7/9/14

«Μην το πάρεις προσωπικά, όλους τους κλέβω»

Photo: Heating Oil/Flickr
  • Photo: Heating Oil/Flickr
    Tassos Telloglou - protagon.gr 



Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έδειξαν και πάλι το πόσο προσεκτικός πρέπει να είναι κάποιος όταν ανακοινώνει ή σχεδιάζει να ανακοινώσει φορολογικές διορθώσεις. Και ο κ. Σαμαράς ήταν πράγματι προσεκτικός, Μίλησε στα πλαίσια του δυνατού. 

Απέφυγε τις «ηρωικές» αλλά πολυέξοδες, όπως μας έχει δείξει η εμπειρία των προηγούμενων 4 ετών, μονομερείς εξαγγελίες, τις υποσχέσεις χωρίς λεφτά. Ενώ τα σπρέντ των ελληνικών ομολόγων έχουν κατέβει κάτω από το 4% και οι συνομιλίες για το χρέος έχουν δρομολογηθεί για τον σωστό χρόνο -μέσα Νοεμβρίου- απέφυγε να υπονομεύσει το μείζον για το έλασσον.

Μίλησε για φορολογικές αλλαγές -όχι για νέο φορολογικό- στις άκρες του πλαισίου που είχαμε, καθαρίζοντας τα «ξέφτια» (εισφορά αλληλεγγύης), ενώ προανήγγειλε ένα νέο ανώτατο συντελεστή στο εισόδημα (32%) αφήνοντας πίσω το απραγματοποίητο «φλατ ταξ» 15% (ενιαίος συντελεστής που είναι αντίθετος στην προοδευτική φορολόγηση).

Η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% αποτελεί την πιο συγκεκριμένη εξαγγελία που θα βοηθήσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Προφανώς θα πάρουν και το επίδομα για να μπορέσουν να αγοράσουν καύσιμα σε μια τιμή γύρω στα 80 λεπτά το λίτρο.

Άκουγα τις εξαγγελίες Σαμαρά με έναν φίλο. Όταν τελείωσε μου είπε: «το μέτρο για το πετρέλαιο είναι καλό, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Πέρσι προμηθεύτηκα από έναν φίλο, ή έτσι τον νόμιζα. Μου είπε ότι μου έβαλε 700 λίτρα αλλά μου είχε βάλει 630. Το μέτρησα και βρήκα τη διαφορά. Τον πήρα και του είπα "Μου χρωστάς 70 λίτρα. Με έκλεψες".

- Ξέρεις, μην το πάρεις προσωπικά, όλους τους κλέβω. Θυμήσω την επόμενη φορά να σου βάλω επιπλέον 70 λίτρα. Να ξέρεις ότι το 10% το κάνω μόνο σε φίλους, άλλους τους κλέβω περισσότερο...



Όταν ήρθε στο σπίτι, μου εξήγησε ότι συγκεντρώνοντας ποσότητες άπο εκείνες που κλέβει φτιάχνει ένα δεύτερο pool καυσίμων που είναι η "καβάντζα" του, με βιβλία, φορτώσεις και όλα τα συναφή. Είναι η επιχείρηση από την οποία κερδίζει. Και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε με τα μέτρα Σαμαρά...» είπε ο φίλος μου.

Για να αλλάξει αυτό θα έπρεπε το κράτος να έχει προχωρήσει το σύστημα εισροών-εκροών (που η εγκατάστασή του δεν έχει καν αρχίσει) στους χονδρεμπόρους του πετρελαίου θέρμανσης. Τρία χρόνια πέρασαν από την εξαγγελλία του συστήματος και τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα απ' ό,τι το 2011, καθώς όλοι μπορούν να συνεχίσουν να κλέβουν όλους, με τους πρατηριούχους των αστικών κέντρων να έχουν ένα λίγο μεγαλύτερο ρίσκο.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me