14/11/14

Χ.Α.: H συνέχιση της αντίδρασης θα χρειαστεί περισσότερα καύσιμα (Μάνος Χατζ.)


14.11.2014
Τα καλά νέα από το μέτωπο του ΑΕΠ ήταν μία από τις αφορμές προσωρινής αναχαίτισης των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία που της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ύφεση έχει ανακοπεί το τρίτο τρίμηνο καθώς το ΑΕΠ της  ελληνικής οικονομίας παρουσίασε αύξηση 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2013.

Η αύξηση του ΑΕΠ συνοδεύεται από πλεόνασμα σε πρωτογενές επίπεδο και με βάση τον ρυθμό αύξησης του τρίτου τριμήνου φαίνεται εφικτός ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% στο σύνολο του 2014.

Από την άλλη πλευρά οι εκκρεμότητες που αφορούν το θέμα της άφιξης της Τρόικας παρέμειναν παρά την αλλαγή του νόμου των δόσεων για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ διατηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στην αγορά.

Η αποχή των πιο συντηρητικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων από τις συναλλαγές έχει αυξήσει το βαθμό συμμετοχής πιο γρήγορων επενδυτών οι οποίοι κινούνται περισσότερο στην λογική των ειδήσεων, του momentum και των βραχυπρόθεσμων τεχνικών κινήσεων.

Σε αυτό το κλίμα και υπό την όποια πίεση δημιουργεί «το κλείσιμο των βιβλίων του Νοεμβρίου» η αγορά δεν μπορεί να βρει ανοδικό βηματισμό και κάθε ανοδική κίνηση χαρακτηρίζεται ως «ευκαιρία πωλήσεων» μέχρι νεοτέρας.

Η πίεση του χρόνου μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αρχίζει πλέον να γίνεται έντονη και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις σύγκλισης με την Τρόικα ως προς τα ανοικτά θέματα των προαπαιτούμενων που θα δώσουν το πράσινο φως για την έγκριση της δόσης.

Ένα μόλις εβδομαδιαίο θετικό κλείσιμο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη στο σύνολο των δέκα τελευταίων εβδομάδων στο χρηματιστήριο απηχεί την αλλαγή που έχει συντελεσθεί στην ψυχολογία των επενδυτών καθώς και την έλλειψη αντανακλαστικών σε επιμέρους μετοχές, παρά την σημαντική διόρθωση των τιμών είτε από τα φετινά υψηλά είτε από τα επίπεδα της αρχής του έτους.

Τεχνικά, η άνοδος της Πέμπτης και της Παρασκευής επιβράδυνε την δυναμική της πτώσης χωρίς όμως να αντιστρέψει την τάση. Μάλιστα η υποχώρηση έως τις 870 μονάδες στο μέσον της εβδομάδας στάθηκε ικανή για να ακυρώσει το μοναδικό σε ισχύ σήμα αγορών από τον MACD.

Τα συναλλακτικά δεδομένα της διήμερης αντίδρασης δεν δίνουν πολύ πειστικές απαντήσεις ως προς την αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς και δικαιολογούνται εν μέρει ως τοπικής φύσεως αντιδράσεις σε μια αγορά που έχασε σε σύντομο χρονικό διάστημα (τέσσερις συνεδριάσεις) 9,35%.

Η εικόνα των ταλαντωτών έχει βελτιωθεί αισθητά αντιδρώντας από την υπερπουλημένη ζώνη έως την πλησιέστερη ζώνη αντίστασης που βρίσκεται στα επίπεδα της προηγούμενης στήριξης των 905 μονάδων.
H συνέχιση ωστόσο της αντίδρασης θα χρειαστεί περισσότερα καύσιμα καθώς οι όγκοι που έχουν συντελεστεί κατά την πρόσφατη πτώση της αγοράς από τις 1.000 μονάδες έως τα φετινά χαμηλά των 852 μονάδες υπερβαίνουν σε μέση ημερήσια δραστηριότητα τα 200 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά οι πιθανότητες προσέγγισης των φετινών χαμηλών παραμένουν ακέραιες στο άμεσο μέλλον καθώς η αγορά δεν δείχνει ικανή να συγκεντρώσει ζωηρότερο ενδιαφέρον με το υπάρχον υλικό ειδησεογραφίας.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα με τις κυριότερες να αφορούν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (17/11), Motor oil (19/11) και Lamda Development (20/11).
Στην ΕΧΑΕ η αγορά αναμένει κάποια κίνηση επιστροφής κεφαλαίου ή διανομής προμερίσματος που θα συνοδεύσει την ανακοίνωση των μεγεθών του εννεαμήνου.

Η Motoroil θα ανακοινώσει τρίμηνο με αυξημένη κερδοφορία (προ αποτίμησεως αποθεμάτων) με δυνατή εσωτερική αγορά και ενισχυμένα περιθώρια διύλισης.

Στην Lamda τα έως τώρα ισχυρά δείγματα γραφής της εγχώριας λιανικής του γ’ τριμήνου αναμένεται να ενισχύσουν τις πωλήσεις των Mall ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο «από εδώ και πέρα» σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού και στο χρονοδιάγραμμα ενεργειών μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται την προσεχή Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τους προτιμητέους πλειοδότες των δύο ομάδων που αφορούν τα περιφερειακά αεροδρόμια καθώς από τους τρεις διεκδικητές οι δύο έχουν και εισηγμένο ενδιαφέρον  με την συμμετοχή των ΜΕΤΚΑ και Ελλάκτωρ στις δύο κοινοπραξίες.

Την Παρασκευή τέλος η Fitch θα αξιολογήσει το ελληνικό χρέος και την ελληνική οικονομία χωρίς ωστόσο να αναμένονται αλλαγές στην διαβάθμιση ή τις προοπτικές ενώ την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές παραγώγων Νοεμβρίου για τα συμβόλαια του FTSE-25.

Του Μάνου Χατζηδάκη – ΒΕΤΑ Securities

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me