11/9/14

Μηνυτήρια αναφορά κατά Χαρδούβελη – Σαββαΐδου, για τον ΕΝΦΙΑ

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, της Γενικής Γραμματέως κας Αικατερίνης Σαββαΐδου και κατά παντός άλλου υπευθύνου σχετικά με την  τέλεση του αδικήματος της καταπίεσης (άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα). Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι: “Υπάλληλος που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, δικαστικά έξοδα ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται τιμωρείται με φυλάκιση”.

Η μήνυση υποβλήθηκε από τον Σύλλογο “ΈλληνεςΦορολογούμενοι” και τον κ. Γιάννη Σιάτρα, ο οποίος δρα προσωπικά, αλλά και με την ιδιότητά του ως Προέδρου του πολιτικού κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών”.

Το σκεπτικό της μήνυσης βασίζεται στα εξής σημεία:

1) Καμμία κυβέρνηση να εισπράττει φόρους οι οποίοι δεν προβλέπονται στον Ετήσιο Προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. 
 
Στον Προϋπολογισμό του έτους 2014 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), προβλέπονται έσοδα ύψους 2.650 εκατομμυρίων ευρώ. 
 
Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την εξουσιοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία ενέκρινε το νόμο του Προϋπολογισμού του 2014, το σύνολο του ποσού που μπορεί να καταλογισθεί ως έσοδο από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (όπως αυτός θεσπίστηκε με το νόμο 4223/2013) μπορεί να φθάσει στο ανώτατο ύψος των 2.650 εκατομμυρίων ευρώ.

2) Τί έγινε στην πραγματικότητα με τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν και “κοινοποιήθηκαν” στις 31 Ιουλίου; Η Κυβέρνηση αρνείται να αναφέρει πόσο είναι το συνολικό ποσό του φόρου (ΕΝΦΙΑ) που βεβαιώθηκε στους πολίτες. Αρνείται επίσης να πληροφορήσει πώς προκύπτει η αξία του κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε κάθε εκκαθαριστικό.  Αντ’ αυτού πληροφορούμαστε  αόριστα ότι έχουν γίνει κάποια λάθη.
 
Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι το ποσό που έχει βεβαιωθεί είναι υψηλό και σίγουρα ανώτερο από τα 3,2 δισεκατομμύρια που -ανεπίσημα- αφήνεται να διαρρεύσει από την Κυβέρνηση. Γι' αυτό, υπάρχουν πλήθος μαρτυρίες από εφοριακούς, από δημοσιογράφους, αλλά και από βουλευτές.
 
 Όμως, ακόμη και εάν το ποσό που βεβαιώθηκε ως φόρος στα εκκαθαριστικά της 31/7/2014 είναι 3,2 δισ. ευρώ, τα κυβερνητικά όργανα που σχεδίασαν την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και που υπέγραψαν τα εκκαθαριστικά, έχουν υποπέσει στο ποινικό αδίκημα του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα, περί “καταπίεσης”.

3) Ως είσπραξη κατά την έννοια του αρ. 244 ΠΚ νοείται και ο καταλογισμός από τον αρμόδιο υπάλληλο και όχι  μόνο η  εν στενή έννοια είσπραξη του ποσού (βλ ερμηνεία Ποινικού Κώδικα Μιχαήλ Μαργαρίτη, άρθρο 244 παρ. 3)”. Δηλαδή, δεν έχει σημασία αν ένα ποσό μπει στα ταμεία του Κράτους. Ο νόμος και η δημοσιονομική θεωρία θεωρούν ότι ένα ποσό “εισπράττεται” από τη στιγμή που βεβαιώνεται και καταλογίζεται στα βιβλία του Κράτους, ως απαίτηση. Άλλωστε, αυτοί που τελικά δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, δε θα απαλλαγούν απ' αυτόν, αλλά θα χρεωθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις και κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες για την αναγκαστική είσπραξή του.

4) Το ότι τα εκκαθαριστικά της 31/7/2014 είναι πιθανό να ακυρωθούν, δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος, αφού -όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι- “η τυχόν μεταγενέστερη έκδοση νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των υπόχρεων, δεν αναιρεί το αξιόποινο της πράξεως, αφού ως έγκλημα αποτελέσματος, ο νόμος τιμωρεί και την απόπειρα, η οποία -σε κάθε περίπτωση- έχει συντελεστεί”: Κάποιοι αποπειράθηκαν έστω να χρεώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους με ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχαν εξουσιοδότηση και ενδεχομένως  κάθε ένα μας με ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που οφείλουμε σύμφωνα με τον νόμο.

5) Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποπέσει στο ίδιο αδίκημα για ακόμη μία φορά. Όπως όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές καθημερινά αναφέρουν, στη νέα έκδοση των εκκαθαριστικών, το ποσό που θα βεβαιωθεί θα φθάνει στα 3,2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε, με βάση ένα “ποσοστό εισπραξιμότητας” που αυτοί το υπολογίζουν στο 80% με 81%, να εισπραχθούν τελικά τα 2,65 δισ. ευρώ, στα οποία έχει δεσμευθεί (!) η χώρα μας απέναντι στην τρόικα. Όμως, αυτό θα συνιστά μία ακόμη παράβαση του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα.
 
 
Οι Έλληνες Φορολογούμενοι, δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τις παρανομίες της δημόσιας διοίκησης, επειδή κάποια στιγμή, η ίδια η Κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους και επειδή τελικά δε μας έχουν απομείνει πολλοί τρόποι νόμιμης αντίδρασης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατά του Υπουργού των Οικονομικών, της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και παντός άλλου υπευθύνου, για το αδίκημα της “απιστίας” (άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα), ζητώντας την ποινική τους τιμωρία, ενώ επιφυλασσόμαστε για την ικανοποίηση της ηθικής μας βλάβης.

Ο αγώνας των “Ελλήνων Φορολογουμένων” δε σταματά εδώ. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε μία σειρά από τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καθυστερήσουμε την πληρωμή και –κυρίως- να διεκδικήσουμε τη μείωση του φόρου που μας αναλογεί, μέσω νομικών μέτρων.

Βεβαίως, θα αγωνιστούμε και με κάθε άλλο τρόπο. Στα αμφιθέατρα, στους δρόμους και τις πλατείες. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε παντού, πόρτα-πόρτα, για να μάθουμε στους πολίτες τα δικαιώματά τους. Η κοινωνία δεν αντέχει πλέον άλλους φόρους οι οποίοι άλλωστε έχουν τόσο χαμηλή ανταποδοτικότητα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me