1) Αντίο Ευρώ;...
 
http://www.capital.gr/stoupas/Images/top_bar.jpg

Η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευση εντός του 2015 και μετά από αυτό θα χρειαστεί μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία εντός και εκτός για να καταφέρει να μείνει εντός Ευρώ.

Σημαντικό επίσης ρόλο για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ θα παίξει η απουσία και δεύτερων πρόωρων εκλογών, αλλά κυρίως, το αν οι κυβερνήσεις που ακολουθήσουν αφήσουν τις τράπεζες και 10-11 δισ. του ΤΧΣ άθικτες από τις ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου.

Με ένα χρεοκοπημένο δημόσιο, αλλά υγιές έστω και με οριακές αντοχές τραπεζικό σύστημα στηριζόμενο από την ΕΚΤ η χώρα θα είχε ελπίδες να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αρκεί να υπάρξουν δυο ιδιαίτερα δύσκολες θετικές συγκυρίες. Η μια αφορά το εσωτερικό και η άλλη το εξωτερικό…

Η εσωτερική συγκυρία…

Αρκεί στο εσωτερικό να προκύψει μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που θα εξηγήσει γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τις ίδιες δομές στην οικονομία και το κράτος.

Γιατί δεν μπορούν 2,5 εκατ. στον ιδιωτικό τομέα να συντηρούν 3 εκατ. συνταξιούχους και 700 χιλ. συν ΔΕΚΟ, προστατευμένες συντεχνίες…

Γιατί δεν μπορεί η κοινή γνώμη μιας χώρας να έχει ταυτίσει το ιδιωτικό επιχειρείν με την απάτη και τον κρατικοδιαιτισμό και να ανήκει στην ΕΕ και το Ευρώ.

Γιατί δεν μπορεί μια χώρα με μεγάλο κράτος, υψηλούς φόρους και διαφθορά να έχει το ίδιο επίπεδο μισθών και διαβίωσης με μια χώρα που το εθνικό προϊόν παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως ένα ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιείται και είναι ανταγωνιστικός στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά.

Την ευθύνη για την επιτάχυνση του χρόνου της κατάρρευσης φέρουν οι πρόωρες εκλογές οι οποίες ανατρέπουν την ασταθή δημοσιονομική ισορροπία.

Η εξωτερική συγκυρία…

Η εξωτερική συγκυρία των παραγόντων που θα επηρεάσουν την αποπομπή ή όχι της Ελλάδας αφορά κυρίως το συσχετισμό δυνάμεων, μεταξύ αυτών που την επιθυμούν και αυτών που επιθυμούν την πάση θυσία παραμονή. Οι συσχετισμοί αυτοί αφορούν την Ευρωζώνη, την Ε.Ε. τις ΗΠΑ και την Κίνα…

Ο συσχετισμός δυνάμεων στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες αλλάζει δραματικά εναντίον της παραμονής της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι μετά τη χρεοκοπία του 2010 έδωσαν μια ευκαιρία στην Ελλάδα να αποφύγει την αποπομπή κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα την απομακρύνουν από τα χαρακτηριστικά μιας βαλκανικής κλεπτοκρατίας και θα τη φέρουν κοντά στο μέσο όρο των κοινωνιών και οικονομιών της Ευρώπης.

Δυστυχώς ελάχιστες αλλαγές έχουν συντελεστεί, αλλά και το πρόγραμμα του κόμματος που είναι φαβορί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στηρίζεται κυρίως στην ανατροπή όλων των αλλαγών και τη δημιουργία μια «παρασοβιετικού» τύπου οικονομίας.

Όποιος θέλει να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ ή όχι, αρκεί να κρίνει αν μετά τις εκλογές μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα μειώσει το κράτος και αυτό που θα απομείνει θα το επανιδρύσει εκ του μηδενός χωρίς πελατειακά χαρακτηριστικά, αν θα μειώσει φόρους, αν θα αλλάξει εκ θεμελίων το ασφαλιστικό σύστημα, που θα ανοίξει τις αγορές στα ευρωπαϊκά πρότυπα…

Όποιος νομίζει πως σήμερα παίρνει μικρή σύνταξη ή μισθό, δεν πρέπει να συγκρίνει τα μεγέθη αυτά με εκείνα της Γερμανίας και της Ιταλίας αλλά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με εκείνη των άλλων χωρών.

Δυστυχώς η έξοδος από το Ευρώ δεν θα βελτιώσει την κατάσταση αλλά αυτόματα θα εξισώσει τα δεδομένα αυτά με εκείνα των γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Τότε με εκείνες τις συνθήκες θα χρειαστεί πάλι να κάνουμε όλες αυτές τις αλλαγές στο κράτος και την οικονομία, γιατί ο μόνος συντελεστής που θα έχει βελτιωθεί μέσο της κατάρρευσης των μισθών λόγω εξόδου από το Ευρώ θα είναι το εργατικό κόστος.

2) Τα σενάρια για την αγορά…

Σε αντίθεση με το 2012 κατά την προεκλογική περίοδο του 2015 η χρηματιστηριακή αγορά έχει δείξει λιγότερο επιθετικά χαρακτηριστικά στην πτώση.

Αυτό σημαίνει πως είτε δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις πως πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί την απειλή που θεωρούσε η αγορά πως αποτελεί το 2012.

Βλέπε: Τα σενάρια για την αγορά…

3) Bail In και μετοχές…

Θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία, έχω σε τράπεζα χαρτοφυλάκιο διάφορων μετοχών (που δεν περιλαμβάνουν τη μετοχή της συγκεκριμένης τράπεζας) και στην τράπεζα αυτή που λειτουργεί σαν θεματοφύλακας γίνεται bail in, επηρεάζονται ή είναι δυνατόν με κάποιο νόμο να επηρεαστούν/ υποστούν τις αρνητικές συνέπειες του bail in και οι μετοχές που διαθέτω.

Βλέπε: Bail In και μετοχές…

4) Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές…

Από τον τοίχο τους Aristotelis Aivaliotis στο φ/β

Διακινείται τις τελευταίες ώρες μία πρόταση που αποδίδεται στον Ρομπόλη και στο Συριζα, ότι θα επιχειρηθεί να κλείσουν οι τρύπες του ασφαλιστικού συστήματος με έναν νέο, ειδικό, φόρο σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, καταθέσεις, πληρωμές, εμβάσματα κλπ.

Η μία πιθανότητα είναι να πρόκειται για "τρολιά", στα πλαίσια της εκστρατείας τρομοκράτησης "Σοκ και Δέος" της ΝΔ.

Αν είναι έτσι πάει καλά.

Στην περίπτωση όμως που έχει στοιχεία αλήθειας, τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Θα δημιουργηθεί, αν θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο, ένα ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψουν οι πολίτες στις συναλλαγές με μετρητά, εκτός τραπεζών.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιβόητη "μάχη κατά της φοροδιαφυγής" που είναι, στο πρόγραμμα όλων των κομμάτων, η θεραπεία "για πάσαν νόσο και πάσα μ….

Έτσι ναι, πράγματι, θα καταπολεμηθούν οι μισητές τράπεζες. Αποτελεσματικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Συριζα είναι η διαπραγμάτευση της ανοησίας. Στο εσωτερικό του...

5) Κουκιά μετρημένα…

Από τον τοίχο του Christos Chomenidis στο φ/β

Θυμάμαι το 1979 τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να υπογράφει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Θυμάμαι την υπερηφάνεια των αριστερών γονιών μου, το καμάρι του δεξιού γείτονα, τη σιγουριά της απολιτίκ οικογένειας από κάτω μας. Θυμάμαι τη διάχυτη αίσθηση των Ελλήνων συνολικά πως οι αγώνες τόσων και τόσων γενεών, από τον Ρήγα Φεραίο και τον Καποδίστρια, είχαν επιτέλους δικαιωθεί.

Ένα έχω να πω: Όποιος διακινδυνεύσει από άποψη ή από ατύχημα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν θα δει την επόμενη μέρα να ανατέλλει.

Κουκιά μετρημένα.

--------------------------