22/10/14

ΧΑ: Στασιμότητα και… νευρικότητα στο ταμπλό

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
  | Τελ. Ενημ.: 22 Οκτωβρίου 2014 - 18:43


Με εναλλαγές προσήμου η συνεδρίαση οδήγησε τελικά σε οριακές απώλειες τον Γενικό Δείκτη. Ισχυρή άνοδο για Εθνική, πτώση για Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ. Κατοχύρωση κερδών από τους βραχυπρόθεσμους. Τι έβγαλε το ταμείο του τριημέρου στα blue chips.
Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με οριακά αρνητικό πρόσημο, όμως η νευρικότητα ήταν έκδηλη σε όλη την διάρκεια της ημέρας και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις συχνές εναλλαγές προσήμων.
Πιο σταθερή, η "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς, καθώς οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, μετά τα πρώτα λεπτά "πήραν κεφάλι" και το διατήρησαν μέχρι τέλους (57 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών), ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών έφθασε και το ένα προς δύο.
Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν τυπική μέρα διόρθωσης, σε μία Αγορά "εθισμένη" σε υψηλό volatility.


Οι σημαντικές επιδόσεις αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων, κατά το τελευταίο τριήμερο, που έβαλαν στον πειρασμό κατοχύρωσης κερδών όσους κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σε συνδυασμό με την απόλυτη συναλλακτική απαξίωση σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, χαρακτήρισαν το σημερινό "σκηνικό" στο ταμπλώ του Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει δύο φορές "δοκιμαστικές πτήσεις" υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.


Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη και από τις επιδόσεις του προηγούμενου τριημέρου, με κέρδη μεγαλύτερα του 20% ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση οι Πειραιώς (+22,1%), Jumbo (+21%) και ΟΠΑΠ (+20,5%). Αντίθετα οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που είχαν τα μικρότερα κέρδη κατά το προηγούμενο τριήμερο ήταν οι Intralot (+8,4%), ΟΛΠ (+7,3%) και ΕΕΕ (+5,7%).
Από την άλλη, με την μεταβλητότητα να δηλώνει "παρούσα" σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, ακόμα και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα "κινδυνεύουν να εκτεθούν".
Έτσι όσοι κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις, προσαρμόζουν τις κινήσεις τους με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και μόνο.
Με βάση αυτά, το "stop" για όσους έχουν ανοίξει "long" θέσεις έχει ανέβει στις 302 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έχει σαν κοντινή στήριξη τις 315 μονάδες και κύρια τις 312 μονάδες. Η ζώνη 327 - 330 που δοκίμασε και σήμερα ο εν λόγω δείκτης δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ οι πιο συντηρητικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί και νέος θετικός καταλύτης προκειμένου η ανοδική αντίδραση θα επεκταθεί υψηλότερα από την ζώνη 325 - 330.
Από την άλλη για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πρόσφατης υποχώρησης της Αγοράς, αρκεί να τύχει αναφοράς πως ο ΚΜΟ των 200 ημερών, σε ωριαίο γράφημα, είναι στις 333 μονάδες και 5 μόλις συνεδριάσεις πριν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενδοσυνεδριακά, "έβλεπε" και τις 277,08 μονάδες.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σημαντική προσοχή χρειάζεται η ζώνη 1000 - 1035, καθώς σε αυτά τα επίπεδα, από όπου και ξεκίνησε να ανεβάζει στροφές η τελευταία πτωτική κίνηση, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων που περιμένουν πως και πως για να επιχειρήσουν "ηρωική έξοδο", αν το κλίμα της Αγοράς δεν δείχνει να υπάρχουν δυνατότητες για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, μία υποχώρηση του Δείκτη έως τις 960 μονάδες, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "διόρθωση εντός προγράμματος".
Ουσιαστικά από την στιγμή που και οι ταλαντωτές, τουλάχιστον σε ωριαίο γράφημα, είναι σε επίπεδα σημαντικά, δεν χρειάζεται να "κυνηγάμε τιμές".
Το να "μαντέψει" κάποιος πως ακριβώς θα κινηθεί η Αγορά είναι ανούσιο, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν την βραχυπρόθεσμη τάση δεν έχουν καμία σχέση με τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών, ενώ ένα απρόβλεπτο πολιτικό γεγονός, ή μία επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, μπορεί να "εκθέσει" κάθε τεχνική ανάλυση ανεπανόρθωτα.
Συμπερασματικά κάθε trader, ανάλογα με τον χρονικό ορίζοντα που κινείται, πρέπει να έχει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά.
Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από τους "ελεγχόμενους κραδασμούς" της σημερινής διόρθωσης τους "απορρόφησε" ο τίτλος της Εθνικής που έκλεισε στα 2,29 ευρώ (υψηλό ημέρας) με κέρδη 5,05%, στον απόηχο των επικείμενων εξελίξεων που θα αφορούν την θυγατρική Finansbank.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω αύξησης κεφαλαίου (μέχρι του ποσού των 715 εκατ. Τουρκικών λιρών) με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης θα διενεργηθεί η διάθεση ποσοστού έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank από την Εθνική. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να υιοθετηθούν ταχείες διαδικασίες, ώστε εφόσον υπάρξει αξιόλογο ενδιαφέρον η διάθεση να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.
Ο τίτλος της Εθνικής παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και για να αναστρέψει την υπάρχουσα τάση χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα των 2,53 ευρώ.
Πλην της Εθνικής, σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη (που δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το τελικό θετικό πρόσημο), έδωσαν και οι Τιτάν (+2,42%), ΟΠΑΠ (+1,66%), ΕΕΕ (+1,50%), Ελλάκτωρ (+3.35%), ΕΧΑΕ (+1,71%), Μυτιληναίος (+2,25%), Grivalia Properties (+1,84%), Intralot (+1,55%).
Θετικά μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί οριακά χαμηλότερα του 7%, όμως η νευρικότητα και οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών έπαιξαν καταλυτικότερο ρόλο στην τελική έκβαση της "μάχης".
Νεότερες και αξιοπρόσεκτες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την Εθνική (8,091 δισ) να περνά στην πρώτη θέση (από τρίτη) παίρνοντας ευδιάκριτη διαφορά, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Alpha Bank (7,687 δισ) και στην τρίτη θέση την Πειραιώς (7,444 δισ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me