22/10/14

Ψάχνει κατεύθυνση το ΧΑ, καταλύτης τα stress test...

Ανοιχτό στοίχημα αποτελεί  η περαιτέρω πορεία του ΧΑ, μετά την ισχυρή ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών, που έδωσε "ανάσα" στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά δεν αποκατέστησε τις προηγηθείσες τεράστιες ζημίες. 

Του Μπάμπη Νιάκα 
sofokleousin.gr

Η αγορά κινείται πλέον μεταξύ προσδοκιών για θετική έκβαση των stress test και υπολανθάνουσας ανησυχίας για τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. 


Εντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς ο ΓΔ  προσέγγιζε τις 1.000 μονάδες, που αποτελούν «ψυχολογικό όριο». 


Η εικόνα αυτή επιτείνει τον προβληματισμό και την επιφυλακτικότητα, περιορίζοντας τη διάθεση ανάληψης ρίσκου με νέες τοποθετήσεις, που θα συντηρούσαν την ανοδική δυναμική της αγοράς.

Παράλληλα όμως , υπάρχουν ακόμη προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης, με καταλύτη το θετικό κλίμα που δημιουργούν οι παρεμβάσεις στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ-ΕΚΤ και οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων ότι από τα stress test δεν θα προκύψουν μεγάλες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.

Η αξιοπιστία των stress test αμφισβητείται βέβαια πριν ακόμη ανακοινωθούν. Αυτό όμως δεν έχει μεγάλη σημασία  για την αγορά, καθώς δεν θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα κληθούν να καλύψουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Οι διιστάμενες προβλέψεις για το κλίμα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες, αποτυπώνονται στο ταμπλό,  με τις μεγάλες διακυμάνσεις και τις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης των βασικών δεικτών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Τα stress test  θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, καθώς αφ’ ενός  θα καταβληθεί προσπάθεια αξιοποίησης των αποτελεσμάτων τους προς δημιουργία θετικού κλίματος και αφ΄ετέρου η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους μπορεί να επηρεάσει την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Η μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο  στοιχείο και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, που ξεκίνησε με απώλειες, οι οποίες σταδιακά διευρύνθηκαν, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια έσπευδαν να κατοχυρώσουν κέρδη του προηγούμενου τριημέρου.

Στα χαμηλά ημέρας εκδηλώθηκε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ σε δεικτοβαρή blue chips  έγιναν παρεμβάσεις στήριξης από ισχυρά χαρτοφυλάκια.


Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -0,95% στις 985,46 μονάδες και εν συνεχεία ανέκαμψε στο +0,86%, στις 1.003,66 μονάδες. Νέο κύμα ρευστοποιήσεων προκάλεσε ξαφνικό "γύρισμα" προς τα χαμηλά ημέρας.  Ο ΓΔ έκλεισε -0,14% στις 993,71 μονάδες. Οριακές απώλειες σημείωσαν επίσης ο FT25 (-0,07%) και ο τραπεζικός δείκτης (-0.10%).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν Εθνική (+5%), Ελλάκτωρ και Τιτάν (+2,4%), Μυτιληναίος (+2,2%), ΕΧΑΕ, Intralot και ΟΠΑΠ (+1,6%).
Στον αντίποδα ΜΕΤΚΑ, Πειραιώς και Jumbo 4%%, ΕΥΔΑΠ -3,8%, Eurobank -2,4%


Η τελική εικόνα στο ταμπλό αντανακλά την υποβόσκουσα αβεβαιότητα και δείχνει ότι η αγορά δεν έχει βρεί ακόμη επίπεδα ισορροπίας. Σημαντική παράμετρος για τη συνέχεια θα είναι η «συμπεριφορά» των τραπεζικών μετοχών, που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ημερήσιας συναλλακτικής κίνησης και του τζίρου, δίνοντας κατά κανόνα κατεύθυνση στην  αγορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me