2/10/14

Νέα… τρικλοποδιά στο Χρηματιστήριο


Δημοσιεύθηκε: 02 Οκτωβρίου 2014 
 

Δεν άρεσαν οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τράπεζες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό Νότο. Εξανεμίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του Γενικού Δείκτη. Υπεραπόδοση για Τιτάνα, ΟΠΑΠ, Jumbo και MIG. Τι φέρνει η συνέχεια. 
 

Συνεδρίαση "copy paste" της χθεσινής (δεύτερο συνεχόμενο "gravestone doji"), που εξέθεσε και σήμερα τους όποιους αγοραστές και ιδιαίτερα όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας και πλέον "τα τμήματα προσευχής στις ΑΧΕ είναι φουλ επανδρωμένα", με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να περιμένουν τα χειρότερα!


Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση είχε δύο όψεις, καθώς μετά το πρώτο διστακτικό ξεκίνημα και την πτωτική "ουρά" που έφερε τον Δείκτη στα χαμηλά ημέρας, τα "ηνία" της Αγοράς αφέθηκαν στους αγοραστές, στον απόηχο της χθεσινής κίνησης της Κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την τρέχουσα Βουλή και μάλιστα αμέσως μετά την έναρξη των διαδικασιών στις 6 Οκτωβρίου.



Η κίνηση αυτή είχε σαν στόχο να διαλύσει τις φήμες για πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα, να συσπειρώσει τους βουλευτές της, να δείξει πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κερδίσει λίγο χρόνο. 

Με την ίδια κίνηση θα κάνει μία πρώτη ανιχνευτική κίνηση στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών, όμως ο Φεβρουάριος δεν είναι μακριά και αυτό το τελευταίο διαπίστωσε πολύ γρήγορα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, μετά τον πρώτο "ενθουσιασμό" για απομάκρυνση των απόλυτα πρόωρων εκλογών.

Όμως πριν προλάβουν να κοπάσουν οι Κυβερνητικοί "πανηγυρισμοί", ήλθε το επόμενο χτύπημα για τον Κυβερνητικό συνασπισμό και αυτό δεν ήταν από κάποια νέα δημοσκόπηση, αλλά από τις δηλώσεις Draghi, όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων που θα διαρκέσει δύο χρόνια (ύψους περίπου 1 δισ ευρώ):

"Θέλουμε να είμαστε όσο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε Χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από "ΒΒΒ-", όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις. 

Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται εκεί θα έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι Χώρες αυτές θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε." τόνισε.

Οι δηλώσεις Draghi δεν ικανοποίησαν τις Αγορές με τις περισσότερες πιέσεις να σημειώνονται στις τραπεζικές μετοχές Ιταλίας και Ισπανίας και τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me