Την ώρα που τα ευρήματα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξάπτουν τη φαντασία εκατομμυρίων ατόμων και προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον, τα σενάρια για το ποιος μπορεί να έχει ταφεί εκεί δίνουν και παίρνουν.

Και ο γνωστός αιγυπτιολόγος – ιστορικός και συγγραφέας βιβλίου για τον τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Andrew Chugg διατύπωσε μία άποψη που θα προκαλέσει αίσθηση. Ειδικότερα, μιλώντας στο Discovery Channel, εκτίμησε ότι ο τάφος ανήκει είτε στην μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα είτε στη γυναίκα του, Ρωξάνη είτε και στις δύο.
«Οι Καρυάτιδες είναι πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα. Το γεγονός πως τώρα έχουμε ένα δεύτερο ζευγάρι θηλυκών φυλάκων του τάφου, δίνει ώθηση στην εικασία ότι πρόκειται για τον τάφο μιας σημαντικής βασίλισσας», εξηγεί.
Σημείωσε, δε, πως οι σφίγγες είναι χαρακτηριστικό σύμβολο των Μακεδόνων από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. και δεν ήταν συχνές σε τύμβους εκείνης της περιοχής, βρέθηκαν όμως σε δύο τάφους στη Βεργίνα – ο ένας εκ των οποίων αποδόθηκε στη γιαγιά του Μεγάλου Αλέξανδρου, την Ευρυδίκη.
Η Ολυμπιάδα είναι η επικρατέστερη «ένοικος» του Τάφου της Αμφίπολης, καταλήγει ο αιγυπτιολόγος, με την Ρωξάνη να έρχεται δεύτερη, αν και δεν αποκλείει να είναι θαμμένες τελικά και οι δυο εκεί.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας.
Ο αρχαιο-ελληνικός ρόδακας ήταν αρχικά στολίδι στα διαδήματα των βασιλισσών των Μυκηναίων. Στην κλασσική περίοδο, οι ρόδακες κοσμούσαν τις οροφές των ιερών της Αφροδίτης, των Ασκληπιείων, τις τοιχογραφίες σπιτιών αρχόντων και ήταν διάδημα της Άρτεμης και της Αφροδίτης. Ρόδακας ήταν και η βάση του «Ήλιου της Βεργίνας» των Μακεδόνων Βασιλέων.
Ο αρχαίος-ελληνικός ρόδακας είχε σχήμα μικρού ρόδου (τριαντάφυλλου), με ανοιγμένα και στρογγυλά στις άκρες τα φύλλα του, περιβάλλονταν από κύκλο και ήταν χαραγμένος πάνω σε πέτρα ή μάρμαρο ή από χρυσό. Τα φύλλα του στην αρχή ήταν τέσσερα και στη συνέχεια επτά, δώδεκα και δέκα έξι στην Μακεδονική περίοδο.