21/10/14

ΔΕΗ: Τα... παράξενα και τα... παράδοξα

ΔΕΗ: Εκεί που έχει φθάσει η αποτίμηση προεξοφλούνται σενάρια άλλων εποχών. 

Πλέον η αγορά έχει ενσωματώσει σενάρια καταστροφής, εκτιμώντας ότι όλες οι απαιτήσεις της εταιρίας θα χαθούν.

Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της εταιρίας είναι 12.500MW εκ των οποίων τα 10.644 αφορούν το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Ας υποθέσουμε ότι το 20% των μονάδων είναι εκτός λειτουργίας, χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να επανεκκινήσουν ή είναι οικονομικά ασύμφορες για να μπουν στην παραγωγή.

ΔΕΗ(Ι): Τα 10.000MW αγοράζονται σήμερα προς 652 χιλιάδες ευρώ το MW όταν η Qatar Petrolium Investments πλήρωσε 710 χιλιάδες ευρώ το MW για την απόκτηση του 25% τα θερμικής μονάδας του Ήρων ΙΙ...

Ενώ για ένα καινούργιο εργοστάσιο 664MWστην Πτολεμαΐδα η ΔΕΗ θα πληρώσει 1,6 δις ευρώ.

Και από τις δύο περιπτώσεις το δυναμικό της ΔΕΗ φαίνεται να υποεκτιμάται καθώς δεν υπολογίζεται το δίκτυο μεταφοράς ή η υδραυλική δυναμικότητα (3.018MW)..

Και η οποία σε καμμία περίπτωση δεν είναι μικρότερης αξίας από 2,0 εκατ. ευρώ ανά MW. 

ΔΕΗ(ΙΙ): Στην παραπάνω υπόθεση έχουμε ενσωματώσει και τις δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ οι οποίες στο τέλος του β’ τριμήνου ήταν 4,906 δις ευρώ.

Γιατί λοιπόν η αγορά συμπεριφέρεται έτσι; Οι λόγοι δεν είναι λίγοι και η επιχειρηματολογία όσων πουλούν αυτή την περίοδο ΔΕΗ σε αυτές τις τιμές έχει την βάση της στην… απραξία.

Αφενός η πώληση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ φαίνεται να ολισθαίνει πλέον προς το 2015. Άρα κάποια ανακούφιση στο θέμα του δανεισμού δεν φαίνεται επί του παρόντος ορατή.

Αφετέρου η αύξηση των ανείσπρακτων απαιτήσεων τρέχει με 100 εκατ. ευρώ το τρίμηνο χωρίς να διαφαίνονται σημάδια επιβράδυνσης ή αλλαγής τάσης.

ΔΕΗ(ΙΙΙ): Τέλος, η ΔΕΗ όπου έχει κατέβει σε δικαστική διαμάχη με κάποιο ιδιώτη έχει χάσει. Και αυτό αμέσως κάνει τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς σε ότι αφορά την πολιτική προβλέψεων της εταιρίας.

Ο μεγάλος πωλητής στην μετοχή πάντως λέγεται Silchester αφού έχει κατεβάσει την συμμετοχή του στο 10,02% από 13,8% που κατείχε πριν από ένα χρόνο 


  • (Τα σχόλια για την ΔΕΗ είναι... προσφορά του κ. Μάνου Χατζηδάκη)...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me