24/10/14

Μ.Χατζηδάκης: Την Δευτέρα το πρωί κλείνει ένας μεσοπρόθεσμος κύκλος


 ΧΑ: Λίγο μετά την λήξη της συνεδρίασης

Την Δευτέρα το πρωί κλείνει ένας μεσοπρόθεσμος κύκλος για την Ελληνική Αγορά που είχε ως επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο και τις εκτιμήσεις γύρω από τα "τεστ αντοχής" που θα ανακοινωθούν την Κυριακή το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας), επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.


Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ ευρώ, ο αναβαλλόμενος πιστωτικός φόρος και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους και της πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων, φαίνεται ότι ακύρωσαν τις αρχικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ περιορίζοντας αισθητά τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν πλέον αποδεσμευθεί από κινδύνους οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Επόμενος σταθμός των Τραπεζικών ισολογισμών είναι η διαχείριση του "βουνού" των επισφαλειών και η αναχαίτιση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο ρυθμός έχει μεν κορεστεί μαθηματικά, χωρίς όμως να εμφανίζει ακόμα την απαραίτητη αποκλιμάκωση που θα έδινε το στίγμα του γυρίσματος.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Τράπεζες διαπραγματεύονται στο 70% με 90% της ενσώματης καθαρής θέσης που δημοσίευσαν στο εξάμηνο.

Η ανάγνωση της –όπως όλα δείχνουν- υπέρβασης των "τεστ αντοχής" είναι θετική για τους εξής λόγους:

α) αφαιρεί ένα στοιχείο χρηματιστηριακού ρίσκου που δεν περιορίζεται μόνο στον Τραπεζικό κλάδο αφού κατά την διάρκεια των δύο πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου η Αγορά έδειξε αδυναμία

β) δίνει πολύ χρόνο στις Τράπεζες να επιλέξουν εκείνες τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα αντλήσουν νέα κεφάλαια, εφόσον προσφύγουν στις Αγορές

γ) τέλος ανοίγει την συζήτηση για την χρήση των κεφαλαίων (11,3 δισ ευρώ) που έχει το ΤΧΣ και αφορούν τα χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Μετά την ανακοίνωση των "τεστ αντοχής" το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατίθεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας και στην έκθεση της τρόικας.


Ωστόσο οι αβεβαιότητες που συνεπάγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενόψει της Προεδρικής εκλογής, αναμένεται να διατηρήσουν σε κάποιο βαθμό το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Αγορά, μετριάζοντας τον αντίκτυπο των θετικών νέων από τα "τεστ κοπώσεως".


"Θα αναμέναμε την Αγορά να κινηθεί με περισσότερη μετριοπάθεια τις προσεχείς ημέρες, εξομαλύνοντας κάποιες στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται σε επίπεδο αποτιμήσεων, κινούμενη περισσότερο επιλεκτικά ενόψει και των αποτελεσμάτων εννιαμήνου που ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me