31/10/14

Χ.Α.: - Ορατότης μηδέν (Το εβδομαδιαίο σχόλιο του Μ.Χατζηδάκη)

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ σχολιάζουν γράφοντας: Ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας σε απόδοση (-13,73%) για το Ελληνικό χρηματιστήριο από τον Ιούνιο του 2013 (-16,46%) συμπληρώνοντας ένα σερί επτά πτωτικών μηνών. 
 

Η εσωστρέφεια επανήλθε στην ελληνική αγορά πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι ίσως θα δικαιολογούσαν τα καλά νέα από τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών. 

Με σημείο αναφοράς το πολιτικό ρίσκο η μεταβλητότητα ήταν έντονη, οι τζίροι της αγοράς πολύ αυξημένοι και οι απώλειες σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένες στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η ταχύτητα και ο βαθμός στον οποίο η αγορά υποχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτονομημένη από την διεθνή τάση δείχνει ότι ο προβληματισμός των επενδυτών ενόψει των πολιτικών εξελίξεων είναι έντονος και έχει δύο βασικές εστίες:

α) Την έλλειψη σχεδίου ή αποδεκτού πλάνου εξόδου της χώρας από τις δανειακές συμβάσεις της Τρόικας
β) στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την προεδρική εκλογή ή τις πρόωρες εκλογές.

Η αγορά φαίνεται να αντιλαμβάνεται την δεύτερη παράμετρο ως φορέα καθυστερήσεων και αναβολών σε επίπεδο υλοποίησης διαρθρωτικών πολιτικών ή αποκρατικοποιήσεων..

Ενώ  οι τέσσερις μήνες που είναι ο μέγιστος χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής προέδρου είναι μια απαγορευτική συνθήκη σχεδιασμού κάποιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τοποθετήσεων στην ελληνική αγορά. 




Επιπλέον τέσσερις μήνες είναι θεωρητικά «άπειρος» χρηματιστηριακός χρόνος δεδομένων των παρελκόμενων κινδύνων που συνεπάγονται πιθανές αστοχίες σε έσοδα...

Στο κλείσιμο της συμφωνίας με την Τρόικα ή κάποια διόρθωση που θα προέλθει από την διεθνή τάση ενόψει του «κλεισίματος των βιβλίων» για το 2014.

Εφόσον κάποιος από τους δύο προαναφερθέντες παράγοντες αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα τότε η αγορά θα επαναπροσδιορίσει την στάση της απέναντι στις αποτιμήσεις...

Και θα αντιμετωπίσει με πιο θετική οπτική τις έντονες στρεβλώσεις που καταγράφονται σε πολλές –πλέον- δεικτοβαρείς μετοχές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών (852 μονάδες) μετά το «φιλί του αποχαιρετισμού» στην ζώνη των 1.000 μονάδων.

Η δομή και η ταχύτητα της υποχώρησης έχει αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των χαμηλών έτους ενώ οι ταλαντωτές είναι αποφορτισμένοι μετά την ανοδική  αντίδραση ως τις 1024 μονάδες.

Σε αυτή την κίνηση ενεργοποιήθηκε σήμα αγορών από τον MACD το οποίο ωστόσο έχει αποδυναμωθεί αισθητά και αρκεί μία οριακή πτωτική συνεδρίαση την Δευτέρα για να γυρίσει σε σήμα πώλησης.

Η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν εμπνέει ακόμα αισιοδοξία αφού η πίεση στο τζίρο είναι αισθητή και η μεταβλητότητα έντονη...

Ενώ ακόμα και στην συνεδρίαση εκτόνωσης της Παρασκευής η ανοδική αντίδραση ήταν πολύ μετριοπαθής για τα δεδομένα της πτώσης που είχε προηγηθεί.

Συμπερασματικά οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των πωλητών καθώς απουσιάζουν οι ενδείξεις που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις μιας πιο στιβαρής ανάκαμψης.

Υπό αυτό το πρίσμα θα αναμέναμε την αγορά να δοκιμάσει εκ νέου τις 850 μονάδες κατά τις προσεχείς ημέρες (Μάνος Xατζηδάκης - BETA AXEΠEY).


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me