16/9/14

Η αγορά φοβάται πολιτικές εξελίξεις σύντομα – Οι σκέψεις για… αιφνιδιασμό από τον κ. Σαμαρά - Σε κρίσιμες στηρίξεις πλέον οι δείκτες του Χ.Α.

Αpostolos Skoumpouris

  (Πριν από 1 ώρα)



Αποκομμένη από ειδήσεις – θετικές ή αρνητικές είναι η αγορά εσχάτως, συμπληρώνοντας χθες την 6η πτωτική συνεδρίαση στις εφτά τελευταίες, με το Γενικό Δείκτη να έχει απώλειες 6,18% αυτό το διάστημα, τον FTSE 25 -6,20% και τον τραπεζικό -8,03%
Η αγορά πλέον βρίσκεται σε κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις και στους τρεις κύριους δείκτες της, οπότε το ενδεχόμενο αντίδρασης – αυτοσυντήρησης υπάρχει. 
Από εκεί και πέρα, η… πεισματική πτώση της αγοράς εσχάτως και η αδυναμία – έως τώρα - αντίδρασης παρά το -3% της περασμένης εβδομάδας, έγκεινται στο φόβο πολιτικής… εκτροπής, πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αβεβαιότητα όλου του επενδυτικού – οικονομικού συστήματος.

Η κυβέρνηση δείχνει σαφή σημάδια κόπωσης, τόσο στις τάξεις της Ν.Δ. όσο και στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, όπου οι διαμάχες έχουν πάρει συστημικό χαρακτήρα, χωρίς να μπορούν να προβλεφθούν εξελίξεις.

Παράλληλα, εσχάτως έχουν πληθύνει οι εισηγήσεις, προτάσεις, εκκλήσεις προς τον πρωθυπουργό να επισπευσθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, στη λογική του ότι είναι να γίνει, να γίνει μια ώρα αρχύτερα. 
Κορυφαία στελέχη όπως Μ. Χρυσοχοΐδης, Ντ. Μπακογιάννη αλλά και άλλοι έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της… επιθετικής προσέγγισης στο θέμα της διαδικασίας εκλογής προέδρου, παροτρύνοντας εμμέσως τον κ. Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Κάποιοι κύκλοι λοιπόν τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο αιφνιδιασμός από τον πρωθυπουργό και να φέρει ζήτημα εκλογής προέδρου «πακέτο» με την ψήφιση του προϋπολογισμού εντός του Νοεμβρίου.  
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει – ούτε έχει αποκλείσει εντελώς αυτό το ενδεχόμενο, «ζυγίζοντας» έως την τελευταία ώρα τις πιθανότητες και τη «δύναμη» των βουλευτών που θα επιδοκιμάσει την όποια επιλογή.

Στα θετικά της επίσπευσης της διαδικασίας ψήφισης προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι ο αιφνιδιασμός των υπολοίπων κομμάτων (και βουλευτών βεβαίως) που σε καμιά περίπτωση δε θα έχουν οργανωθεί για να μπουν σε περιπέτειες… εκλογών, άρα θα συγκλίνουν στην ψήφιση. 
Επίσης στα θετικά θα είναι ότι θα πάψει η χώρα να σέρνεται – κατά το κοινώς λεγόμενο – σε μακρά προεκλογική περίοδο και στην αβεβαιότητα και θα υπάρξει νέο ανασκούμπωμα, με στόχο τα καλύτερα νούμερα στην οικονομία, τη νέα έξοδο στις αγορές και την τακτοποίηση του χρέους. Με αυτά τα όπλα, η κυβέρνηση θα έχει σαφώς περισσότερα «όπλα» στη φαρέτρα της για τις εκλογές του 2016, έναντι της σημερινής συγκυρίας.

Στα αρνητικά αυτής της κίνησης είναι ότι ο πρωθυπουργός θα χάσει το… προσεκτικά «χτισμένο» προφίλ του ενεργούντος μόνο θεσμικά, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα, χωρίς τις τακτικές πρόωρων εκλογών και διαφόρων εκβιασμών – αιφνιδιασμών του παρελθόντος. 
Παράλληλα, ακόμη χειρότερο θα είναι αν δεν… βγει το εγχείρημα, αν υπάρξει ατύχημα και πάμε σε εκλογές, όπου θα έχει χάσει και το όποιο… ηθικό πλεονέκτημα ότι δεν τις προκάλεσε η κυβέρνηση. Φυσικά, η όποια απόφαση του πρωθυπουργού αναγκαστικά περιλαμβάνει και τον κ. Παπούλια, που θα πρέπει να «διευκολύνει» τις διαδικασίες.

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό φαίνεται πως κάποιοι ισχυροί γνωρίζουν περισσότερα, εξού και η… διακοπή των εισροών εσχάτως στο Χ.Α., όπου ανακυκλώνονται μόνο τα ίδια κεφάλαια. Τα πάντα βεβαίως μπορούν να διαφοροποιηθούν αν αλλάξει κάτι δραματικά, με την αγορά να είναι εξαιρετικά ρηχή, οπότε αν υπάρξει αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών η εικόνα μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί.

«Ακουμπά» κρίσιμες στηρίξεις το Χ.Α. πλέον

Πάντως, και οι τρεις κύριοι δείκτες της αγοράς ευρίσκονται σε κρίσιμες πλέον ζώνες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.123,07 μονάδες με πτώση 2,84%, επίπεδα που είχε να δει από τις 20 Αυγούστου, έχοντας πλέον στήριξη στις 1.120 μονάδες.
 Ένα… πτωτικό άνοιγμα σήμερα και μια πτώση έως και τη ζώνη των 1.110 μονάδων και κατόπιν ανοδικό γύρισμα με ένταση, θα ήταν το ιδανικό σενάριο ανασύνταξης… Ο  FTSE 25 έκλεισε στις 364,44 μονάδες με πτώση 2,87% και επόμενη στήριξη στις 363 μονάδες! 
O τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 153,29 μονάδες με πτώση 4,31% με την επόμενη πλέον στήριξη στις 152,5 μονάδες! Κοντά στις κρίσιμες στηρίξεις λοιπόν οι δείκτες, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τζίρου, που από τα 46,2 εκατ. ευρώ της Δευτέρας ανήλθε χθες στα 91 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me