19/11/14

ΧΑ: Κέρδη 8% για το Γενικό Δείκτη σε… fast forward

Θανάσης Σταυρόπουλος
t.stavropoulos@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 19 Νοεμβρίου 2014 - 18:01
 


Σε δυο μόλις συνεδριάσεις βγήκαν διψήφια κέρδη στον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips. Ποια πρωταγωνίστησαν. Ο ρόλος των παραγώγων, οι προσδοκίες των επενδυτών και οι επιφυλάξεις λόγω πολιτικής συγκυρίας.
 
Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη αναζητώντας τους λόγους που ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση, μεταξύ άλλων ανέφερε: "μία συνεδρίαση 'δειλών πονταρισμάτων' από όσους εκτιμούν ότι με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, θα επιτευχθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η επανέναρξη των συζητήσεων και από αυτούς που περιμένουν ένα είδος 'Χριστουγεννιάτικου δώρου', είτε από την Fitch (21/11), είτε από την Moody's (28/11).

Από την άλλη υπάρχει και η 'υποψιασμένη', αλλά απόλυτα λογικοφανής, σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία απομένουν λίγες συνεδριάσεις μέχρι τα ξένα funds να κλείσουν τα βιβλία τους, για το τρέχον έτος (οι περισσότεροι διαχειριστές κλείνουν βιβλία στις 25/11) και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί 'window dressing', σχετικά χαμηλού κόστους".

"Από εκεί και πέρα, κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 930 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 302 μονάδων, μάλλον θα βάλει σε πρώτες σκέψεις όσους παραμένουν επιδεικτικά 'short' και είναι οι περισσότεροι. Για όσους επιμένουν να κινούνται μα βάση τις τεχνικές ενδείξεις και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, απαιτείται κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 986 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 321 μονάδων, για να μιλάμε για σαφή αλλαγή της κρατούσας πτωτικής τάσης".

Αυτό ακριβώς έγινε και σήμερα. Η ανοδική διάσπαση των 930 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 302 μονάδων για τον FTSE25, αφ΄ ενός έβγαλε περισσότερους αγοραστές και αφ΄ ετέρου έφερε κινήσεις "stop loss" από όσους διατηρούσαν θέσεις "short" και αυτό, σε συνδυασμό με τις μετακυλίσεις θέσεων, όχι μόνο αύξησε τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και στην spot Αγορά (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) αλλά κυρίως ενδυνάμωσε την τάση της ανοδικής αντίδρασης, που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 963,96 μονάδες (+5,21%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 126,15 μονάδες (+8,27%).

Συνολικά χθες και σήμερα ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 8,27% και ο τραπεζικός 11,27%.
Από εκεί και πέρα, σήμερα με μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε εύκολα να διακρίνει κανείς ότι όλο το "παιγνίδι" επικεντρώθηκε στα "χαρτιά" που έχουν θέσεις οι ξένοι διαχειριστές και βέβαια αυτό επαναφέρει σαν σενάριο το πιθανό "window dressing", εν όψει κλεισίματος βιβλίων από τα ξένα funds.

Από την άλλη, οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις που σημείωσαν αρκετοί από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, "έβαλαν σε πειρασμό" ρευστοποιήσεων αρκετούς εν δυνάμει πωλητές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, για τα περισσότερα blue chips, αλλά και για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη παρουσίασαν οι Εθνική (1,92 ευρώ, +9,71%), Eurobank (0,2830 ευρώ, +10,55%), Πειραιώς (1,20 ευρώ, +8,11%), Grivalia Properties (9,00 ευρώ, +8,53%), Ελλάκτωρ (2,48 ευρώ, +7,36%), Jumbo (10,10 ευρώ, +8,6%) και Τιτάνας (20,41 ευρώ, +8,51%). Αντίθετα στο υψηλό ημέρας και με σημαντικά ημερήσια κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group (27,28 ευρώ, +7,19%).

Επίσης η διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων και δημιουργία "ανοδικού μαξιλαριού" επανέφερε τα "μαγικά" και στις τελικές δημοπρασίες. Έτσι, ενώ στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης (κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο) βρισκόταν στις 945,55 μονάδες (+3,2%), μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 954,69 μονάδες με κέρδη 4,20%).



Από εκεί και πέρα το τελικό κλείσιμο των κλαδικών δεικτών του Χ.Α., όχι μόνο επιβεβαιώνει το μονομερές αγοραστικό ενδιαφέρον των ενεργών παικτών, αλλά δεν αφήνει και την παραμικρή αμφιβολία για την "εικόνα εγκατάλειψης" σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Έτσι, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,2%, ο FTSE25 με κέρδη 4,17% και ο Τραπεζικός δείκτης με κέρδη 5,99%, τα κέρδη του FTSE MidCap περιορίστηκαν στο 1,42%, ενώ ο δείκτης Μεσαίας - Μικρής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 0,98%.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των "καθυστερημένων αγοραστών" λειτούργησαν και οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες "ένα βήμα πιο κοντά βρέθηκαν Κυβέρνηση και τρόικα τουλάχιστον ως προς τον προϋπολογισμό του 2015. Από τα 3,6 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού που υποστήριζε η τρόικα πως υπάρχει το 2015, τώρα επέμεναν στα μισά. Για τα υπόλοιπα ζητούσαν διευκρινίσεις.

Η δεύτερη ενδοσυνεδριακή κορυφή σημειώθηκε μετά την δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία δεν αποκλείεται θεσμική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς πάντως την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει περιθώρια ουσιαστικής συναίνεσης με την Κυβέρνηση.

Από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση των αγοραστών δεν φάνηκε να πτοείται ούτε από την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ούτε από τις νέες πιέσεις στα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να προσεγγίζει το 8,4%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015 και παραμένει στον αέρα το πώς αυτές θα καλυφθούν, σενάριο που προκαλεί νευρικότητα στην Αγορά ομολόγων.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 8,27% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 11,27%, ενώ σε αρκετούς επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους τα διήμερα κέρδη είναι υψηλότερα του Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με στοιχεία της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me