15/10/14

Πληρώνει η ΝΔ? Οταν τα κόμματα γίνονται προβληματικές «επιχειρήσεις»

Οι τράπεζες έχουν «βραχυκυκλωσει» με τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και τα stress test, το χρήμα στην αγορά σπανίζει και χιλιάδες επιχειρήσεις "πνίγονται" από έλλειψη ρευστότητας, ενώ θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με λίγη χρηματοδοτική βοήθεια.


Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες φαίνεται παράλογο, σκανδαλώδες και προκλητικό να χορηγούνται νέα δάνεια σε κόμματα – τα οποία μάλιστα είναι ήδη υπερχρεωμένα και βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 
Του Χ. ΝΙΑΚΑ
sofokleousin.gr

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα. Εκεί αναφέρθηκε ότι η ΝΔ πήρε πέρυσι καινούργια δάνεια 14,6 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ήδη ανεξόφλητες υποχρεώσεις 146,3 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες – και είναι αμφίβολο αν τις εξυπηρετούσε.

Αμφίβολο είναι και τώρα αν πληρώνει τοκοχρεολυτικές δόσεις. Το πιθανότερο είναι να αναχρηματοδοτούνται τα παλιά δάνεια και η διόγκωση των τραπεζικών υποχρεώσεων να συνεχίζεται με προσθήκες τόκων και νέου δανεισμού.

Αλλωστε, όπως δείχνει ο ισολογισμός του, το κυβερνών κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα όχι  να πληρώνει δάνεια, αλλά ούτε καν να καλύπτει τα τρέχοντα λειτουργικά του έξοδα. Είναι πιο ελλειμματικό και απ’ το… Ελληνικό Δημόσιο όταν έμπαινε υπό τη σκέπη της τρόικας για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η ΝΔ κρέμεται κυριολεκτικά από τη «μεγαλευσπλαχνία» των τραπεζιτών. Αν αποφάσιζαν να την αντιμετωπίσουν με τραπεζικά κριτήρια, θα έκοβαν αυθωρεί τη χρηματοδότηση και θα καθιστούσαν άμεσα απαιτητό όλο το παλιό της χρέος.

Διότι με τα οικονομικά στοιχεία (έσοδα-έξοδα) που παρουσιάζει το κόμμα, είναι κάτι σαν τον ορισμό της θνήσκουσας προβληματικής επιχείρησης: Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια, ή τουλάχιστον να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του χωρίς νέο δανεισμό.

Πέρυσι η ΝΔ είχε συνολικά έσοδα 14,8 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 10,7 εκατ. ήταν κρατική χρηματοδότηση)

Τα έξοδα της ήταν ακριβώς διπλάσια: 28,9 εκατ. ευρώ.
Η «τρύπα» καλύφθηκε από τις τράπεζες, με νέα χρηματοδότηση.  Στον ισολογισμό του κόμματος φαίνεται ότι η ΝΔ πήρε (σε νέα δάνεια) 14,6 εκατ. ευρώ περισσότερα απ΄όσα έδωσε  για τόκους και δόσεις  αποπληρωμής παλαιών δανείων.

Είναι σαν κάποια επιχείρηση να έχει έξοδα 100, πωλήσεις 50, και να έρχονται οι τράπεζες να της καλύψουν με δάνεια το έλλειμμα των 50, χωρίς προοπτική να τα πάρουν πίσω.

Ιδια και χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει διαβεί προ πολλού την πόρτα της χρεοκοπίας. Αν ήταν επιχείρηση, οι τράπεζες θα του είχαν κατάσχει ακόμα και την… ταμπέλα.

Ο πρώην και ο νυν Διοικητής της ΤτΕ έχουν προτρέψει επανειλημμένα τις τράπεζες να «βγάλουν απ’ την πρίζα» τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις – να σταματήσουν δηλαδή να τις χρηματοδοτούν και να μοιράσουν τη σπανίζουσα ρευστότητα σ’ εκείνες που θα μπορέσουν να σταθούν τα πόδια τους.
Είναι η απόλυτη οικονομική λογική, όσο κι αν φαίνεται σκληρό να οδηγείς σε «ευθανασία» τους «μελλοθάνατους».

Μάλλον όμως δεν μπορεί να ισχύσει και για τα κόμματα. Υπάρχουν άλλοι, προφορότεροι τρόποι για την εξυγίανση του συστήματος. Αυτή τη δουλειά δεν θα την αναλάβουν οι τράπεζες...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me