22/10/14

Χαλκευμένο το "διαβατήριο" που δίνει η ΕΚΤ στις τράπεζες!!

Πολιτικές πιέσεις, lobbying στη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, λογιστικές αλχημείες και ιδού τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ. 

Αφού ο Μάριο Ντράγκι έριξε λεφτά από το ελικόπτερο στις τράπεζες αγοράζοντας στοιχεία του ενεργητικού και μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια ακόμη δοκιμασία. 

Τα αποτελέσματα των stress tests δεν είναι πλέον αυτοσκοπός αλλά το κλειδί για την αποκατάσταση των σχέσεων με τις αγορές. 

Το διακύβευμα για την ΕΚΤ είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές ώστε το χρήμα να γίνει προσβάσιμο, φθηνό και διαφύγει η Ευρώπη από την παγίδα ρευστότητας.

 
Του Χρήστου Φράγκου
sofokleousin.gr

Για τις ελληνικές τράπεζες –και για κάποιες ακόμα- θα ανακοινωθούν περισσότερα στοιχεία από αυτά που προβλέπεται για την πλειονότητα, με στόχο την καλύτερη απεικόνιση της κατάστασής τους. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του Asset Quality Review, και το βασικό και ακραίο σενάριο των stress tests, ενώ για την ειδική ομάδα θα ανακοινωθούν επιπροσθέτως δυο ακόμα.


Παράλληλα στις τράπεζες θα δοθεί χρόνος 6 μηνών για την κάλυψη του βασικού σεναρίου και 12-16 μηνών για να ανταποκριθούν στο δυσχερές και στο «κρυφό» LCR.

Στο ήπιο σενάριο Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ η για την Εθνική Τράπεζα η ΕΚΤ δέχεται ότι το κενό θα καλυφθεί από την πώληση μέρους της συμμετοχής στη FinansBank καθώς και με την υλοποίηση των capital action plans.

Μικρή κεφαλαιακή ένεση θα χρειαστεί η Eurobank η οποία θα καλυφθεί από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως η Eurolife, ενώ μόνο αν καθυστερήσει πέραν των έξι μηνών θα αναγκαστεί να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου.

Οι τραπεζίτες όμως γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στο Liquidity Coverage Ratio της Βασιλείας ΙΙΙ, όχι στην πλήρη εφαρμογή του αλλά στη σταδιακή που ξεκινά στο 60% την 1 Ιανουαρίου του 2015. Για το λόγο αυτό αναβαθμίστηκε ατύπως η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

Σε αυτό το επίπεδο έχει ληφθεί υπό και η θετική επίδραση που προβλέπεται ότι θα έχει το σχέδιο για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και η βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στις αγορές.

Οι υπολογισμοί για το LCR έχουν γίνει με βάσει μικρότερο haircut επί των αντικειμενικών αξιών ακινήτων καθώς και με την αυθαίρετη υπόθεση ότι η αγορά του Real Estate δεν είναι παγωμένη αλλά κάνει πράξεις.


Η ΕΚΤ θα κρατήσει «κρυφό» Liquidity Coverage Ratio που απαιτεί από τη Βασιλεία ΙΙΙ και για το οποίο έχει δώσει συνοπτικά αποτελέσματα η BIS με βάσει τους ισολογισμούς της 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην γίνει σκληρότερη από τη Fed αλλά όχι και πιο χαλαρή από την Bank of England με στόχο οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πάρουν ένα ισχυρό διαβατήριο και να σπάσει ο φαύλος κύκλος.

Υπ αυτό το πρίσμα για τις ελληνικές τράπεζες λαμβάνονται υπόψη τα εν εξελίξει capital action plans, ενώ αξιολογούνται και τα business plans που προβλέπουν αύξηση στην παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου και βελτιστοποίηση της χρήσης δικτύων.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε όμως και π «μπαλαντέρ» του Μάριο Ντράγκι που δεν ήταν άλλος από την αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών ομολόγων, κίνηση που μείωσε το haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ και αποδέσμευσε πρόσθετα κεφάλαια 12-15 δισ. τα οποία εγγράφονται αναδρομικά στους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς τα σχετικά εχέγγυα είχαν υποβληθεί στις 31/12/2013.

Η ένεση ρευστότητας του Μάριο Ντράγκι σε συνδυασμό με την εγγραφή ως απαίτηση του αναβαλλόμενου φόρου βοηθούν τις τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους, ενώ η άτυπη πιστοληπτική αναβάθμιση θα οδηγήσει και στην αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων που έχουν ως collaterals στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Ετσι βελτιώνεται και το AQR, το οποίο έχει επίπτωση σε όλα τα σενάρια.

Η ΕΚΤ ευελπιστεί ότι το πλέγμα των ενεργειών –στις οποίες περιλαμβάνονται και τα stress tests- θα αποτελέσουν ταυτόχρονα την προμετωπίδα και την αμυντική γραμμή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ανάληψη της εποπτείας απευθείας από την ΕΚΤ και την SSM και η υποβάθμιση του ρόλου των εθνικών κεντρικών τραπεζών απέναντι στις συστημικές.

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή οι διοικήσεις των τραπεζών θα υπογράφουν το πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΕΚΤ, η αποδοχή του οποίου συνεπάγεται ένα νέο Μνημόνιο για κάθε τράπεζα που με τη σειρά του δίνει τα κλειδιά της εποπτείας στη Φρανκφούρτη.


Όπερ σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα χρειάζονται άδεια της ΕΚΤ για δράσεις στις οποίες θα εμπλέκονται συστημικές τράπεζες, άρα και στη μεταβολή του ισχύοντος ιδιοκτησιακού και διαχειριστικού καθεστώτος.

Στην πραγματικότητα εκτός από το διαβατήριο για τις αγορές η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες νέα υπηκοότητα καθώς και κηδεμόνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me