20/9/14

Lady Gaga. Μερικές φορές τα “σούργελα” κερδίζουν

Το ONEMAN ήταν στο ΟΑΚΑ και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα για εκείνη που κάποιοι αποκαλούν φαινόμενο και κάποιοι “σούργελο”.
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσεγγίσεις μία γυναίκα η οποία στα 28 της έχει καταφέρει σύμφωνα με μία εκτίμηση του 2011 να αξίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. Μπορείς να την αντιμετωπίσεις ως pop star, μπορείς να την αντιμετωπίσεις ως μουσικό, μπορείς να την αντιμετωπίσεις και ως celebrity γιατί αυτό είναι που φαίνεται να υπερτερεί, τουλάχιστον στα μάτια εκείνων που δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά μαζί της.

Η Gaga ήρθε στην Ελλάδα για μία συναυλία με μεγάλο χορηγό την COSMOTE και μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου να μαζεύονται στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ήταν ασφυκτικά γεμάτο; Όχι. Αλλά θα μου έκανε και εντύπωση αν ήταν. Δεν γεμίζεις εύκολα το Ολυμπιακό Στάδιο.


 Χθες το βράδυ λοιπόν, στα περίπου 20 μέτρα από την εντυπωσιακή σκηνή που στήθηκε στο εσωτερικό του Ολυμπιακού σταδίου, παρατηρούσα την Gaga στο χταποδοκορμάκι της, τους χορευτές της, τα σκηνικά της. Και κάτι όπως σε κάθε της εμφάνιση δεν μου πήγαινε πολύ καλά.

Κι εκεί που πήγα να υποδυθώ τον γεροπερίεργο 60άρη που δεν καταλαβαίνει γιατί τα παιδιά του λιώνουν στο Xbox και να σχολιάσω, κοίταξα απλά τριγύρω μου.

Και μέσα σε λίγη ώρα σκεφτόμουν ότι αυτό που εγώ μπορεί να μην καταλάβαινα, ήταν για κάποιον άλλον η καλύτερη βραδιά της ζωής του, αυτό που εμένα μπορεί να μου φαινόταν ένα ωραίο τραγούδι, για κάποιον ήταν αυτό που ακούει στο repeat για να κοιμηθεί, αυτό στο οποίο εγώ λίκνιζα άβολα τα γόνατα, κάποιον τον έκανε να σηκώνεται 40 εκατοστά από το έδαφος σε κάθε beat.



Αυτή που κάποιοι ονομάζουν “σούργελο”, είναι για κάποιους άλλους η μεγαλύτερη pop star της εποχής, η νέα Madonna, η νέα δεν ξέρω κι εγώ ποια.

Και χθες βράδυ ένιωθα ότι το “μην κρίνεις αυτό που δεν καταλαβαίνεις” είναι η ατάκα που ταιριάζει στη Lady Gaga καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη.
 Και είναι ενδεχομένως και η ουσία της όποιας φιλοσοφίας έχει αναπτύξει η ίδια μέσα από τα τραγούδια της και την πολιτική της (με την ευρύτερη έννοια) στάση.

Παραμένοντας πιστά δίπλα στους ομοφυλόφιλους και σε όσους άλλους παραμερίζονταν παραδοσιακά από την κοινωνία. Οι υψωμένες γροθιές στα λόγια της, οι φωνές και τα βλέμματα των ανθρώπων που ήταν γύρω μου με έκαναν να σκεφτώ ότι θέλει πολύ μεγαλύτερο θάρρος να λατρεύεις κάποιον από το να τον κράζεις.

Δεν έχει σημασία γιατί κάποιος αποκαλεί τη Gaga σούργελο. Το κάνουν πολλοί. Κάποιοι γιατί πραγματικά το πιστεύουν και καλά κάνουν. Αλλά οι περισσότεροι γιατί ζουν σε μία κοινωνία που το διαφορετικό είναι απαραίτητα δαιμονοποιημένο. Αν δεν ήταν βέβαια η Gaga το διαφορετικό, ενδεχομένως δεν θα μάζευε και τόσο πολύ κόσμο σε κάθε στάση στην παγκόσμια περιοδεία της.
Αναρωτιόταν μια φίλη μου γιατί έχει τέτοιο πάθος για την Ελλάδα.

Κι αν όλα αυτά με τη σημαία και τα ελληνικά τα κάνει σε κάθε συναυλία αλλάζοντας απλά σημαίες και λόγια. Αλλά δεν έχει ειλικρινά καμία απολύτως σημασία. Ακόμα κι αν αυτή η συναυλία, το πάθος που έβγαλε στη σκηνή και η υπέρμετρη αγάπη για την Ελλάδα, ήταν καθαρά επαγγελματικά, χωρίς συναίσθημα, δεν έχει καμία σημασία. Γιατί επιτέλεσαν τον σκοπό τους.


Παιδιά με βαμμένα πρόσωπα φώναζαν το όνομά της, οι φυσιοθεραπευτές θα έχουν πολλή δουλειά από Δευτέρα με τόσο χοροπηδηχτό και πάρα πολύς κόσμος έπαιρνε από το είδωλό του την επιβεβαίωση που ζητούσε. Για αυτά που πρεσβεύει, τραγουδά και αγαπά.

Δεν με νοιάζει αν το γράμμα που διάβασε, κάνοντας αρκετούς πέραν της ίδιας να δακρύσουν, ήταν αληθινό ή μέρος του show. Και πάλι δεν έχει σημασία. Γιατί είναι πολύ πιο σημαντικό να ακούς ένα μήνυμα κατά του bullying από έναν άνθρωπο που λατρεύεται για τη διαφορετικότητά του, από το να το ακούς π.χ. από την (αγαπημένη, να τα λέμε κι αυτά) Μαίρη Συνατσάκη που όμως λατρεύεται για την κανονικότητά της.

Η Lady Gaga έδωσε ένα πάρα πολύ ωραίο show. Θα διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σε κάποιο από τα άλλα αφιερώματα για εκείνη. Και όσο δύσπιστους κι αν έβλεπα μερικούς πριν ξεκινήσει η συναυλία, τους έβλεπα όλους να χορεύουν λίγη ώρα αργότερα.

Δεν ξέρω αν η Lady Gaga είναι η επόμενη Madonna ή έστω η pop star των '10s. Κι ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να την κρίνω μουσικά. Ξέρω ότι πέρασα πολύ ωραία στην συναυλία που προσέφερε η COSMOTE στο ελληνικό κοινό και ξέρω ότι έχω μια λίστα με τουλάχιστον 15 ονόματα που θα ήθελα να δω τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Η Gaga κέρδισε
 Κέρδισε τον κόσμο με την εμφάνισή της, κέρδισε τους ίδιους τους φαν της ανανεώνοντας την πίστη τους σε εκείνη, κέρδισε το στοίχημα σε μια χώρα που έχει μάθει μόνο να κρίνει και να γελά. Το αν είναι σούργελο ή όχι ας το αποφασίσει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για τον εαυτό του.
Δεν έχω δει πάντως και πολλά σούργελα σε αυτή τη ζωή να γεμίζουν το ΟΑΚΑ

  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me