13/9/14

Ο Ντράγκι ρίχνει 500 δισ. ευρώ στην αγορά

EUROGROUP

Αποφασισμένος να «τρέξει» ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα αγοράς εγγυημένων τίτλων εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά την αρνητική απάντηση στο αίτημά του από Γαλλία και Γερμανία. «Κλειδί» οι επενδύσεις για να αρχίσει να κινείται ξανά η οικονομία, τόνισε

Δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο για μείωση επιτοκίων, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι
Δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο για μείωση επιτοκίων, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι
Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «τρέξει» από τον Οκτώβριο, με ή χωρίς εγγυήσεις, ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα αγοράς εγγυημένων τίτλων (ABS), που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα, υπογράμμισε χθες από το Μιλάνο ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.
Αποκάλυψε επίσης ότι το μέγεθός του εν λόγω προγράμματος θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών αναλυτών, το «όπλο» που θα ρίξει ο «Σούπερ Μάριο» στην αγορά θα ανέλθει στα 500 δισ. ευρώ.
Με τις χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ συντήρησε ουσιαστικά την κόντρα με τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας, από τις οποίες έλαβε αρνητική απάντηση στο αίτημά του να υπάρξουν κρατικές εγγυήσεις ώστε να μπορέσει η ευρωτράπεζα να αγοράσει και πιο ριψοκίνδυνα κομμάτια τιτλοποιήσεων (τα mezzanine tranches).


Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου εξετάστηκαν τα νέα μέτρα της ευρωτράπεζας που έχουν στόχο τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο για μείωση επιτοκίων.
Δήλωσε δε ότι η λήψη νέων μέτρων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ισολογισμό της ΕΚΤ, υποδηλώνοντας προφανώς ότι τα περιθώρια δράσης της έχουν μειωθεί σημαντικά.
Παράλληλα, ο 67χρονος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια νομισματικού χαρακτήρα που να μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αν δεν πλαισιωθεί από τις πρέπουσες δομικές πολιτικές παρεμβάσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα αναλυτικά στη σημασία των επενδύσεων, καθιστώντας σαφές ότι «με την κρίση συνολικά, μειώθηκαν κατά 20% και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη μέχρις ότου η κατάσταση αυτή αλλάξει».
Οπως τόνισε, οι επενδύσεις είναι βασικής σημασίας για να μπορέσει να επιστρέψει ο πληθωρισμός σε πιο κατάλληλα επίπεδα και για να ξαναρχίσει να κινείται η οικονομία και να επιτευχθεί μείωση της ανεργίας. Ως εκ τούτου σχολίασε θετικά την απόφαση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εξαγγείλει τριετές πρόγραμμα επενδύσεων 300 δισ. ευρώ υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Δηλώσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, κατά τους οποίους η Ευρωζώνη εισέρχεται σε μια νέα φάση που οι προτεραιότητες αλλάζουν και από τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταφέρονται στην υποστήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Ειδικότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την ανάγκη η νομισματική πολιτική να συνδυαστεί με δημοσιονομική πολιτική, επενδύσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις. Συνεχίζοντας ο Ολλανδός αξιωματούχος αναγνώρισε πως μέσα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής επετεύχθη ο στόχος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πλέον η προσοχή της Ευρωζώνης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο επίτροπος Κατάινεν επισήμαναν ότι πρέπει να υπάρξουν σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, και όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς υπαναχωρήσεις στη δημοσιονομική πολιτική. «Δεν πρέπει να χάσουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία που τόσο δύσκολα χτίσαμε», ανέφεραν.
Οι 18 υπουργοί ανέλαβαν την ευθύνη να επεξεργαστούν σχέδια για τη μείωση των φορολογικών βαρών επί της εργασίας και να κοπούν οι μη παραγωγικές κρατικές δαπάνες.
Ως προς το επενδυτικό πρόγραμμα των 300 δισ. ευρώ, αυτό, όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αξιόλογες προτάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων διατυπώνονται ήδη από τη Γαλλία και την Ιταλία, στο στρατόπεδό τους προσχώρησε η Πολωνία, ενώ και μέσα στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές για αναπροσανατολισμό των διαρθρωτικών ταμείων σε μεγάλα έργα υποδομών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me