11/11/14

Η καταστροφή των μετόχων, δυστυχώς, συνεχίζεται ανεμπόδιστη!

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 

http://www.sportandbusiness.gr


Από αυτό εδώ το site και ειδικότερα από αυτή εδώ τη στήλη, έχουμε κατ' επανάληψη αποκαλύψει πραγματικές ληστείες μετόχων, από ιδιοκτήτες, προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων, εισηγμένων στο ΧΑ ή μη. Αλλά, δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό, δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται και να διαλύει τον όποιο εταιρικό και μετοχικό ιστό εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει.
Καλημέρα σας!

Σημερινό μας θέμα, η Intralot, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της οποίας ήταν πραγματικά μία... σκοτοδίνη για τους μετόχους της.
Και εξηγούμαστε: Οι ζημίες για τους μετόχους της μητρικής, ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ, από κέρδη 527.000 ευρώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Αλλά, προσέξτε, τα κέρδη για τους μετόχους μειοψηφίας (δηλαδή, όχι γι' αυτούς που αγοράζουν μετοχές) ανήλθαν σε 28,8 εκατ. ευρώ, από κέρδη 19,4 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι!

Δεν φτάνει, όμως, μόνο αυτή η καταστροφή των μετόχων, υπάρχει μεγάλο θέμα και με τις αμοιβές μελών του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντικών στελεχών, οι οποίες -κρατηθείτε- ανήλθαν στο εννεάμηνο σε 8,72 εκατ. ευρώ!
Τώρα, κατά πόσο τηρούνται κάποιες (σωστές) νόρμες που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μετριάσει την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, πολύ αμφιβάλλω... Είναι προφανές ότι τις ζημίες υφίστανται οι μικρομέτοχοι και τα κέρδη πάνε όλα στους μετόχους μειοψηφίας!
Αλλά, ας δούμε τώρα τα μεγέθη εννεαμήνου:
*** Τα ίδια κεφάλαια, από 266,3 εκατ. στις 31/12/2013, στο εννεάμημο εφέτος μειώθηκαν σε 239,9 εκατ. ευρώ.
*** Ο καθαρός δανεισμός, από 377,3 εκατ. στις 31/12/2013, αυξήθηκε σε 390,2 εκατ. στο εννεάμηνο.
*** Σύνολο υποχρεώσεων, από 787 εκατ., έφτασε σε 826,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή, 4 φορές περίπου τα ίδια κεφάλαια!
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ζοφερή κατάσταση μίας εταιρείας, που φυσιολογικά θα έπρεπε να είναι μονίμως κερδοφόρα, δεν κρύβεται πλέον πίσω από βαρύγδουπες συνεντεύξεις και δηλώσεις, για το πόσο... καλά τα πάει.
Θα ακούσετε, βεβαίως και θα διαβάσετε για τον μεγάλο τζίρο της - 1,3 δισ. ευρώ - και τα καλά της EBITDA - 134,6 εκατ. ευρώ - η ουσία, όμως, είναι ότι αν δεν βγάλεις κέρδη για όλους τους μετόχους σου και όχι μόνο για αυτούς της μειοψηφίας, δεν μπορεί παρά αυτή η κατάσταση να είναι τουλάχιστον προβληματική και να απαιτεί άμεση διόρθωση, διαφορετικά θα ψάχνουμε, κάποια στιγμή, τις αιτίες που κάποιες πρώην αυτοκρατορίες δύουν...
Αυτά για σήμερα, καλημέρα σας και πάλι,
ο εξ Ανατολών,
(και δύσκολων αποστολών)
ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me