24/10/14

Oι Ειδικοί εκτιμούν [Στρατής Πολυχρονέας - Αναλυτής της Solidus Sec.]

Με επικρατέστερο σενάριο το θετικό, δηλαδή αυτό των χαμηλών κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών, μετά τη διενέργεια των τελευταίων "stress tests", φάνηκε να πορεύεται η Αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, "αγνοώντας" προς στιγμή την πολιτική αβεβαιότητα, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.


Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης να εξέλθει από το Μνημόνιο, έστω και με την πρόκριση μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης που υπαγορεύθηκε μετά τη σημαντική πίεση των Αγορών, προϋποθέτει τη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ, κάτι το οποίο βεβαίως δεν θα μπορέσει να συμβεί στην περίπτωση εκείνη που οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών είναι σημαντικές.

Ουσιαστικά λοιπόν την εβδομάδα που διανύσαμε ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή των 1000 μονάδων, καθώς πλην του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η στήριξη από ΕΚΤ και ΕΕ προς την Ελλάδα και τις Ελληνικές Τράπεζες.

Στην Αγορά ομολόγων το spread υποχώρησε στις 624 μονάδες (απόδοση 10ετούς 7,12%) από τις 807,6 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 17/10 (απόδοση 10ετούς 9,02%). Επειδή όμως την εβδομάδα που διανύσαμε πραγματοποιήθηκε και η πολύ σημαντική Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν φάνηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον διάθεση εκ μέρους τη Γερμανίας χαλάρωσης της λιτότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς των Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Σλοβενίας και Μάλτας, με τις δύο πρώτες Χώρες να έχουν υποβάλλει στοιχεία εκτός του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κατά συνέπεια με τις εξελίξεις να είναι ακόμα ρευστές στην ΕΕ, σχετικά με τους προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών, δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι το κλίμα βελτιώνεται υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο θα ευνοούσε και την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να έχει κλείσει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τα τέλη του έτους.

Επιπρόσθετα δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής και η αύξηση της γεωπολιτικής έντασης στην Κύπρο, καίτοι οι όποιες γεωπολιτικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες δεν έχουν επηρεάσει τις Αγορές, επί της ουσίας, σε εξωτερικό και εσωτερικό.

"Σε κάθε περίπτωση την προσεχή εβδομάδα σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν η γνωστοποίηση των 'stress tests' και η εκ νέου υποβολή των προϋπολογισμών του 2015 από τα Κράτη-Μέλη" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me