30/9/14

Αρνητικό ρεκόρ διετίας στο Χρηματιστήριο

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 30 Σεπτεμβρίου 2014 - 18:02


Με απώλειες 8,63% έκλεισε ο Σεπτέμβριος για τον Γενικό Δείκτη. Ανάλογες οι απώλειες στο εννεάμηνο. Με υψηλό τζίρο ανέκαμψε ελαφρά σήμερα η αγορά. Υπεραπέδωσαν Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος. Η εικόνα στις τράπεζες και πώς προδιαγράφεται η συνέχεια. 
 
Ο Σεπτέμβριος ακολούθησε την "πεπατημένη" των προηγούμενων πέντε μηνών και έτσι οι πτωτικοί μήνες συμπλήρωσαν "ομάδα βόλεϊ" καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ διετίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" έξι συνεχόμενους πτωτικούς μήνες από την περίοδο Φεβρουάριος έως και Σεπτέμβριος 2011, όταν και συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες αρνητικές μηνιαίες μεταβολές.
Για τους "λάτρεις" των στατιστικών, ο μήνας που μόλις ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 8,63% και από τον Τραπεζικό δείκτη 8,74%.
Η συμπλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 8,7% και τον Τραπεζικό απώλειες 19,41%.
Μετοχή του εννεαμήνου ο Ακρίτας, με κέρδη 140%.
Οι αθροιστικές απώλειες των έξι πτωτικών μηνών, για τον Γενικό Δείκτη φθάνουν στο διόλου ευκαταφρόνητο 20,52%, ενώ μία ματιά στο εξαμηνιαίο διάγραμμα, επιβεβαιώνει την κρατούσα πλαγιοπτωτική τάση.

Η εξαμηνιαία πτώση για τον ΓΔ


Χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν ανοδικά διαλείμματα, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όπως το σημερινό, το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι δεν αλλάζει αν ο FTSE25 δεν πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 379 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 1165 μονάδων, με ενδιάμεση τεχνική αντίσταση στις 1128 μονάδες.
Πλέον μένει να δούμε αν τα επίπεδα του 1050-1028 μπορούν να δώσουν κάποια αντίδραση, σαν επίπεδα προηγούμενων χαμηλών. Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, η πίεση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί, σε συνδυασμό με την τελευταία ημέρα του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, έγιναν αφορμή για ισχνή αντίδραση και ενεργοποίηση ενστίκτων αυτοσυντήρησης που συνοδεύτηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, καθώς οι εν δυνάμει πωλητές την εξέλαβαν σαν καλή ευκαιρία μείωσης θέσεων, χωρίς περαιτέρω πίεσης των τιμών.
Της ανοδικής αντίδρασης ηγήθηκαν οι Τραπεζικοί τίτλοι, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,42% του Τραπεζικού δείκτη και οι μετοχές εταιρειών που πιέστηκαν σημαντικότατα κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.
Από την άλλη, μάλλον δεν έδειξαν διάθεση να δώσουν "βοήθειες" στον Δείκτη οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί με την σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. να κέρδισε χρόνο, αλλά σίγουρα δεν κέρδισε νέους επενδυτές και επειδή η Αγορά σπάνια κάνει λάθος, είναι πασιφανές ότι το πρώτο, βασικότερο και πλέον καθοριστικό "βαρίδι", είναι η αβεβαιότητα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις
Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν "βλέπει" τις ειδήσεις εκείνες που θα βγάλουν από το επίκεντρο της προσοχής τον φόβο των πρόωρων εκλογών.
Επιπλέον η άνοδος- από τα πρόσφατα χαμηλά - των spreads των Ελληνικών ομολόγων έχει αρχίσει να προβληματίζει τους οικονομικούς παράγοντες και λειτουργεί ως τροχοπέδη στα σχέδια τους να βγουν στις Αγορές ζητώντας χρήματα με μεγαλύτερο ορίζοντα ωρίμανσης και χαμηλότερο κόστος.
Εν τω μεταξύ, η "αναταραχή" στην Αγορά ομολόγων συνεχίστηκε και σήμερα, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους να φθάσει μέχρι το 6,73%, για να υποχωρήσει αργότερα προς το 6,56%.

Από την άλλη η Κυβέρνηση αδυνατεί να επιχειρήσει "αντεπίθεση" και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων έτσι ώστε να καλύψει τον χαμένο χρόνο.

Η "αποκαθήλωση" του Έλληνα επενδυτή, σε συνδυασμό με την "ποινικοποίηση" της ανόδου στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης που προηγήθηκε, έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου "παράδοση" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα ξένα κερδοσκοπικά, κυρίως, funds κατατάσσοντάς το ως τη μοναδική Ευρωπαϊκή Αγορά, όπου οι ξένοι επενδυτές έχουν στην κυριολεξία το "πάνω χέρι".

Η πλήρη απουσία ενεργών Ελληνικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων μακρόπνοης διάρκειας έχει επιφέρει την αυτονόητη έλλειψη "αντικραδασμικών ελατηρίων" στην οποιαδήποτε απόφαση ρευστοποιήσεων από τους ξένους που συνεχίζουν να κινούνται γρήγορα, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Από την άλλη, λόγω της αντίστροφης νομισματικής πολιτικής σε FED και ΕΚΤ πολλά Αμερικάνικα funds, σπεύδουν να καταγράψουν τα κέρδη τους πριν αυτά απομειωθούν περαιτέρω από την πτώση του ευρώ και την εντυπωσιακή κούρσα του δολαρίου.

Οι ξένοι διαχειριστές αισθάνονται εγκλωβισμένοι από τις τοποθετήσεις τους στο Χ.Α., καθώς η εγχώρια Αγορά δεν έχει το απαιτούμενο βάθος που θα τους επέτρεπε την "κυριλέ" μείωση θέσεων, χωρίς να δημιουργηθεί "συνωστισμός στην θύρα εξόδου" (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και οι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες ημερήσιες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στα Τραπεζικά warrants, τα οποία ξεκίνησαν με σημαντικές πιέσεις.

Έτσι ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής κινήθηκε μεταξύ 0,3900 (-5,57%) και 0,4600 ευρώ (+11,38%), της Πειραιώς μεταξύ 0,3800 ευρώ (-7,32%) και 0,4470 ευρώ (+9,02%) και της Alpha Bank μεταξύ 1,2700 ευρώ (-2,31%) και 1,3900 ευρώ (+6,92%). Τα warrants των Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν στο υψηλό, ή πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής, σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me