2/9/14

«Μαφία» αναλυτών λυμαίνεται το Χρηματιστήριο

Καταδικάζουν εταιρίες σε αφάνεια, καθοδηγούν κεφάλαια και χειραγωγούν μετοχές με όπλο τις εκθέσεις
Δημοσιεύθηκε: 02 Σεπτεμβρίου 2014, 01:02 , Τελευταία Ενημέρωση: 02/09/2014, 09:29
 
«Μαφία» αναλυτών λυμαίνεται το Χρηματιστήριο
Τι κι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο, τι κι αν έχει υιοθετηθεί πλήρως η οδηγία MiFid, τα λόμπι και τα κοράκια του Χρηματιστηρίου επιμένουν να παίζουν το δικό τους παιχνίδι καταδικάζοντας μετοχές αξιόλογων εταιριών στην αφάνεια και πριμοδοτώντας άλλες με αμφιλεγόμενα μεγέθη και προβλήματα κρυμμένα κάτω από το χαλί.

Του Χρήστου Φράγκου

Η καλοστημένη μπίζνα των χρηματιστηριακών λόμπι οδηγεί κεφάλαια σε συγκεκριμένες μετοχές, παράγοντας ανταλλάγματα για τους ίδους.

Αναλυτές ωραιοποιούν οικονομικά στοιχεία εξωραΐζοντας την αλγεινή εικόνα των ισολογισμών, ενώ παράλληλα επιλέγουν να αγνοήσουν άλλες υγιείς και με παραγωγική δραστηριότητα επιχειρήσεις.


Ετσι επιτυγχάνουν να ελέγξουν απόλυτα τη ροή κεφαλαίων, να χειραγωγήσουν τις τιμές μετοχών και να δημιουργήσουν κύκλωμα-σπείρα που λυμαίνεται το ΧΑ.

Ετσι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αυτοεξορίζεται στο περιθώριο, οι ξένοι ασχολούνται μόνο με μετοχές που τους "ταΐζει"το αυτοκαταστροφικό χρηματιστηριακό λόμπι, επενδύοντας και χάνοντας κεφάλαια λόγω έλλειψης στοιχείων, γνώσεων και υπό τη χειραγώγηση συγκεκριμένων ομάδων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Πλαστικών Κρήτης, μιας δυναμικής εταιρίας με καλές και συνεχώς βελτιούμενες επιδόσεις, που η μετοχή της παρουσιάζει ελάχιστη συναλλακτική κίνηση, επειδή δεν βρίσκεται στις λίστες αυτών που "καθοδηγούν" την αγορά.

Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας είναι πραγματικά όαση μέσα στην έρημο, το success story που εναγωνίως επιζητά η κυβέρνηση, αλλά η επιλογή της διοίκησης να μην παίξει στο στημένο παιχνίδι των λόμπι έχει καταδικάσει τη μετοχή στο περιθώριο...

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ακραίων εξόφθαλμων στρεβλώσεων, όπου εταιρίες αποτιμώνται  λιγότερο κι απ' τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Το sofokleousin.gr έχει επισημάνει πολλές φορές αυτά τα φαινόμενα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, αλλά οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν και εθελοτυφλούν, συμβάλλοντας στην συνεχή απαξίωση της αγοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me