουρκάλα καλλονή, η οποία έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Σμύρνης και έχει παίξει σε ταινίες και σίριαλ.

Η καλλονή που σκανδάλισε τον Ερντογάν


Η ΤOYΡΚΙΑ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
(Επι)στροφή στο οθωμανικό παρελθόν


Ολοένα και πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Τουρκία κάνει μια στροφή προς το οθωμανικό παρελθόν της κάτω από τον φερετζέ των δημοκρατικών διαδικασιών. Η απόλυση της Γκοζντέ Κανσού με πρόφαση το προκλητικό της ντεκολτέ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Οι πρόσφατες νομοθεσίες για το αλκοόλ και το τσιγάρο θυμίζουν τις προσπάθειες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να απαγορεύσουν εντελώς τη χρήση καπνού και του καφέ που θεωρούνταν ουσίες ανάλογες με το αλκοόλ, το οποίο απαγορεύεται ρητά από το Κοράνι.


Το γεγονός της συντηρητικοποίησης που προωθείται από τη κυβέρνηση Ερντογάν έχει σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές αναζωπυρώσει τα βαθιά ρήγματα που υπήρχαν μετά τη πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της ανάδυσης του κεμαλικού αστικού κράτους, τα οποία δεν έχουν κλείσει ποτέ, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες διαδηλώσεις με αφορμή το Πάρκο Γκεζί και τη σκληρή, αιματηρή καταστολή τους.


Το γεγονός ότι η Κανσού, αλλά και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες συμμετείχαν στο κίνημα που έφτανε στα όρια εξέγερσης, ήταν μια πρόκληση για τη συντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν, η απάντηση της οποίας πήρε διάφορες μορφές.


Μια από αυτές ήταν οι μαζικές συλλήψεις 55 ανθρώπων μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Κενάν Ιμιρζαλίογλου, ο Ενγκίν Γκιοναντίν, ο Μεχμέτ Ερντέμ, ο Μουράτ Εκέν, ο Ιλκέρ Αξούμ και άλλοι που κατηγορήθηκαν ότι αποτελούσαν μέλη σπείρας που έκανε εμπόριο και παρείχε χώρους για χρήση ναρκωτικών.


Πολλοί από τους συλληφθέντες συμμετείχαν ενεργά στις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν που ξέσπασαν με αφορμή τις εργασίες στο Πάρκο Γκεζί.


Σε αυτή την κατηγορία των διάσημων που κατέβαιναν στις διαδηλώσεις ανήκε και η Γκοζντέ Κανσού που, όπως φάνηκε, βρέθηκε και αυτή εν τέλει στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης.


ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me